fbpx

Це не Мальдіви, це – Україна. Казкові мальовничі острови, що знаходяться на території України

В прибережних водах та ріках України розташовано чимало островів. Одні зовсім малі, однак інші мають власну історію та слугували житлом для цілих селищ. Тільки на Чорному морі розташовано близько 10 таких, не кажучи вже про ті, які знаходяться на Дніпрі, Дністрі, Південному Бузі чи інших ріках України. Джерело

Ознайомтесь зі список із 15-ти мальовничих островів, які омиваються українськими ріками та Чорним морем.

Читайте також: Цей чоловік просто встановив фотопастки біля Чорнобиля. Те, що зняла камера, потрібно побачити кожному

Острів Зміїний

Зміїний острів знаходиться у північно-західній частині Чорного моря на відстані 120 км від Одеси. Острів належить Україні та визначає її територіальні води.

Острів згадується в записах Овідія, Страбона та Геродота. В різні часи острів належав Римській імперії, Візантійській, Османській, а після закінчення російсько-турецької війни 1787–1791 років, згідно з Ясською угодою, острів Зміїний відійшов до Російської імперії. У 1997 році Україна та Румунія підписали договір, за яким фактично було визнано права України на цей острів.

Острів Зміїний

Острів Хортиця — найбільший острів на Дніпрі.

Державний заповідник Хортиця є унікальним природним та історико-культурним комплексом з величезною кількістю пам’яток від палеоліту до сьогодення, який у 2007 році був визнаний одним із «Семи чудес України». На північно-східному узбережжі острова було відтворено справжню Запорізьку Січ, що дбайливо зберігає стародавні козацькі традиції.

Острів Хортиця

Острів Джарилгач

Джарилгач — безлюдний острів у Чорному морі. Вся територія острова та частина прилеглої акваторії входить у Національний природний парк «Джарилгацький».

Острів Джарилгач

Острів Байда

Острів Байда або Мала Хортиця — невеличкий острів на Дніпрі, що утворився внаслідок великої повені 1843 року. До цього він був з’єднаний з материком піщаним перешийком.

Назва острову пов’язана з ім’ям легендарного козака Байди, якого деякі історики ототожнюють з князем і гетьманом Дмитром Вишневецьким. У середині XVI століття на Малій Хортиці Вишневецький побудував деревоземляний острог, так званий «хортицький замок», що проіснував протягом 1552 – 1557 років, аж поки турецько-татарське військо після довгої осади не зруйнувало його. Цю хортицьку фортецю деякі вчені вважають «першою Запорізькою Січчю».

Острів Байда

Острів Муромець

Острів Муромець являє собою великий піщаний острів, утворений внаслідок безлічі намивів течій двох місцевих річок: Дніпра і Десенки. Острів є пам’яткою археології — тут знаходиться давньоруське поселення XII століття.

Існує давня легенда, що оповідає про те, як в давні часи на цьому острові розбивали свої намети великі богатирі: Ілля Муромець, Альоша Попович і Добриня Микитович, щоб відпочити перед тим, як відвідати князя Володимира.

Острів Муромець

Острів Березань

Острів Березань — це невеличкий острів у Чорному морі при вході у Дніпровсько-Бузький лиман, що входить у Національний історико-археологічний заповідник «Ольвія».

Острів Березань

За однією з версій назва острову Березань походить від Бюрюзень-Ада — так називали острів тюрки, що в перекладі означало «острів вовчої річки», тому що в долині сусідньої річки жили цілі зграї вовків. За іншою версією назву острову дали скіфи і походила вона від іранського слова березант, що означає «високий».

Згідно з історичними довідками, в античні часи Березань був півостровом, і саме тут розташовувався знаменитий давньогрецький Борисфен.

Крім того, під час археологічних розкопок тут були знайдені фрагменти рунічного каменю, на якому були написи на древньошведському, а пізніше на острові виявили хрест-енколпіон. Цілком ймовірно, що Березань служив охоронним пунктом на шляху з варяг у греки.

Часто цей острів називають островом Шмідта через те, що у 1906 році тут було стрaчено лейтенанта Петра Шмідта і 3 матросів Чорноморського флоту, які були учасниками повстанняна на крейсері «Очаків». У південній частині острова встановили 1968 року пам’ятник стрaченим — 15-метровий залізобетонний обеліск.

А ще деякі вчені вважають, що саме острів Березань Олександр Пушкін зобразив у «Казці про царя Салтана» і назвав його островом Буяном.

Острів Березань

Острів Інь-Янь

Острів Інь-Янь — це два невеличких острівця на річці Дністер, що входить в Національний природний парк «Дністровський каньйон». Ці острови утворились серед мальовничих меандрів у 1969 році внаслідок повені. За формою острови дуже схожі на китайський символ інь і янь.

Острів Інь-Янь

Тендрівська коса

Острів Тендра або Тендрівська коса — довгий вузький острів-коса у північній частині Чорного моря, біля берегів Херсонської області. Від материка острів відокремлений Тендрівською затокою. Велика частина Тендри входить до складу Чорноморського Біосферного Заповідника.

На острові розташований один з найважливіших маяків Чорного моря — Тендрівський маяк.

Тендрівська коса

Бірючий острів

Бірючий острів — коса у північно-західній частині Азовського моря, що відмежовує від моря Утлюцький лиман. У 1927 році на острові організували державний заповідник, який тепер входить до складу Азово-Сиваського національного природного парку.

На острові є багато озер, невеликих заток і бухт. Тут мешкають акліматизовані шляхетні олені, лані, кулани, коні та муфлони.

Бірючий острів

Острів Кемпа

Острів Кемпа — острів у центрі Вінниці, відомий ще з середини XVI століття. Острів Кемпа був створений як острівне бастіонно-ескарпове укріплення — система фортифікаційних споруд, що мала вигляд багатокутника з напівкруглими виступами, на яких можна встановлювати гармати. Кемпа мав швидше символічне, а не реальне оборонне значення. Пізніше на цьому острові діяли державна скарбниця, в’язниця і резиденція старости.

Острів Кемпа

You cannot copy content of this page