fbpx

А ви, теж висаджуєте насіння в лютому? Ось кілька секретів підготовки насіння і догляду за розсадою, аби врожай був пригoломшлuвим

Останній зимовий місяць – лютий – нерідко стає для садівників початком нового дачного сезону. Саме час для посіву першої розсади! Грунтові суміші заготовлено, відповідні ємності підібрані і пакетики з насінням лежать на видному місці… Залишається прояснити кілька моментів, а саме: що можна посіяти на розсаду в лютому. Джерело

Пропонуємо вам для початку заглибитися в тему “лютневої розсади”, щоб згодом вже зі знанням справи заглиблюватися в грунт.

Лютнева розсада: чи варто садити

Ранній посів не завжди автоматично тягне за собою щедрий урожай. Швидкостиглі, швидкорослі культури садити в лютому безглуздо. Вони будуть тільки нудитися в маленьких ємностях, страждати від нестачі світла і площі. А стрес завжди негативно позначається на плодоносінні. Пізнім ж сортам чи повільно зростаючим культурам, навпаки, потрібен додатковий час, щоб встигнути повністю реалізувати свій потенціал. Отже, що ми робимо передусім? Вивчаємо інформацію на упаковці насіння і відбираємо для лютневого посіву сорти з тривалим терміном вегетації, якщо такі є.

Читайте також: М-м-м. Смакота! Цей торт не набридне ніколи. “Дамський каприз” – улюблений торт моєї родини

Не менш важливі кліматичні умови. Для жителя південних широт лютий – це практично весна і найгарячіша розсадна пора, оскільки в кінці квітня або початку травня можна буде сміливо висаджувати сіянці на грядки.

У районах Середньої смуги в травні частенько бувають заморозки. Садіння у відкритий грунт доводиться відкладати до кінця весни, а іноді і до червня. Тому розпочати посівну в лютому можуть собі дозволити тільки власники теплиць, парників і захищених теплих грядок.

Тим, хто живе ще північніше і поки не обзавівся опалювальною теплицею, рання розсадна лихоманка взагалі ні до чого.

Ще один фактор, що має значення, – можливість досвічувати розсаду. В кінці зими світловий день короткий, і продовжувати його для юних сіянців доведеться самостійно і за свій рахунок. Так що біжимо в магазин за фітолампами. Чи чекаємо до весни. Або ж сіємо в надії на своє світле підвіконня.

Полуниця і суниця

Суницю на розсаду в лютому садять ті, хто хоче отримати ягоди з кущів відразу, в цьому ж році. Але для цього доведеться докласти трохи більше зусиль, ніж зазвичай. Тому що насінню суниці потрібна процедура зі страшною назвою стратифікація.

На ділі все не так важко. Найкращим контейнером для розсади суниці та полуниці буде пластикова коробка з кришкою (з-під тістечок, наприклад). В дінці робите кілька дренажних отворів і насипаєте грунт, не доходячи до краю коробки на 2-2,5 сантиметра. Злегка змочуємо грунт, потім розсіюємо насіння по поверхні. До верху наповнюємо контейнер снігом і закриваємо кришку. Тепер ємності з насінням належить провести 14 днів у холодильнику. Сніг розтане, разом з талою водою в грунт і насіння – як раз на потрібну глибину.

Через два тижні виставляємо коробку на підвіконня, не відкриваючи кришку до перших паростків. Вони з’являються на 10-15 день.

Черешкова і коренева селера

Коренева і черешкова селера зростає повільно, тому її висівають на розсаду рано – з початку лютого до середини березня.

Насіння селери покриті ефірними маслами, що ускладнюють їх схожість. Зазвичай вони проростають близько трьох тижнів. Щоб прискорити процес, скористаємося одним з методів передпосівної підготовки насіння: прогріванням. Для цього на 30 хвилин відправляємо насіння в термос із гарячою (+45-50°С) водою. Час від часу термос струшуємо, щоб краще вимилися ефірні масла. Потім зливаємо воду через сито і розкладаємо насіння на тканину, просочену стимулятором росту: або природним, або магазинним. Після висихання насіння готове до посадки.

Щодо ґрунту, то селера віддає перевагу рихлим сортам. Як для розсадного грунту беремо або суміш біогумусу з піском (1:1), або суміш з торфу, перегною, дернової землі і коров’яку (6:2:1:1). Селеру на розсаду садять як у ящик (рядками через 2 см), так і в індивідуальні стаканчики (по дві насінини в кожен, щоб потім вибрати найсильніший). Сірником робимо неглибокі отвори, опускаємо насіння і засипаємо їх грунтом на 0,5 см.

Ємності накриваємо плівкою і витримуємо в теплому темному місці до перших паростків (6-7 днів). За потреби зволожуємо ґрунт за допомогою пульверизатора.

Баклажани

На початку лютого (на півдні) і в кінці лютого (у центральних та деяких інших регіонах) починають вирощувати розсаду середньостиглих і пізніх баклажанів. Термін дозрівання таких сортів коливається між 120 і 140 днями.

