fbpx

Вода на Чистий четвер змиває усі хвороби: що треба знати сьогоднішній день

У четвер останнього перед Великоднем тижня, 5 квітня, необхідно вимитись до сходу сонця.

5 квітня християни східного обряду зустрінуть Великий, або Страсний четвер, званий в народі Чистим.

Історія свята. У Великий четвер християни згадують найважливіші події останніх годин земного життя Ісуса Христа, описані в Євангеліях – Таємна Вечеря, встановлення Євхаристії, обмивання ніг апостолам, зрада Іуди і зречення Петра.

Напередодні іудейської Пасхи Христос з учнями збираються разом. Учитель пропонує учням хліб і вино, вимовляючи при цьому фразу, яка стала частиною літургії: “Ісус узяв хліб, і поблагословив, розламав і дав Своїм учням, кажучи: Беріть і їжте з цього всі, це є тiло моє. І, взявши чашу, і подяку вчинивши, він подав їм і сказав: беріть і пийте з неї всі, це є кpов моя Нового завіту, яка за багатьох проливається на відпущення гріхів”.

Подію, описану в цьому фрагменті Євангелія, прийнято вважати встановленням священства – фактично Ісус висвятив апостолів на священиків. Саме тому Великий четвер вважається “професійним святом” всіх священнослужителів.

Далі Ісус з учнями пішов на гору, щоб помолитися напередодні трpaгічних подій, які були вирішені наперед. Апостол Петро, почувши слова вчителя про те, що після його смepті “всі ви спокуситеся”, вигукнув: “Якщо й усі спокусяться про тебе, я ніколи не спокушуся”. На що Ісус сказав: “Істинно кажу тобі, що цієї ночі, перш ніж заспіває півень, відречешся тричі від мене”.

Того вечора Христос молився в Гетсиманському саду. Звертаючись до Отця, він говорив: “Отче мій! Якщо ця чаша не може минути мене, щоб мені не пити її, нехай станеться воля твоя”.

Читайте також: Чoму п’ятого квітня треба обов’язково прибирати в будинку й у дворі, потрусити матраци та заварити м’ятний чай

Далі був арешт Ісуса. Юда, який отримав 30 срібників за зраду вчителя, поцілував Христа. Це був знак для первосвящеників – “Кого я поцілую, той і є, беріть Його”. З цією подією пов’язаний вираз “поцілунок Іуди”.

Ісуса повели в синедріон. Всі учні, як і передбачав учитель, покинули його. І тільки Петро потай слідував за ним. Тричі люди впізнавали в Петра апостола, і той тричі відповідав: “Не знаю, що говорите”. Коли він втретє відмовився від учителя, проспівав півень. “І згадав Петро слово, сказане йому: перш ніж заспіває півень, відречешся тричі від мене. І, вийшовши звідти, він гірко заплакав”, – розповідає євангеліст Матвій.

Народні вірування.Чистий четвер — це день весняного очищення. Ще вдосвіта, до східсонця селяни чистили в стайнях, коморах, на подвір’ї, в хатах — все повинно бути чистим і виглядати по-святковому. В саду і на городі господар згрібав на купу торішнє листя, бадилля бур’янів та сухе ріщя і підпалював — «щоб очистити землю від морозу, зими, смepтi і всякої нечистi». Робилося це з спеціальним закликанням:

«Смepте, смepте, іди на ліси,
іди на безвість, іди на моря.
І ти, морозе, великий і лисий,
не приходь до нас із своєї комори.

Смepть з морозом танцювала,
танцювала і співала,
і за море почвалала!»

Треба вимитись до сходу сонця “незайманою” джерельною водою, поклавши у купіль дві писанки. Особливо це стосується дітей та хворих, адже вода на Чистий четвер змиває усі хвороби та захищає від негараздів.

В народі говорили: “Якщо в Чистий четвер вимиєшся і вимиєш, весь рік чистота в хаті водитися буде”. Також влаштовували велике прання.

Після прибирання, проведеного в Чистий четвер, в будинках не прибирали і не мели підлоги до Великодня.

Починаючи з Чистого четверга і до Пасхи, з будинку нікому і нічого не віддають.

Цей період був підходящим днем ​​для незаміжніх дівчат з їх обрядами залучення женихів. Встаючи зі сходом сонця, дівчата вмивалися і примовляли: “Як світлий і червоний Чистий четвер, так і раба (ім’я) для всіх буду прекрасною. Амінь”.

Тим дівчатам і жінкам, у кого не ладиться із заміжжям, слід провести такий обряд. У Чистий четвер витертися новим рушником і цей рушник разом з фарбованим пасхальними яйцями і паскою віддати на Великдень жебракам, які просять милостиню. Це гарантувало, що найближчим часом дівчина вийде заміж.

Обряд для краси і залучення грошей. У Чистий четвер набрати в банку води, покласти в неї срібну монету або іншу річ, а вранці на Великдень вмитися цією водою.

Також для залучення грошей у Чистий четвер з ранку потрібно перерахувати тричі всі гроші, які є у вашому домі, щоб вони водилися цілий рік. Але перед цим потрібно провести обмивання, причому з милом! Змиваючи з себе піну, треба проговорити:

“Як сповіді очищають, як вода бруд змиває, так і ти, четвер, чистим будь. Очисти мене, раба (-у) Божого (-жу) ​​(ім’я), від всякого зла, від образи, від неслухняності, від чужої хули, від поганої поговору, від злих розмов, від марних суперечок. В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь”.

Чистий четвер – найкращий день, щоб перший раз постригти волосся дитині, якій вже виповнився один рік. Стрижені волосся не викидають, а зберігають у спеціальному полотняному мішечку. Вважається, що це сильний оберіг, який захищає малюка від хвороб і бід. Також в цей день варто підстригти кінчики волосся і жінкам – їх кучері стануть ще красивішими і пишнішими.

З а матеріалами: “Обозреватель”

З а матеріалами: Факти.ICTV

You cannot copy content of this page