fbpx

Я побачила колишню однокласницю і очі свої забула! Я її ще в школі розкусила, а тепер лиш підтвердила свою думку – така видряпається з будь-якої халепи

Я була старостою класу і активісткою, доки до нас не приїхала ця Наталя, бо її батьки розійшлися і мати переїхала в батьківську хату з дітьми. Звичайно, що всі одразу почали на Наталю звертати увагу, хотіли з нею поруч сидіти і на чергових зборах класу вибрали старостою її.

Я була вражена до глибини душі, адже й краще за неї вчилася і взагалі активістка. А вона лиш з міста приїхала і в усьому гірша за мене.

Але однокласники були мов нею засліплені і не бачили того, що у неї зовнішність непримітна, голос писклявий і вона вся така якась тиха, яка з неї староста?

Провчилася Наталя з нами до дев’ятого класу, а далі знову переїхала в місто і я зітхнула з полегкістю, бо тепер у мене не було жодної конкурентки. Згадувати я про неї перестала на багато років, бо далі я й заміж вийшла і діти пішли, тепер вже онука маю і на тобі – треба було мені зустріти її! Через стільки років!

Та я б її й не впізнала, якби вона мене не окликнула:

– Віро! Скільки літ!

– Скільки зим, – зобразила я радість, приглядаючись, хто то така, щоб не ляпнути чогось недоречного.

Наталя почала згадувати спільних знайомих і я зрозуміла, хто переді мною і просто не повірила очам: переді мною стояла вродлива жінка, а не та повна дівчина, яку я мала за конкурентку стільки років.

Я ж глянула на своє відображення в вітрині магазину і геть засумувала – одяг який-небудь, шапка з ковтунцями і два пакети з продуктами.

І тут вона мене обійшла! Як так може бути?

– Віро, – наче не помічала мого невдоволення Наталя, – Я така рада тебе бачити, дуже часто тебе згадую, яка ти у нас в класі була принципова правдорубка, як ніколи у тебе не було такого, що ти йшла на компроміси, бо мало бути по-твоєму або по-твоєму. І я собі це так запам’ятала, що вирішила в житті бути такою самою до себе – задумала щось, то роби і не хнич, що не можеш чи не виходить. Отак я й змінилася. Мені й схуднути вдалося, бо я сказала собі – без зусиль нічого не відбувається, а не будеш нічого робити, то будеш тією, як тебе Віра називала.

Я пригадала скільки я їй прізвищ придумувала, як записки їй в сумку засовувала з тими назвиськами, як Сашко, який був у мене закоханий, викрикував їх, коли Наталка проходила поруч.

Виходить, я своїми руками виліпила з Наталки ось цю паню, а що я виліпила з себе?

Моя безкомпромісність дуже швидко випарувалася, коли я зрозуміла, що чоловік більше любить гульки, ніж мене. Я вибрала, що краще я буду закривати на це очі і мати номінального чоловіка і батька дітям, ніж піду від нього в невідомість, тим більше, що ми вже майже добудовували хату. То тепер все кинути, бо Василь по кілька тижнів з хати не виходить? Ні, я пішла на компроміс.

І ще були сотні і десятки компромісів, які я робила, бо життя таке, бо так сталося, бо я нічого не можу змінити, бо що скажуть люди.

Моя донька розійшлася з чоловіком і тепер живе у нас, Василь нічого давно не хоче бачити і розуміти, а син час від часу складає батьку компанію.

Ми розпрощалися з Наталею і я певна, що вона про мене й не згадає, а от я тепер буду пам’ятати, як вона дивилася на мене. Я ж колись була така, а тепер он яка. І це мені найприкріше.

Я нічого не зміню в своєму житті – це вже точно. Та й чи треба, адже в житті треба йти на компроміси?

Історія написана з реальних подій, імена та обставини змінені в інтересах головних героїв.

Фото Ярослава Романюка

Автор Ксеня Ропота

You cannot copy content of this page