Якщо насіння не оброблені виробником, то не завадить їх знезаразити і “простимулювати” до проростання. Позбутися від хвороботворних мікроорганізмів допомагає замочування насіння в 1% розчині марганцівки на 15-20 хвилин. Ще один варіант – протруювання перекисом водню. Для цього 3 мл перекису розводяться в 100 мл води і нагрівають до 40°С. Досить потримати насіння в такому розчині десять хвилин. Найефективніший засіб – обробка фунгіцидом за інструкцією, якщо ви не противник промислових препаратів..

Грунтова суміш для розсади готується з перегною, торфу і перепрілої тирси (2:1:0,5). Якщо в якості розсадного грунту ви використовуєте землю зі свого городу, краще взяти її з капустяної або огіркової грядки і додати на кожне відро:

  • 0,5 склянки золи;
  • 1 столову ложку товченого суперфосфату;
  • 1 чайну ложку сечовини;
  • 1 чайну ложку сульфату калію.

Баклажани вирощують у невеликих касетах або стаканчиках з подальшою перевалкою в ємності більшого розміру. У кожен кладуть по дві насінини, щоб згодом залишити сильний і прищипнути слабкий сіянець. Насіння присипають грунтом на півсантиметра і трохи обприскують водою з розпилювача. Накривають посадки плівкою і ставлять у тепле місце. Тепло для баклажанів дуже важливо, на етапі прокльовування насіння оптимальною температурою +25-28°С. Через 5-7 днів після посіву можна очікувати паростків.

Перець

Найважливіший етап в передпосівній підготовці насіння перцю – це їх пророщування. Посадка пророщеного насіння дозволяє отримати швидкі паростки, заради цього варто трохи повозитися з вологою ганчірочкою. У блюдце на марлю, тканину, серветку або ватний диск викладаємо насіння. Прикриваємо їх зверху і злегка зволожуємо матеріал водою. У воду можна додати сік алое, настій вербових гілок або інші стимулятори.

Підготовлений грунт (наприклад, перегній з торфом у рівних частках) розкладаємо по стаканчиках і добре змочуємо. У кожній ємності робимо маленькі поглиблення і висаджуємо не більше двох насінин (перець можна вирощувати в два стебла). Присипавши насіння грунтом, закриваємо розсадник плівкою і відправляємо в тепло. Як і баклажан, перець любить проростати у спеці. З появою перших паростків, знімаємо плівку і ставимо ємності на світле підвіконня.

Томати (помідори)

В останній декаді лютого можна приступати до посадки томатів. За умови, що в кінці квітня або початку травня ми плануємо висадити розсаду на постійне місце. У незахищений грунт, теплицю, на теплу грядку під укриття – залежно від клімату.

Необробленим насінням помідорів теж не завадить пройти підготовку: протруювання, замочування в одному з живильних розчинів, загартовування. Томати можна висівати і в ящики, і маленькі горщики. Процес посіву звичайний. Тару під розсаду наповнюють грунтовою сумішшю, яку зволожують і вирівнюють. У ящиках готують борозенки через 3-4 см і викладають насіння на відстані 1 см один від одного. А в стаканчики садять по одному насінню. Зверху посіви присипають сантиметровим шаром грунту. Вкриті плівкою ємності відправляють в тепло.

Як правило, томати видають перші зелені “петельки” на 5-6 день. Як тільки це сталося, розсаду виносять на світло.

Ріпчасту цибулю і цибулю-порей

Цибуля-порей нарощує свої соковиті стебла довго, не менше півроку. І крім як через розсаду в помірному кліматі її не виростити. Великі головки ріпчастої цибулі при бажанні і хорошому догляді теж можна отримати відразу з чорнушки, минаючи посів. Однак подібні експерименти вимагають вільного місця на підвіконні для зайвих розсадних ящиків. Причому висівати насіння цибулі чи цибулі-порею на розсаду слід якраз у другій половині лютого.

Варто зазначити, що для вирощування ріпки за один рік годяться тільки певні сорти цибулі. Наприклад, Еллан, Ред Барон, Ексибішен та інші. Завжди уважно читайте інформацію на звороті пакетика з насінням.

Перед посадкою на розсаду насіння цибулі рекомендують на 24 години замочити в теплій воді. Потім підсушити і висівати в розсадні касети, наповнені вологим грунтом. Після цього так само накрити плівкою і чекати появи паростків.

Розсаду цибулі у відкритий грунт висаджують в травні, не боячись заморозків і низьких нічних температур. Холодостійкість цибулі дозволяє їй витримувати заморозки до -8°С.

Базилік

Якщо ви любите базилік і на вашій ділянці є парник або теплиця, чому б не посадити пару-трійку кущиків на розсаду для отримання раннього врожаю? Посіявши насіння в кінці лютого, зможете через два місяці висадити молоді рослини з краєчку тепличної грядки. І все літо насолоджуватися пряним ароматом! До того ж, базилік, зростаючий поруч з томатами, покращує смак останніх.

Для розсади базиліка найкраще підходить суміш торфу й перегною у співвідношенні 2:1. Перед посівом насіння базиліка піде на користь прогрівання в термосі. Вирощують розсаду базиліка зазвичай в касетах або невеликих склянках. Щонайменше до середини березня сіянці потрібно досвічувати.

You cannot copy content of this page