fbpx

Святвечір по-українськи: які 12 страв потрібно неодмінно приготувати на вечерю

7 січня Україна відзначить Різдво 2019 . Напередодні нас чекає Різдвяний святвечір . В Україні його називають Святий вечір або Святвечір, пише “Главред”.

Святвечір: традиції

У цей вечір віруючі не куштують ніякої їжі до появи на небі першої зірки – і лише потім сідають за святковий стіл.

Так як все ще триває Різдвяний піст , то всі страви на столі повинні бути пісними. Причому їх повинно бути рівно дванадцять – як і апостолів у Христа.

Обов’язковою стравою є кутя. Готують її найчастіше з зерен пшениці. Найбільш поширений в Україні варіант – кутя з рису з родзинками. Готують кутю також з перловки або рису.

Щоб приготувати кутю, обрану крупу-основу гарненько промивають і заливають холодною водою, після чого залишають на півгодини, поки не набубнявіє. Потім холодну воду зливають, а крупу заливають окропом і варять на невеликому вогні приблизно годину.

У готову кашу прийнято додавати розмочені курагу і / або родзинки, розтертий мак і мелені горіхи, а також по ложці меду і кaгору. Заливають все це узваром або виноградним соком.

Читайте також: Від Різдва до Йордана: що традиційно готували українці на різдвяні свята

Діти носять кутю цього вечора своїм хрещеним батькам зі словами “Святий вечір! Батько і мати вам вечерю прислали” . У відповідь ті дарують хрещеникам подарунки, гроші або частування.

Святвечір: які 12 страв повинні бути на столі

Щоб рік видався успішним, за святковим столом потрібно неодмінно хоч по трішки, але спробувати всі 12 страв. При цьому не можна об’їдатися і з’їдати страви цілком – а то, мовляв, впроголодь весь рік проживеш.

1 і 2. У Святвечір їжу не можна запивати водою – тільки узваром. Так що кутя та узвар – перші дві з 12 обов’язкових страв різдвяного столу.

3. На стіл також прийнято подавати хліб , бажано з запеченими всередині часником, горохом або дрібними монетами. Горох символізує єдність роду і відpодження людини після гріхопадіння, часник – очищення від гріхів і здоров’я, монетки – достаток.

4. На перше подають пісний борщ або капусняк . Червоний борщ, наприклад, символізує кpoв дітей, убuтuх у Вифлеємі за наказом Ірода.

5. Голубці – як символ любові Божої і Святого Духа.

6. Вінегрет . Він також може стати чудовою альтернативою гарніру.

7. Соління – відмінне доповнення до будь-якого столу.

8. Вареники – як символ достатку.

9. Риба (та хоча б оселедець) – загальноприйнятий символ Христа. І навіть перших апостолів – рибалок – звали “ловцями душ людських”. Звідси і дозвіл їсти рибу в піст (не кожен день, але все ж).

10. Гриби – універсальний продукт під час практично кожного посту.

11. Пісні пиріжки або пампушки – як символ здоров’я і щастя. Вони символізують, що кожна людина покликана до солодкого і вічного життя на Небесах.

12. Запечені яблука – і смачно, і корисно, і за канонами. Можна запекти з медом і родзинками, додавши в процесі приготування корицю і гвоздику.

Також на столі цього вечора повинна стояти свічка, запалювати яку повинен неодмінно господар будинку. Вважається, що її вогонь очищає житло від зла і скверни.

Опубліковано 2 січня 2019 року

You cannot copy content of this page