fbpx

Фрази які відлякують гроші і роблять вас біднішими

Ці зовсім не магічні заклинання можуть позбавити вас житла, залишити з порожніми кишенями, а заодно і зіпсувати стосунки з близькими.

Читайте також: Випихав мене з ліжка ногами. Як чинити, адже просто хочу побути щасливою

1. Навіщо читати договір, вони всі типові. Підписую!

Читати договори від початку до кінця – звичка навіть більш корисна, ніж чищення зубів. Тому що, якщо ви один раз проігноруєте зубну щітку, нічого не відбудеться. А ось один непрочитаний договір може залишити вас без грошей і житла.
Не ставтеся до паперів легковажно. Аргументи «я не знав» і «я не прочитав» вже в початковій школі не вважаються переконливими.
Підпис під договором означає, що ви ознайомилися з умовами та згодні з ними, навіть якщо це не так.
Тому будьте готові, що одного разу натрапите на невигідні умови кредиту, приховані платежі, зобов’язання, які ви не здатні виконати. Або забудьте фразу про типові договори.

2. Ну як можна економити і вести бюджет із зарплатою 6 тисяч!

Практично під кожною статтею про економію ви знайдете коментаторів, які запитують, як і навіщо їм економити, якщо прибутків вистачає тільки на найнеобхідніше. Однак, якщо людина з високим заробітком ще може дозволити собі поблажки, то невелика зарплата просто зобов’язує розумно ставитися до витрат.
Життя в умовах жорсткої економії важке і нудне, але якщо грошей вічно не вистачає, його теж не можна назвати вічним святом. Так що працювати доведеться за двома напрямками: вести облік фінансів і збільшувати прибутки.

3. Всього 100 гривень, це хіба гроші!

Самі по собі 100 гривень дійсно не та сума, яка фатальним чином впливає на ваш бюджет. Але якщо цю фразу ви вимовляєте частіше, ніж раз на місяць, варто задуматися про свій підхід до фінансів.

4. Який шлюбний контракт? У нас же любов!

Сьогодні у вас любов і ви з трепетом прислухаєтеся до бажань одне одного, але під час розлучення все зміниться. Тому, якщо ви встигли щось зібрати перед відвідинами РАЦСу, зайдіть до юриста і складіть шлюбний договір.
Зрештою, якщо у вас любов, вже на цій стадії буде зрозуміло, наскільки ви справедливі при розподілі майна і враховуєте інтереси одне одного. Таким чином шлюбний договір захистить вас і від втрати грошей, і від неправильного вибору партнера.

5. Давай оформимо квартиру на мою маму-пенсіонерку, податків менше платит

Ваша молода сім’я довго збирала гроші, вам фінансово допомогли батьки з обох сторін, ви купуєте квартиру. І тут звучить ця фатальна фраза, яка приправлена турботою про ваші гроші. Звучить логічно, врешті-решт, все одно ця квартира потім дістанеться чоловікові у спадок.
У цій схемі дуже багато підводних каменів, щоб на неї погоджуватися.
Наприклад, ви не зможете продати квартиру, адже вона вам не належить. Ситуація зі спадщиною теж неоднозначна: на майно чужої мами будуть претендувати її чоловік, інші діти, а справжнім власникам може дістатися лише частина житла.
При розлученні квартира взагалі не потрапить в майно, яке належить ділити: вона чужа. Історія знає випадки, коли один чоловік примудрився купити квартиру на дошлюбні заощадження іншого і оформити квартиру на свою маму. Отож, тримайте своє майно ближче до себе.

6. Навіщо заповіт? Сім’я ж, все поділимо по справедливості

Фраза від творців помилки про шлюбний контракт. Ви з братами і сестрами живете душа в душу і вірите, що все буде як мама хотіла: квартира того, хто в ній вже живе, гараж і дача – іншому, ну а третя ні на що не претендує, їй купили окреме житло.
Усні домовленості тим і погані, що їх легко порушити.
Великий шанс, що майно доведеться ділити на рівні частини за числом спадкоємців, і ніхто не буде враховувати, кому і скільки грошей віддали заздалегідь і як що розподілено.
Заповіт потрібен не лише літнім людям. Припустимо, ви перебуваєте в шлюбі, у вас у власності частка в батьківській квартирі. Якщо ви помрете, чоловік зможе претендувати на частину вашого шматочка цього житла. Навіть якщо вас оточують дуже порядні люди, батькам все одно доведеться понервувати. Навряд чи ви цього хочете.

