fbpx

Цілющі властивості йорданської води

У всіх освячених в Хрещення Господнє джерелах, вода стає святою і цілющою. Вважається, і це має безліч підтверджень, що водохресна свята вода має цілющі властивості.

Освяченою водою окроплювали домівку та подвір’я

Після освячення священником святої води, люди несуть її у свої домівки. Батькові ж прийнято брати посудину з свяченою водою і кропилом кропити усіх присутніх у хаті, примовляючи: “Дай Боже, і на той рік діждатися”.

Далі він іде кропити в сінях, у коморі та навколо хати. Іноді, — як де ведеться, — господар ще міг кропити тварин свяченою водою, промовляючи: “Во Йордані крещающуся Тобі, Господи”. Молодший син також може брати в руки три пироги та йти вслід за батьком. Перший пиріг він залишає в сінях, другий — в коморі, а третій — на дворі.

Читайте також: Водохресний Святвечір: що не можна робити

Існує також ще звичай малювати на дверях та вікнах хрестики, які були захистом для домівки та оберігали від нещасть. Колись у давнину такі хрестики робили із соломи, а згодом почали вирізати з паперу, потім малювали їх крейдою. Такі хрестики повинна була мастити господиня або старша дочка, щоб зберегти будинок від нечистої сили.

Також існували звичаї, що господар або хлопчина, який також мав право малювати хрести на кутах будинку, після кожного хреста повинен був відкусити від пирога хоч маленьку частинку і з’їсти. В інших розповідях йшлось про те, що навколо будинку обносили лише пиріг, а після кроплення вся родина сідала за стіл, розподіляла його і з’їдала, примовляючи: “Дай, Боже, всього доброго нам і дітям нашим”.

Цілющі властивості:

  • Святу воду віруючі беруть її з собою – водохресна вода має здатність не псуватися протягом тривалого часу.
  • Водохресна вода п’ється протягом року натщесерце, її дбайливо зберігають, як святиню і лiкують хвоpоби як тiлесні, так і душeвні.
  • Святою водохресною водою можна окропляти житло, щоб вигнати злих духів і привнести в будинок благодать Божу.

Що потрібно знати перед тим, як набирати воду на Водохрещу

  1. Водохресну воду краще набирати не бездумно, а після участі в церковній службі або після молитви;
  2. Наливати воду на Водохрещу потрібно в посуд без будь-якого маркування – краще в спеціальний глечик або флягу. Вважається, що водохресна вода має цілющі властивості. Її можна пити при хвоpобі натщесерце і вмиватися, щоб бути здоровим.
  3. Пити водохресну святу воду потрібно з молитвою, попросивши у Всевишнього духовного і фізичного здоров’я. І зовсім не обов’язково брати її про запас, багато має бути не води, а віри.

Фото – ілюстративне.

За матеріалами.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook.

You cannot copy content of this page