fbpx

Жанна обходила осіннє листя здригаючись від думки, що в ньому можна лежати. Якби всі ті люди, які так щасливо позують в цій купі бачили, скільки разів туди бігають песики. А вона бачить, бо працює тут в парку в псячій будці баристою

Не в буквальному розумінні «псячій», звичайно, просто такій маленькій, що видно лиш обличчя клієнтів і та купа листя.

Взагалі її дивує, як люди з шаленою настирливістю вишукують гарні локації чи рослини, деручись в гори, чи пливучи в морі, а потім те все загиджують своєю присутністю в вигляді обгорток, пляшок, недопалків. Красива лицемірність.

А вона що? Вона не вишукує локації, а підглядає за життям через це віконечко в надії колись вирватися і полетіти. От тільки трохи заробить грошей.

– У вас вже є фото з осіннім листям, – перехоплює її погляд клієнт.

– Ні, – каже Жанна.

– Хочете, я вас сфотографую?

– Ні, дякую, – каже ввічливо, а в душі волає: «Боже збав».

– Ви до якої працюєте? – не вгаває клієнт.

– Пане, я після роботи не така ввічлива, – мило посміхається, хоч тон крижаний.

Це діє на багатьох. Чомусь люди сприймають її роботу, як вияв душі. Наче вона така завжди мила і усміхнена, терпляче вислуховує замовлення і запам’ятовує всі побажання, ладна пригостити за свій рахунок, коли щось наплутає. Така собі Ангелиця на мінімальній зарплаті. Те саме думає і її керівництво, наче воно дає їй самовиразитися і за це не дуже й треба багато платити. Так і чує:

– Жанночко, ви ж у нас працюєте, просиджуєте в цій будці повітря і крісло, може, пора і честь знати та нам за цю розкіш доплачувати? Тим більше вам видно з віконечка оту купу листя і стовбури дерев, а це, на хвилиночку – «плейс віз б‘ютіфул в‘ю»!

Цій думці сміється, а клієнт це сприймає на свій рахунок і тішиться, що вона розтанула:

– То о котрій?

– Тоді, коли приїдете на білому коні – одразу закінчення робочого дня. До побачення!

А й справді, он вона сидить в коморі, а коса її на дворі, то хай який принц її звідси забере в країну мрій. І придумає таке, що то казок в дитинстві перечитати. Ще треба підмести біля будки і сміття викинути, біжи. Попелюшко, біжи.

Отож, іде Жанна оминаючи листя і щаслива, що ще не стала ногою в собачу приємність – вже вдалий день. Раптом чує поруч рев мотора і голос:

– Я не на білому, це ж не принципово?

Вона пильно дивиться на хлопця, що таки вирішив її «врятувати» і відзначає, що, окрім наполегливості, має гарні очі.

– Ні, бо я ж не Рапунцель, – струшує короткими кучерями Жанна.

– А ви все без принців не можете?

– Та можемо, але так втовкмачують в голову стереотипи, що просто автоматично копіюєш побажання.

Коля виявив, що Жанна, хоч і не мила, як на роботі, але цікава і самоіронічна. А Жанна подумала, що казки їй таки пригодилися, бо скоро рік, як вони одружені і їхня казка з кожним днем все цікавіша і цікавіша.

Автор: Ксеня Ропота.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page