fbpx

Зимове сонцестояння: час звільнитися від усіх турбот і тривог для зустрічі нового життєвого циклу

Це час звільнитися від усіх турбот і тривог для зустрічі нового життєвого циклу, пише ТСН.

Якщо вам зараз важко і марудно, майбутнє видається непевним і тужливим, це означає, що на вас, як і на всіх живих істот, впливає морок так званого періоду позачасся. Тривав між двома святами. Приміром, для кельтів і германців це були Самайн (сучасний Геловін) та Йоль, для слов’ян — Велесова ніч та Карачун.

Це був період, коли закінчені польові роботи, двері між світами максимально відкриті, можна ворожити, але водночас — нічого не відбувається, апатія заповнює по вінця. І закінчується це із народженням нового Сонця — у день зимового сонцестояння, яке у 2018 році припадає на ніч проти 22 грудня.

Для слов’ян, як і для інших народів у давнину, вшановування поворотних моментів у році було важливим, тому існує спеціальне слово для позначення ритуальних дій під час різдвяних обрядів та вірувань — Карачун. Воно позначає зимовий сонцеворот, тобто зимове сонцестояння. Водночас це було ім’ям слов’янського бога темряви, морозів і вічної холоднечі.

З християнизацією Русі карачуном стали позначати час посту перед Різдвом. Давнє слово “карачун” можна трактувати як різку зміну стану, межу перед сонцеворотом. У Карпатах і донині господині називають карачуном святковий різдвяний хліб.

Але головним атрибутом свята у наших пращурів було вогнище, що символізувало світло Сонця. Допомогти сонцю набрати силу і прославити його допомагали гарячі колеса, які катали по землі. А щоб зима була не надто суворою — ліпили снігову бабу, що зображала зиму, а потім розбивали її сніжками.

Ніч зимового сонцестояння — найдовша у році, адже із першими проміннями ранку, день почне збільшуватися. Це кінець старого періоду і початок нового.

Читайте також: 22 грудня День святої Анни: що не можна робити в це свято

Час робити підсумки й віддячити богам і енергіям, у які ви вірите, за їхнього сприяння у всіх справах протягом усього року. Час звільнитися від усіх турбот і тривог для зустрічі нового життєвого циклу. Це темний, жіночий час. У цю ніч саме жінка має запалювати вогні свічок вдома, щоб відігнати усе лихе від оселі. Також добре позгадувати важливих жінок вашого роду, які вже відійшли у засвіти.

У скандинавській міфології ця ніч навіть називається Модранехт, Ніч Матері або Матір всіх ночей, адже на ранок вона у мyках наpоджує сина — молоде Сонце. Саме тому нам так важко у цей період, ми мyчимося моральними потугами без сонячного світила. У той час, коли народжується нове, в Модранехт, Ніч Матері, всі вузли повинні бути розв’язані, всі пута — зняті. Пам’ятайте про це, коли будете вшановувати зимове сонцестояння — звільніться від прив’язок і проблем, які накопичувалися цілий рік. Саме для цього і був важкий період позачасся.

Світанок 22 грудня буде першим світанком після зимового сонцестояння. Наступні 12 днів і ночей мають глибоко магічний сенс: в них закладено 12 місяців прийдешнього року. Поширена приказка “як зустрінеш Новий рік — так його і проведеш” бере початок саме від цієї магічної ночі. Як будуть прожиті ці 12 днів — так і будуть прожиті всі наступні 12 місяців.

Давні європейці вважали, що наступні 12 ночей дублюють 12 місяців чергового року. Тому 22 грудня називають днем долі й, відповідно, від цього дня можна “програмувати” прийдешній рік. Тобто, те, що відбуватиметься 22 грудня, — дублюватиме січень 2018 року, 23 грудня — лютий, 24 грудня — березень і так далі.

Але йдеться не лише про дублювання, приміром, 22 грудня думайте про січень 2019 року, захопіть блокнот чи записник, обкладіться маркерами і плануйте майбутнє. Також 22 грудня можна ворожити на січень 2019 року і так далі.

Відповідно, 2 січня 2019 року повторюватиме грудень наступного року. Цей день називають днем слів, коли все сказане вами можуть почути боги, старі і нові, Всесвіт і енергія. Ніч проти 3 січня називається дванадцятою ніччю і замикає чарівний період днів і ночей після зимового сонцестояння.

Гарного вам зимового сонцестояння!

You cannot copy content of this page