fbpx

– Ти сама, головне, в благородну не грайся мені!, – сказала мама. Коли почула, що сталося, – Хай йде на всі чотири сторони в чому до нас прийшов, в тому хай і йде і на дітей аліменти не забуває платити. Я так і зробила

«Ти сильна, ти справишся», – з такими словами чоловік зібрав речі і пішов до юної, тендітної, безпомічної, ніжної дівчини, яка чекала вже від нього дитину і потребувала його рицарського плеча.

А я з двома дітьми тринадцяти і семи років маю справитися сама, бо я вже не юна, міцна, загрубіла і дієва жінка, яка не потребує нічого.

Я кліпала очима, я реально не розуміла, що взагалі відбувається. Як це він йде? Чому? І коли він взагалі встиг?

У мене завжди робота, звіти, плани, дітей на гурток, вечеря і магазини… У мене пошуки костюмів, вишивання сорочки, купування одягу… А у нього було купа вільного часу для того, щоб бути рицарем?

Діти навіть не помітили, що щось сталося і чергова відсутність тата, то або відрядження, або похід до друзів чи бабусі…

Наш будинок мрії завалився, корабель потонув, мрії розбилися, а в світі з цього приводу ні об’яви, ні притчі, ні настанови: не робіть так, бо будете сидіти на дивані і дивитися на стіну, наче там має з’явитися відповідь на ваше запитання – «чому так»?

Син попросив казку на ніч…

Казка…

Чому в моєму житті немає казки? Чому немає того вічного щастя, коли «жили вони довго і щасливо»? Він відкрив на сторінці і я почала бездумно читати… Треба якнайшвидше збутися, щоб поринути у свої думки.
Але тут в казці стався поворот: дівчина сказала парубкові йти спати, а вона сама зробить все за нього: і поле виоре, і пшеницю посіє, і хліб спече.

Я запнулася… Хотілося сказати:

– Дівчино, не трать сили, він це не оцінить!

Почала читати далі, а там знову вона все за хлопця робить: гори звертає, себе замість зайця на стіл подає…
Яка жертовність! Але ж він того не оцінить, от будете бачити!

Далі втікає з ним і тричі рятує хлопцеві життя, а на останок просить: «Не цілуй дядькової дитини»…

Тобто, елементарне! Я заради тебе відреклася родини, рятувала тебе, прикривала собою, а ти просто зроби це.

І що думаєте?

Той поліз таки, бо що люди скажуть, всі ж мають казати про нього, який він молодець і мамина черешенька!

І далі мексиканський серіал – геть забуває про дівчину, про випробування, про пережите… І що робить? Правильно – треба молоду, гарну, ніжну і безпомічну собі жінку взяти аби на її фоні бути лицарем.

Діло доходить до весілля і далі дівчина-чарівниця йому пригадує всі свої заслуги перед ним, і він таки ощасливлює її, взявши заміж.

Я роздратовано закрила книжку.

Навіщо тій дівчині здався отакий хлопець?

Все для нього робила і буде робити, щоб просто заміж взяв?

Та нащо таке взагалі здалося!

Я далі наче й над казкою міркую, а тоді про себе думаю – а мій чоловік хіба не те саме робив, що той хлопець?

Я все задля нього: дітей має бути двоє, щоб пара, щоб мав спадкоємця. Їсти смачненьке я готую для нього і дітей, а сама доїдаю за ними.

На собі економлю, щоб їм все найкраще!

Працюю на роботі і тягну кілька проектів, щоб чоловік мій любий менше працював, щоб менше втомлювався, мав кращий настрій, щоб був привітніший до нас…

А він пішов, погано йому, бачте зі мною.

– Ти сама, головне, в благородну не грайся мені!, – сказала мама. Коли почула, що сталося, – Хай йде на всі чотири сторони в чому до нас прийшов, в тому хай і йде і на дітей аліменти не забуває платити. Я так і зробила.

Чоловік грав ображеного рицаря, бо я з ним так вчинила, а він був про мене кращої думки.

– Ти не розумієш! Насті зараз потрібна увага і комфорт! Як я це забезпечу, коли ти забираєш весь мій заробіток? Ти совість маєш?

У відповідь я лиш стенула плечима і усміхнулася.

Важко бути рицарем, то хай звикає.

А я не пропаду… Я ж і гори переверну, як треба.

Фото Ярослава Романюка

You cannot copy content of this page