fbpx

Що відбувається, якщо у дружини немає власних грошей

Жінці, у якої немає своїх грошей, доводиться більше підлаштовуватися в стосунках, пристосовуватися, згладжувати кути, терпіти те, що не подобається.

Під моєю недавньою статтею про впевненість в собі, в якій я писала про необхідність дії, одна дівчина залишила коментар: «З ваших слів впевненою жінка може бути тільки з професією, кар’єрою і грошима? Мало у нас впевнених, красивих домогосподарок, яких обожнює публіка?» Я відповіла, що так, мало, дуже мало. Немає практично. Особливо, якщо жінка після 35, нехай навіть красива, але без професії та власних грошей, вона все одно відчуває себе досить вразливою.

Чи потрібно жінці заробляти?

Давайте розглянемо цей випадок з домогосподаркою. Я ще можу припустити, що коли вона виходила заміж, була молодою, безтурботною, то чоловік відчував до неї – незреалізованої і безробітної, захоплення і обожнювання, можливо, й інші люди їй симпатизували. Але час біжить, дівчина народжує дітей, відходить в материнство, не думає про особисту освіту, кар’єру. Коло її інтересів обмежене. Поговорити вона може тільки про те, що її оточує і що вона бачить по телевізору. Грошей своїх у неї немає – приходиться просити у чоловіка або грати роль ведичної дружини.

Через те, що немає своїх коштів і немає досвіду їх заробляти, жінка стає дуже залежною від чоловіка. І тут ні про яку впевненість в собі мови бути не може. Звідки цій впевненості взятися, якщо страшно втратити годувальника? Вона передала управління за забезпечення себе, своїх дітей чоловіку. Це нормально, коли такий період триває кілька років. Для цього й існує декретна відпустка. Але і в декреті жінка в більшості випадків відчуває себе невпевненою, залежною від чоловіка, не реалізує свій потенціал. Дуже багато жінок хочуть якомога швидше віддати дитину до дитячого садка або няньці, щоб повернутися на роботу, в соціум, розвивати власні опори.

Чим більше у жінки особистих опор, тим більше впевнена вона в собі. Власне, у чоловіків так само. А що таке особисті опори? Це освіта, накопичені гроші, навички, професія, своя нерухомість, гарне здоров’я і зовнішність, вміння подбати про себе, забезпечити всім необхідним себе, а якщо є діти, то й дітей.

Якщо жінка сумнівається, що вона сама без чиєїсь допомоги прогодує себе, забезпечить собі нормальний рівень життя, то не буде у неї ніякої впевненості в собі. І чим старшою є жінка, тим гірше вона себе почуває без особистих опор. Тому що непрацююча молода дівчина ще може викликати захват. А ось доросла жінка – вже не дуже. І не виглядає привабливо доросла жінка, нехай навіть красива, яка не має ні грошей, ні професії. В очах такої жінки буде читатися страх і бажання швидше знайти сильне чоловіче плече. І якщо навіть вона примудриться вийти заміж, то буде чіплятися за чоловіка, боятися його втратити, адже він годувальник.

Про яке обожнювання тут може йти мова? Хто і за що її буде любити? За її красу? За її покірливість? Можливо, за борщі та котлети, але це не про обожнювання її як жінки в цілому і як особистості.

Якщо жінка домогосподарка і народила дітей, то вона в душі розраховує на те, що чоловік її не покине. І це якщо чоловік відповідальний. Але це теж не про впевненість в собі. Страх залишитися самотньою завжди буде дихати в спину цій жінці. І добре, якщо вона його усвідомлює, а не відсуває всередину себе.

Скільки сумних історій я, як психолог, чула від фінансово залежних жінок про домашнє нacильство, неповагу, зради з боку чоловіків. По суті, жінці, у якої немає своїх грошей, приходиться більше підлаштовуватися в стосунках, пристосовуватися, згладжувати кути, терпіти те, що не подобається. Чоловік стає з нею тиpаном не відразу, а поступово. Піти від такого чоловіка їй важко, адже поріг терпимості до його жоpcтокості постійно і непомітно зростає. І, як правило, йти немає куди і немає на що, все одно потрібно думати про те, як заробити, або шукати якогось іншого чоловіка, щоб утримував. І тут не до впевненості в собі. Не до розслабленої самодостатності.

Чи є такі домогосподарки, про яких писала дівчина в коментарях? Одиниці. Але це жінки, у яких впевненість в собі береться не від самонавіювання «Я – богиня», а від реальних опор. Вона може бути домогосподаркою, але з великим банківським вкладом, і захоплюватися може чимось, вести популярний кулінарний блог, наприклад. Тобто вона розуміє, що якщо залишиться без цього конкретного чоловіка, то їй є де жити, на що купити їжу і чим займатися, щоб заробляти самій. І вона не буде терпіти в стосунках те, що їй не подобається через страх залишитися самотньою. Але таких жінок насправді дуже мало.

В загальному, інша картина у тієї, яка вважає, що робота – це не жіноча справа. І чим старшою є жінка, тим їй страшніше і важче почати щось робити, йти на навчання, пробувати заробляти. І добре, якщо вона знаходить в собі сили та сміливість йти вперед, роблячи нехай навіть невеликі кроки в бік своєї фінансової незалежності. У такої є можливість нарешті стати господинею свого життя.

За матеріалами.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page