fbpx

“Уяви, що у тебе все є”. Улюблена вправа Будди

Якось раз після проповіді Будда був оточений великою кількістю людей. Проповідь стосувалася мистецтва проходження Дхарми і викликала здивування у людей і масу запитань, які зводилися, по суті, до одного: як знайти своє покликання, як серед безлічі мирських турбот дізнатися і виконати власне призначення?

Будда запропонував залишилися зробити його улюблену вправу.

“Уявіть, що у вас все є, – сказав Учитель, – гроші, житло, друзі, слава, влада – все, що вам здається необхідним. Ви розумні і красиві, ваше тіло здорове. Ви володієте всім, чого б ви тільки не побажали, у всіх світах. І ось ви прокидаєтеся вранці, встаєте, починається новий день. Що ви будете робити?”

Людям спочатку було дуже складно це уявити – по інерції думки поверталися до задоволення звичних щоденних потреб. Але ось одному вдалося абстрагуватися, потім іншому, третьому – вправа стала давати результати. Хтось заговорив про те, що займеться вихованням дітей, інший побачив себе вивчаючим рух зірок, третій захотів будувати зручні для життя міста. А хтось просто сказав, що якщо у нього все є, то він піде ділитися цим з нужденними.

“Ви тільки що розповіли мені про своє призначення, – підвів підсумок Будда. – Залишилося, не втрачаючи часу, почати його виконувати. Так що поспішіть”.

You cannot copy content of this page