fbpx

12 травня – вшановуємо пам’ять преподобного Нектарія Оптинського

Преподобний отець Нектарій, наpoдився в 1853 році в місті Єльці Орловської губернії в бідній родині Тихонових. Батько його був робітником на млині і рано пoмeр. Мати пoмeрла незабаром після cмeрті батька, і хлопчик залишився круглим сирoтою.

З 11 років він почав працювати в купецькій лавці і до 17 років дослужився до молодшого прикажчика. У 1873 році Микола відправився в Оптину пустинь, де його прийняв преподобний старець Амвросій. Зміст їхньої бесіди преподобний Нектарій нікому не відкривав, але після неї вирішив назавжди залишитися у скиті.

Його духовним наставником став преподобний Анатолій. Під керівництвом своїх наставників преподобний Нектарій швидко зростав духовно.

14 березня 1887 року він був пострижений в мантію, а 19 січня 1894 року був висвячений у сан ієродиякона, і ще через чотири роки був висвячений Калузьким архієреєм в ієромонаха. У 1912 році оптинська братія обрала його в старці.

Читайте також: ІСТОРІЯ ПРО МАЛЕНЬКОГО ХЛОПЧИКА, ЯКА ТОРКНЕТЬСЯ ВАШОГО СЕРЦЯ

Після закриття монастиря в 1923 році преподобного Нектарія заарeштували. Після повернення нетривалий час він проживав у Плохіно, потім в селі Холмищі Ульяновського району Калузької області в селянській родині.

Пoмeр преподобний Нектарій 12 травня 1928 року у віці 75 років і був пoхoваний на сільському цвuнтaрі. Після відродження Оптиної пустині, 16 липня 1989 року, в день пам’яті митрополита Московського Филипа, відбулося набуття мoщей преподобного Нектарія.

Тропар:

“Недосліджені дороги душі твоєї, незбагненні таємниці серця твого, преподобний отче Нектаріє, але як промені пресвітлі слова твої благовістують нам Царство Боже. Тим же Христа Бога моли врятувати і просвітити душі наші. ”

Джерело.

You cannot copy content of this page