fbpx

Як правильно читати Псaлтир мирянам, аби отримати допомогу Всевишнього, позбутися гріхів і придбати помічників на землі у вигляді Ангелів

Щоб отримати допомогу Всевишнього, позбутися гріхів і придбати помічників на землі у вигляді Ангелів, треба щодня читати псалми, які прославляють Бога і його силу. Псaлтир використовується у проведенні богослужіння, приміром, на заутрені співають хвалебні псалми (148-150), а під час інших служб зазвичай використовують 33762 82102 і 142 пісні. Кожна служба закінчується 33-їм псалмом, в якому йдеться про те, що Бог вище всякої людини на землі.

Щоб зрозуміти сенс, потрібно читати, не поспішаючи, вдумливо і усвідомлено. У Псалтирі сказано, що працювати треба в читанні, думати про людину, кому призначаються псалми. Це значимо, якщо читати псалтир за пoкійним, поминаючи його добрі вчинки і справи земні. Апостольські постанови свідчать, що співати псалми по пoкійному і читати молитви треба на 3-ій, 9-ий і 14-ий дні після смeрті.

Читайте також: “Цивільний шлюб”. Дами, ну ви що! Ви просто співмешканки. Цинічно і правдиво

Важливо, щоб, по християнському звичаю, коли нeбіжчик знаходиться в будинку, псалми не припиняли співати. У давнину миряни запрошували спеціально навчених священиків співати молитви по пoкійному.

Сьогодні традиції трохи змінилися, хоча до цих пір в деяких православних храмах і монастирях відбувається добове читання Псалтиря про живих і покійних, коли після кожної “Слави” читаються ще кілька молитов.

Як побудований Псалтир

Книга розділена на певні розділи – кафізми, яких всього 20 кожен з яких ділиться, у свою чергу, на “слави” – співи, де прославляється ім’я Господнє. Як правило, їх у кожній кафизмi по три. Відповідно, в кожній “слави” є окремі псалми, яких повинно бути не менше 6 і не більше 9.

Вступні молитви читаються перед кафизмою або після її закінчення. Коли співаються або читаються “Слави”, зазвичай згадуються імена живих і пoмерлих. В церковні канони входить постійне читання Псалтиря: так, ченцям треба читати книгу за одну седмицю, а під час Великого посту 2-3 рази на сім днів. Вважається, ті що пішли в інший світ чують псалми і втішаються, бачачи, що живі пам’ятають і люблять їх.

Як читати Псалтир мирянам

Якщо ви відвідуєте недільну службу, то читати псалми найкраще священнослужителям, вважається, що поминання живих і пoкійних у віршах, яке поєднується з подачею милостині, приносить велику користь. Книгу також можна придбати в церковній крамниці, а от як правильно читати псалтир будинку, про це трохи детальніше. Читання приймається Господом як пoдвиг (жeртва) за помeрлих, крім цього, читання священного писання дає заспокоєння і розраду моляться.

Псалтир про здоров’я можна читати в довільному порядку, без додавань, по одній кафизмi в день. Так трактують читання для мирян, а для келійного (чернечого) читання рекомендують після псалмів прочитувати додаткові тропарі і молитви до кожної прочитаної кафизми, збільшуючи тим самим обсяг читання на третину.

Для келійного читання випущені спеціальні Псалтирі з повтореннями молитов, а для мирян в книзі можуть бути після кожної кафізми короткі молитви про пoкійних. Коли псалми читаються біля трyни помeрлого, то читати після кафізми нічого не потрібно, тільки “Славу” три рази, а після поминальну молитву, яка повинна закінчуватися словами: “Пом’яни, Господи, душу спочилого раба Твого (ім’я)”, яка супроводжується п’ятьма поклонами і читається тричі.

You cannot copy content of this page