fbpx

З першого жовтня живемо по-новому: нововедення які вплинуть на якість життя кожного українця

З 1 жовтня на українців чекає низка нововведень – подорожчання газу для промисловості, зростання цін на залізничні квитки, нові правила паркування й оформлення лікарняних. За матеріалами ETCETERA.MEDIA

Читайте також:– Історичка постійно мені рота затикає, каже, що я тут не найрозумніша. Настя ридма ридала: «Не піду більше в школу!»

АРМiЯ. З 1 жовтня стартував осінній призов. Повістки відправляють чоловікам призовного віку (20-27 років), які не мають права на відстрочку, без судимості та проблем зі здоров’ям. Всього за три місяці хочуть призвати майже 18 тис. осіб – на 4 тис. більше, ніж минулої осені.

Крім того, в Міноборони запланували з 1 жовтня підвищити зарплату військовим. Рядовим – до 9 тисяч грн, офіцерам – до 15,3 тисяч.

ГАЗ. З 1 жовтня на 9% подорожчає газ для промисловості – до 11-12 тис. грн за тисячу кубометрів (без ПДВ). Ціни на газ для населення поки залишаться без змін.

ВОДІЯМ. З 1 жовтня і до 1 травня за містом необхідно включати ближнє світло фар. Це потрібно для поліпшення видимості на дорогах. За порушення водіїв можуть оштрафувати на 425 гривень.

ЛІКАРНЯНІ. З 1 жовтня в Україні почне діяти нова форма виплати лікарняних. Заяву-розрахунок роботодавець може подавати до Фонду соцстрахування в електронному вигляді з електронним цифровим підписом.

ПАРКУВАННЯ. Також вступають в силу нові правила паркування. Порушників фіксуватимуть камери, на двірниках залишатимуть квитанції з виписаними штрафами, а автомобіль, який заважає, зможуть евакуювати і без власника.

Крім того, з 1 жовтня змінюються правила користування паркувальними талонами – кожен талон закріплюється за однією машиною.

БУДІВНИЦТВО. З жовтня 2018-го починають діяти деякі зміни в будівельних нормах. Зокрема, дитячі садки тепер можуть проектуватися вбудованими в житлові будинки, а в нових і реконструйованих будинках забудовникам дозволять склити балкони і лоджії вище третього поверху.

КВИТКИ. «Укрзалізниця» з 1 жовтня запланувала другий етап підвищення цін на квитки – на 12%. Зазначимо, що в 2018 році вартість проїзду на поїздах вже піднімалася в травні – і теж на 12%.

РЕКЛАМА. Нарешті, з 1 жовтня Нацрада буде по-новому аналізувати алкoгольні спонсорські ролики. У них заборонили використовувати слова: «горiлка», «вuно», «шампанське», зображати тару для алкoголю, опис процесу виготовлення, зображення келихів, чарок, штопорів, звук відкривання пляшок, розлив, чокання чарками, опис смаку, запаху та міцності алкoголю.

Крім того, в рекламі не повинні лунати заклики: «спробуй», «випий» і «відчуй на смак».

You cannot copy content of this page