fbpx

Хрестик – це не прикраса. Ось, чого ні в якому разі не можна робити з натільним хрестиком

Натiльний хрестик – це символ християнської віри. Багато людей сприймають його як прикрасу. Але ж хрестик – священний предмет, до якого потрібно ставитися з великою обережністю.

Ось чого категорично не можна робити з натiльним хрестиком: Джерело

Читайте також: Я ходила в драних черевиках, відмовляла собі в найнеобхіднішому. А він тепер крутий, а я – пам’ять про те, що не завжди так було. І стала “помилкою”

Носити хрестик поверх верхнього одягу

Не дарма хрестик називають натiльним – це значить, що він повинен знаходиться якомога ближче до тiла. Це атрибут віри, а не прикраса. Наші пращури носили такий одяг, який приховував хрестик. Ніяких глибоких вирізів. Хрестик поверх одягу – це поганий тон, спроба привернути увагу до своєї релігійності, похвалитися і т.д. Але ж хвастощі і самозамилування – страшні гріхи.

Купувати дорогий або занадто масивний хрест

Якщо ви збираєтеся носити хрестик постійно, відмовтеся від покупки великих або занадто дорогих хрестів з дорогоцінними каменями. Це ваш особистий оберіг, який не повинен кидатися в очі і привертати зайву увагу.

Хрестик – це не прикраса, яким можна хвалитися або виставляти на загальний огляд. Бажано, щоб він був невеликих розмірів, щоб його зручно було носити.

Купувати хрестик без потреби

Під час хрещення дитині вішають на шию хрестик. Його цілком достатньо. Нехай він простий і непомітний, головне – який сенс ви в нього вкладаєте.

Якщо хрестик загубився або був пошкоджений, можете замінити його, але робити це потрібно саме в церкві.

Самостійно освячувати хрестик

Хрестик освячують під час спеціального обряду. Він є таїнством. Завдяки йому хрестик набуває особливого змісту і величезну силу, стає оберегом від бід і напастей.

Не потрібно освячувати хрестик самостійно, навіть якщо ви знаєте всі потрібні молитви. Цей обряд має право проводити тiльки священнослужитель.

Знімати хрестик без потреби

Хрестик – це оберіг, він втрачає свою силу, коли не стикається з тiлом людини. Знімати його без особливих на те причин не рекомендується. Перш ніж одягнути хрестик, обов’язково потрібно прочитати молитву.

Наші предки навіть під час відвідування лазні намагалися не розлучатися з розп’яттям, під час купання вони використовували хрестик з дерева. Їм замінювали натiльний, щоб не обпектися гарячою парою.

Натiльний хрестик слід носити виключно на шиї

Його не можна використовувати як сережку, чіпляти на браслет або класти в гаманець.

На вашій шиї не повинно бути нічого зайвого, крім хрестика. Використовувати амулети або кулони з зодіакальною символікою неприпустимо. Всі ці речі під забороною в християнській церкві.

Викидати зіпсований хрестик

Не можна викидати хрестик в сміття, навіть якщо він зіпсований. Це священний предмет, йому не місце на звалищі.

Якщо пошкодження незначні, відремонтуйте хрестик самостійно або віднесіть його в антикварну майстерню. Якщо розп’яття прийшло в непридатність, віднесіть його до церкви і там замініть на новий.

Носити чужий хрестик

Якщо ви отримали натiльний хрестик від близької людини – нічого страшного. Церква не забороняє дарувати хрестик, особливо тому, хто до цього його ніколи не носив.

Але не варто надягати на себе хрестик, знайдений на вулиці. Адже ви зовсім не знаєте, хто його носив, до нього краще взагалі не торкатися. Просто він чужий, і невідомо – освятили його чи ні.

Носити не освячений хрестик

Церква не забороняє носити не освячений хрестик. Адже навіть дві схрещені палиці здатні захистити від нечисті.

Однак хрестик, над яким не провели церковний обряд, – це просто прикраса, не більше того. А прикраси не мають нічого спільного з вірою. Тому краще хрестик все-таки освятити.

You cannot copy content of this page