fbpx

Якими словами правильно просити вибачення у Прощену неділю

10 березня – Прощена неділя у 2019 році, остання неділя перед Великим постом. За традицією цього дня християни просять один в одного прощення образ, а вороги примиряються один із одним.

Прощення просять такими словами: “Прости мене, будь ласка, якщо я в чомусь винен перед тобою”, а відповідь має бути: “Бог простить”.

Церква закликає просити вибачення не формально, а щиро, з любов’ю, насамперед у тих, хто кривдить нас, і тих, кого ми образили.

У церквах на літургії читається Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, без чого ми не можемо отримати прощення гріхів від Отця Небесного, про піст і про збирання небесних скарбів.

Читайте також: Що не можна робити, сьогодні, в Прощену неділю

По закінченні вечірньої служби священики і парафіяни просять один в одного прощення, аби вже з чистим сеpцем і миром з ближніми увійти у Великий піст.

Також останню неділю перед початком Великого посту Церква називають сиропусним тижнем – від цього дня в їжу перестають вживати молочні продукти. У Прощену неділю дозволяється скоромна їжа, але вже без м’яса – яйця, риба.

03/10/2019

You cannot copy content of this page