fbpx

Чоловік гості сказав: – “Ти, моя люба, не сердься, я тобі не в образу. Вразила. Чесно, вразила . Відверто кажучи, твій борщ можна було тільки з великою голоду з’їсти, але сьогодні. Новий рецепт знайшла?” – і тут Катерина почула, як закашлявся батько – здається, він від цих слів навіть засміявся

Мама Катерину не хвалила ніколи. І зовсім не тому, що не було за що. З принципу. Дитину треба виховувати в строгості, а якщо будеш хвалити, то зіпсуєш, завищивши її самооцінку – в житті потім важко буде. Так що – для її ж блага.

А ось критикувати доньку вона просто обожнювала. І неважливо, за що – за невдалу зовнішність, за невміння ідеально прибрати квартиру, за четвірку замість п’ятірки, за те, що у Катерини було мало подружок. За те, що вона більше любила сидіти вдома, ніж гуляти з компаніями підлітків.

Батько в цій сім’ї давно відсторонився від виховання доньки і господарювання – десь працював, щось заробляв, “на себе” майже не витрачав, не пив і не гуляв – тобто, був ідеальним чоловіком – приносить гроші, але нічим не видає свою присутність.

Катерина з величезними труднощами дотерпіла до вступу до інституту, і тут же пішла з дому в студентський гуртожиток, а через чотири роки вийшла заміж.

Втім, те, що донька виросла, стала жити своєю сім’єю, а потім і зовсім стала мамою, зовсім ігнорувався матір’ю Катерини – для неї вона залишалася все тією ж наївною недотепою, яку треба вчити і повчати, яка без поради старших не здатна ложку до рота донести.

Так, тепер ці поради давалися рідше, Катерина на них реагувала не так гостро, іноді просто “відключаючись” і думаючи про щось своє під час читання нотацій.

Їй було все одно, що вона неважна дружина, неважна господиня і така ж мама – вона знала, що це не так. І лише одна тема, як і раніше чіпляла її неймовірно. Дрібниця, не варта уваги, ніщо, в порівнянні з іншими звинуваченнями, а ось ти диви! Катерина до сліз ображалася і вступала у полеміку, не бажаючи поступатися матері. І тема ця була – борщ.

Справа в тому, що готувати – взагалі і борщ, зокрема, вчила Катерину улюблена бабулечка – татова мама. Мати її недолюблювала, а Катерина любила – вона єдина говорила дівчинці, що вона розумниця і красуня, що все у неї вийде, треба тільки трохи постаратися.

Готувала бабулечка чудово, немов маючи якийсь дар згори – у неї не було невдалих страв і навіть невдалих спроб. У неї все і завжди виходило смачно – “Містика”, – думала Катерина – “Я просто готую з душею,” – посміхалася бабулечка.

Отже, готувала вона чудово, але, безсумнівно, її коронною стравою був борщ. Ні до неї, ні після, Катерина нічого смачнішого не їла. Але бабулечка не поспішала вчити внучку і передавати секретний рецепт.

Лише коли Катерина привела до неї знайомитися свого нареченого, бабулечка, немов просвітила його рентгеном – глянула спідлоба і кивнула: “Хороший. Катерина тебе борщем буде годувати. Я буду навчати її”.

Бабулечки не стало, а секретний рецепт залишився. І вже друзі і знайомі Катерини нахвалювали її борщ і говорили, що нічого смачнішого вони не пробували. І лише одній людині борщ не подобався – її матері.

“Зрозуміло, хто навчив, – кривлячись, але продовжуючи їсти, говорила вона. – Бабка твоя. Тільки дві такі недалекі – ти та вона, які ТАК борщ готуєте, нормальні люди все по-іншому роблять… Ось що головне в борщі? ” – “Душа,” – не замислюючись відповідала Катерина. – “Капуста!” – гордовито поправляла мати.

Того літа Катерина вперше погодилася поїхати з сином до батьків на дачу. Мати і торік їх запрошувала, але Катерина годувала дитину, і дуже боялася, що суперечки з матір’ю не дуже добре позначаться на ній і, відповідно, на дитині.

Тому все минуле літо, вона, як “абсолютна упертюшка” провела в місті, годинами гуляючи з малюком в парку, розсудивши, що спокійна обстановка дитині, може і важливіша, ніж свіже повітря на дачі.

А в цьому році малюк підріс, і Катерина вирішила прийняти пропозицію батьків провести на дачі місяць. Чоловік відвіз їх разом з речами і таким запасом продуктів, що вистачило б на роту солдатів, пообіцяв приїхати у вихідні, а на тижні дзвонити щодня, поцілував дружину і сина – і поїхав.

Катерина, як і було обумовлено, відразу взяла на себе приготування їжі: мати не любила цим займатися, зате хотіла награтися з онуком. А Катерина охоче довірила їй малюка – як то кажуть, “кращий відпочинок – зміна діяльності”.

У середу обіцялися приїхати гості – сімейна пара, давні друзі матері. Вони їхали у відпустку на свою дачу і проїздом хотіли відвідати подругу. Побачивши, що Катерина з раннього ранку затіяла борщ, мати тяжко зітхнула і похитала головою. “Дай я приготую! Все-таки, це мої друзі, незручно їх годувати… ЦИМ…”.

“Мам, не переживай. Крім ЦЬОГО я приготую рагу, а тато ввечері шашлики буде смажити. Так що ніхто голодним не залишиться, навіть якщо їм не сподобається мій борщ.” – “Дуже на це сподіваюся,” – через вікно мати побачила, як онук, підібравшись до грядки, з захопленням смикає морквину (він же бачив, як бабуся полола), і з лементом кинулася на вулицю – рятувати майбутній урожай.

Після обіду малюк швидко заснув у своїй колясці, Катерина закрила її спеціальною москітною сіткою і присіла поруч на лавці якраз під відкритим віконцем будинку – і почала гортати стрічку новин в телефоні.

Гості прибули давно, але за стіл сіли тільки що: мати спочатку водила їх по фазенді, вихваляючись квітами, садовими фігурками і новою альтанкою, але потім все-таки зібралися обідати.

“Вже не знаю, чи будете ви суп. Вірніше борщ”, – “Борщ?” – пожвавішав чоловік подруги – Це можна! – він сказав це з таким азартом, що Катерині здалося, ніби він задоволено потирає руки. “Але ось тільки, – м’ялася мама нерішуче”, – та шо там! Звичайно, будемо!”- підтримала чоловіка подруга.

Наступні хвилин десять з дому доносився тільки дзвін ложок, а потім після важкого полегшеного: “оооох..” – чоловік гості сказав: – “Ти, моя люба, не сердься, я тобі не в образу. Вразила. Чесно, вразила . Відверто кажучи, твій борщ можна було тільки з великою голоду з’їсти, але сьогодні. Новий рецепт знайшла?” – і тут Катерина почула, як закашлявся батько – здається, він від цих слів навіть засміявся. – “Смачно, неймовірно смачно! – погодилася подруга. – Потім запишеш мені рецепт?”.

“Безумовно”, – тихо мовила матір, а Катерина посміхнулася. Яка різниця, хто приготував? Головне, унікальний рецепт продовжує жити, а разом з ним живе і пам’ять про улюблену бабусю…

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page