fbpx

Дівчина вийшла до нього з утомленими від недосипання очима. Та ліпше б вона не виходила, бо лише додала Захарові переживань. – Пробач,– опустила голову. А потім після довгої паузи поцілила хлопцю прямо в душу

Під звуки шкільного вальсу зійшлися через двадцять років, щоб знову… розлучитися.

Поля приміряла випускну сукню. У цей час до хати зайшов її однокласник Захар, щоб разом іти до школи.

– Ну як? Личить мені? – крутнулася на одній нозі.

За матеріалами – Вісник.К.

Захару було важко відвести очі і знайти слова. Стояв і усміхався, захоплений. А Полі більше нічого й не було потрібно. Бо хіба є більша радість для дівчини, як бачити, що ти подобаєшся?

Вони дружили змалку, живучи по сусідству. Сиділи в школі за однією партою. Дитяча дружба поступово переросла у щось глибше, що парує дівчину з юнаком на все життя. Принаймні так думав Захар, який свої почуття тримав глибоко в душі, та чим далі, тим важче було їх приховати. Не витримав – зізнався дівчині. У відповідь її очі засіяли:

– І я тебе давно кохаю!..

Нічого зайвого собі закохані не дозволяли. Втім, Поля обіцяла Захарові після випускного щось трохи більше.

– Але те ще потрібно заслужити! – під’юджувала хлопця, тож він чекав того вечора.

***

Випускний минав традиційно: вручали атестати, говорили напутні слова. Шкільний вальс Поля, звичайно, танцювала із Захаром. Це були хвилини чогось такого незбагненно урочистого, що він пронесе у своєму серці крізь роки. Поля була вправною танцівницею, музика розбурхала її емоції й додала енергії. Вона не пропускала жодного танцю, радо подавала руку всім, хто її запрошував.

Вкотре до столів з випускниками підійшли і музиканти, запрошені з райцентру. Навпроти Захара з Полею сів пихатий вокаліст. Він одразу не сподобався хлопцеві, а тут ще й став ласо позирати на Поліну. Дівчина зашарілася, і Захар, розпечений ревнощами, запропонував їй прогулятися на свіжому повітрі.

Темряву розсіювало світло з вікон і яскраве зоряне небо. Було так гарно і затишно, але заграла музика, і дівчина знову потягнула хлопця танцювати. У залі Захара відкликав на хвилину в коридор однокласник Петько Брик. Він був уже під мухою, і Захар так і не второпав, чого хотів від нього. Повернувшись і розшукавши поглядом Полю, хлопець застиг: дівчина танцювала з вокалістом. Той час від часу нахилявся до Полі, а дівоче личко сяяло від захоплення. Що переживав у цей час Захар, важко описати. Та найстрашніше почалося, коли танець скінчився: музикант повів свою партнерку до виходу. Здивований Захар остовпів, а коли отямився і вибіг надвір, то парочка наче у воду канула. Що було далі, згадується Захарові, мов у тумані: як у відчаї напився і блукав з Бриком по селу, як потім заснув під плотом, а вранці його привели додому батько зі старшим братом, туманний ранок, зустріч з Полею…

Дівчина вийшла до нього з утомленими від недосипання очима. Та ліпше б вона не виходила, бо лише додала Захарові переживань.

– Пробач,– опустила голову. А потім після довгої паузи поцілила хлопцю прямо в душу: – Я покохала іншого…

***

Минуло багато років. Захар закінчив технікум і залишився працювати в обласному центрі. Двічі був одружений. Полю за цей час ні разу не бачив, але забути не міг. Від батьків, приїжджаючи зрідка в село, знав, що вона вийшла заміж за того музиканта і мешкала з ним у райцентрі. Востаннє Захар був у рідному селі вісім років тому. Матір забрав до себе старший брат, хату продали, тож приїжджати було ні до кого. А навесні Захарові надійшло від Петька Брика запрошення на двадцятирічний ювілей закінчення школи.

Зібралося їх небагато, менше половини класу. Але була і Поля. Серце Захарове тьохнуло, коли помітив її у гурті. Час майже не позначився на її обличчі, хіба що майже непомітними павутинками зморщок біля вуст. Невже це та сама Поля з далекої юності, що була його світлою мрією? Захарові вірилось і не вірилося, а дивне хвилювання все дужче рхвилювало.

Петько Брик штовхнув його ліктем і підморгнув:

– Не забулася стара любов?

– Ти про що? – зніяковів Захар.

– Про Польку. Вона, вважай, солом’яна вдова.

– А де ж музикант? Невже покинув?

– Нє, другий рік лежить. То їй така відплата за тебе!

Злопам’ятним і мстивим Захар не був, але почуте мимоволі потішило.

***

А потім зазвучав шкільний вальс, і Захар запросив Полю. Майже не відчував її в руках, легку й тендітну.

– Як живеш? – запитав, бо мовчати у такій ситуації було ніяково.

– Скажу, що добре – не повіриш, бо, мабуть, Брик все про мене розповів.

Захар мовив ще кілька фраз, але Поля мовчала. В її очах з’явився смуток, здавалося, вона перебувала не в танці, а десь в іншому місці.

За стіл вони сіли вже поруч. Але розмова не в’язалася, хоч і підтримувала Поля тости, навіть усміхалася, проте не до нього.

Та чого він, зрештою, так цим переймається? Не в настрої жінка – і на те у неї є причина. Захар охолонув до сусідки й навіть запросив до танцю іншу партнерку, та коли повернувся до столу й не застав Полі на місці, легке хвилювання охопило його: невже пішла? Поквапливо рушив до виходу. Надворі почало сутеніти. Поля встигла відійти далеченько – вже мала повертати на їхню вулицю, як наздогнав її.

– Навіщо я тобі? – озирнулася до Захара.

– Хіба я знаю? – відповів. – Але мені здалося, що час повернувся назад.

– Можливо, проте ми на різних дорогах.

– Але ж зараз на одній…

– Це нічого не змінить.

Доки Захар обмірковував, що відповісти, вони минули поворот і незабаром опинились у горобиновому гаю, який посадив їхній клас напередодні випуску. Кожне дерево тут було іменним, на честь випускника, котрий його садив. Не було тільки Полиного та Захарового, які росли поруч: після випуску Захар у відчаї поламав саджанці.

Поля зупинилася і несподівано впала Захарові на плече. Чоловіка наче льодом обклало, у вухах тонко зателенькали дзвіночки, а зорі з неба сипнули в очі іскрами жару…

Все сталося швидко і мовчки.

– О Боже! – прошепотіла Поля. – Що я роблю? Я вже зовсім…

– То покинь його – і їдьмо зі мною! Я тобі все давно простив. Я кохатиму тебе ще дужче, ніж у юності!

– А я? – Поля відсахнулася і стала приводити до ладу свій одяг. – Ні, Захаре, в минуле вороття нема. Це мій хрест – і мушу нести його до кінця.

Автор – Ігор СЛАВИЧ.

Фото – ілюстративне.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page