7. Подумаєш, кредит на два роки, зате новий iPhone отримаю вже зараз

Кредитування – корисний інструмент, якщо використовувати його з розумом. Наприклад, у вас зламався холодильник. Він точно вам потрібен вже зараз, бо доведеться харчуватися аби чим. В цьому випадку взяти в борг доречно.
Остання модель телефону до таких необхідним витрат не відноситься, особливо якщо у вас в кишені передостання. До того ж важливо визначитися: вам вона потрібна через якусь незвичайну функціональність чи тому що нова? До статусних речей в загальному слід ставитися обережніше: вони все одно не зроблять вас своїм в привілейованій групі, якщо ви купуєте їх в кредит.

8. Ми ж друзі, віддайте мені рахунок, плачу за всіх

Що добре в голлівудських фільмах, не завжди працює в житті. У барі під впливом алкоголю ви відчуваєте себе крутим і щедрим, а завтра будете позичати у тих самих друзів на хліб. Співставляйте свої бажання з реальністю, перш ніж демонструвати спроможність.

9. Віддаш, як зможеш

Борги – слизька тема, адже незрозуміло, як домовлятися про повернення грошей, щоб вас продовжили вважати хорошим другом і родичем, а не жадібним лихварем.
Проте, якщо людина, яка бере гроші, не обумовлює термін повернення, то зробіть це самі. Для великої суми просіть розписку. Це нормально, адже людина прийшла до вас, а не в банк, де у неї попросили би більше гарантій.

10. Щоб перед людьми не було соромно

Ви точно читали ці моторошні історії про небагаті сім’ї, де випускники скидалися по 100 тисяч на бенкет, на бюджет весілля реально було взяти будинок на узбережжі, а батьки місяцями голодували, щоб купити дитині щось пафосне.
Тут очевидна неадекватність витрат, але бувають і менш очевидні речі, на які спускати круглі суми зовсім не обов’язково.
Жити розкішно не соромно, а що там люди подумають – вже їхні проблеми.

11. Я не скандальна людина, нехай буде на її совісті

Вас регулярно обраховують касири, вам неодноразово приносили несправні товари, вас обманювали при укладанні договорів, і ви готові терпіти це і далі. Просто не любите сваритися, та і для чого вам це. А замість несправного телевізора просто купите новий.
Така пасивна позиція виразно змушує вас втрачати гроші і віру в справедливість. Люди, які порушують ваші права, не мають совісті, а ось вам варто навчитися відстоювати свої інтереси. Зрештою, телевізор можна повернути по гарантії, а касиру вказати на помилку.

12. Один раз живемо!

Ви збираєте на початковий внесок на квартиру і вже підібралися до потрібної суми, але зриваєтесь і витрачаєте заощадження на ігрову приставку, телефон і відпустку. Тому що, житло – довгострокова мета, пов’язана з жорсткою економією та кредитом, а задоволення від купівлі можна отримати вже зараз.
Нюанс в тому, що життя хоч і одне, але довге (якщо пощастить) і непередбачуване. І якщо ви зараз не подумаєте про те, як будете жити через 20 років, потім може бути дуже гірко.

13. Так, маленька зарплата, зате на душі спокійно

Вам пропонують підвищення, але ви не погоджуєтеся: на новому місці працювати треба більше, відповідальність вища. Всіх грошей не заробиш.
Відмовляючись від пропозицій заробляти більше, ви не просто тупцюєте на місці, а втрачаєте гроші, адже інфляція знецінює їх. Якщо нічого не робити, зарплати скоро не вистачатиме на підтримку того способу життя, до якого ви звикли.

Джерело

You cannot copy content of this page