fbpx

Ви закашлялись або хочете чхнути за столом? Столовий етикет: як вдало вийти з незручної ситуації за столом

Будь-яка культурна людина знайома з правилами столового етикету. Але що робити, якщо ви опинились у незручній ситуації за столом і як правильно вийти з неї? Джерело

Припустимо, в тарілці супу ви виявили мошку, жирний шматок м’яса впав на скатертину або ви поперхнулись, то це не кінець світу і така неприємна ситуація рано чи пізно може статися з кожним з нас. Якщо з вами стався такий конфуз, не панікуйте і не привертайте увагу, а просто згадайте, як слід чинити в такій ситуації.

Читайте також: ШВИДКІ ДЕСЕРТИ ДЛЯ ТИХ, ХТО НЕНАВИДИТЬ СТОЯТИ ДОВГО БІЛЯ ПЛИТИ

Дуже гаряча чи неякісна їжа

Якщо шматочок виявився надто гарячим, швидко запийте його водою або іншою рідиною. Якщо ж її під рукою не виявилося, швидко і непомітно сплюньте на вилку обпалюючий шматок або витягніть його з рота рукою і відкладіть на край тарілки.

Ви закашлялись або хочете чхнути

Якщо ви відчуваєте, що кашель буде нетривалим, то вставати з-за столу не варто: прикривши рот рукою або серветкою, покашляйте (або чхніть) і вибачтеся. Якщо напад кашлю буде сильним, вибачтеся і поспішно вийдіть з кімнати.

Ви подавились шматочком м’яса або кісточкою

Подавившись, спробуйте проштовхнути застряглий шматочок, випивши ковток будь-якого напою. Якщо це не допомогло, покашляйте, прикривши рот серветкою. У разі, коли кашель буде більш тривалим, вибачтеся і вийдіть в туалет або іншу кімнату.

Якщо ви сильно подавилися, тут вже не до протоколу: потрібно привернути увагу і покликати на допомогу. Можливо, від цього залежить ваше життя.

Їжа застрягла в зубах

Видаляти застряглу між зубами їжу за столом – моветон. Якщо шматочок їжі вам доставляє біль або дискомфорт, дочекайтеся зміни страв або іншої паузи в трапезі, підіть з залу і там видаліть заважаючий вам шматочок зубочисткою.

Ви упустили або пролили на стіл що-небудь

Шматочок, що впав на стіл, необхідно забрати зі столу і покласти на край своєї тарілки, вибачившись перед господарями за свій конфуз. Якщо після нього залишився слід, змочіть край серветки водою і спробуйте його видалити.

Таким же чином слід поступати, якщо ви розлили що-небудь на стіл.

На вашій тарілці ви помітили волосся чи комаху

Помітивши на своїй тарілці щось неїстівне, краще непомітно позбутися від нього і не привертати увагу, щоб не дискредитувати господиню вечора. Якщо вам дуже неприємно, то просто відкладіть свою тарілку.

Якщо подібна ситуація сталася в ресторані, то ви маєте право вказати на сторонній предмет у страві і вимагати її заміни.

Якщо неїстівне вже потрапило вам в рот, то непомітно для оточуючих приберіть його і покладіть на край тарілки.

You cannot copy content of this page