fbpx

Притча про те, як перестати носити камені в душі

До мудреця прийшов подорожуючий:

– Допоможи мені, Старче. Я пішов в довгу дорогу, щоб стати кращим, навчитися прощати, але я як і раніше іноді злюся, я як і раніше ображаюся. Я знаю, що це погано, але нічого не можу вдіяти з цим. Ти ж завжди в гарному настрої, ніколи не злишся. Допоможи і мені бути таким.

Мудрець вислухав свого гостя і попросив його принести картоплю і прозорий пакет. Той повернувся до мудреця з картоплею і пакетом.

– Якщо ти на кого-небудь розлютився і затаїв образу, – сказав мудрець, – то візьми цю картоплю. З одного її боку напиши своє ім’я, з іншого ім’я людини, з якою стався конфлікт, і поклади цю картоплю в пакет, закрий його і йди далі.

– І це все? – здивовано запитав чоловік.

– Ні, – відповів мудрець. Ти повинен завжди цей мішок носити з собою. І кожен раз, коли на кого-небудь образишся чи роздратуєшся, додавай в нього картоплю.

Чоловік погодився.

Читайте також:  Притча: чоловік побачив змію, яка гинyла у вoгні, і вирішив витягнути її з пoлум’я 

Пройшов певний час. Пакет чоловіка поступово поповнився ще кількома картоплинами і став помітно важчати. Його дуже незручно було завжди носити з собою. До того ж, та картопля, яку він поклав на самому початку, вже почала псується. Вона покрилася слизьким гидким нальотом, деяка проросла, деяка зацвіла і стала видавати різкий неприємний запах.

Чоловік прийшов до мудреця знову і сказав:

– Це вже неможливо носити з собою. Пакет став важкий, а картопля зіпсувався і дуже смердить. До того ж, мені не дуже це допомогло. Я як і раніше іноді дратуюся і ображаюся на інших, а носити весь час з собою цей пакет вже важко. Запропонуй щось інше.

Але мудрець відповів:

– Те ж саме, відбувається і в тебе в душі. Коли ти на когось злишся або ображаєшся, то у тебе в душі з’являється важкий камінь. Просто ти це відразу не помічаєш. Потім каменів стає все більше. Вчинки перетворюються в звички, звички – в характер, який народжує смердючі пороки. І про цей вантаж дуже легко забути, адже він занадто важкий, щоб носити його постійно з собою. Я дав тобі можливість поспостерігати і відчути весь цей процес з боку. Кожен раз, коли ти вирішиш образитися або, навпаки, образити когось, подумай, чи потрібен тобі цей камінь.

Опубліковано 20 грудня 2018 року

You cannot copy content of this page