fbpx

Коли до одруження лишилося два тижні, Оля сама покликала Сашка на розмову. — Мені дуже шкода, але весілля у нас не буде

Кажуть, щасливі родини схожі між собою. Може й так, а може й ні.

Бо, мабуть, щоб здобути щастя, потрібно пройти випробовування, такий собі іспит на щастя. Та от іспити ті у всіх різні.

Оля і Сашко виросли разом, в одному дворі. Сашко завжди був поряд. Піклувався, оберігав, застерігав, захищав, ніби старший брат. Оля була сиротою. Її батьків, коли була ще малою, Олю ж забрала до себе хресна мама. Вона любила племінницю, доглядала її, виховувала. Проте часто по роботі, і досить на довго, мусила їздити у відрядження. Та то було не страшно, бо завжди поруч був Сашко.

За матеріалами – “Є”.

Так минали роки. Оля і Сашко дорослішали і ніхто уже і не сумнівався, що вони — пара. Так і сталося. Одного весняного дня він запропонував їй свою руку і серце, а одружитися вирішили влітку.

Дні збігали, день весілля наближався. І саме тоді Сашко почав помічати в Ользі якісь незрозумілі для нього зміни. То вона не має часу сходити з ним у кіно, то “дуже зайнята” і ніяк не може поїхати на прогулянку. Вона навіть “не мала” часу просто посидіти з ним у дворі. Одним словом, Ольга просто почала уникати його. Він же заспокоював себе тим, що то у неї “такий настрій” — хвилювання перед весіллям. А дарма… Коли до одруження лишилося два тижні, Оля сама покликала його на розмову.

— Мені, Сашко, дуже шкода, але весілля у нас не буде

— Як це?! Не буде?!

І Оля пояснила, що кохає іншого, а їхні стосунки — то просто “дитяча дружба”, котру вони обоє сприйняли за кохання. І, взагалі, це помилка і ніким іншим, ніж просто друзями, вони бути не могли. А от з ним, з її Петрусем, у Ольги справжнє кохання і почуття. Попросила пробачення й запропонувала залишитися гарними друзями.

Те, що Сашко тоді пережив, переповісти звичайними словами неможливо. Та попри гіркоту, біль, образу, одне в ньому лишилося незмінним. Він твердо знав, що б там Оля не казала про їх дитячу дружбу, він її кохає. А раз кохає, то бажає щастя. Отож, хай буде щаслива зі своїм Петрусем.

… Спочатку, він поїхав у відпустку, а згодом подався із міста зовсім: за кордон, на заробітки, аби не бачити, аби не чути…

Повернувся через два роки і одразу зрозумів: нічого не минуло, лиш трішки пригасило спомини, а кохання до Олі так і жило в ньому. Не питав ні в кого про неї. Та десь на другий день по-приїзду, у дворі, йому розповіли таку новину, що аж волосся дибки стало. Півроку тому Оля зі своїм чоловіком потрапили в автопригоду. На щастя, всі залишилися неушкодженими. І хоча усі знали, що кермував автівкою чоловік, Ольга взяла всю провину на себе. І тепер відбуває термін. Та це було ще не все. Вона при надії, а чоловік відмовився від неї і подав на розлучення. Тепер дитя Ольга стане матір’ю там, а згодом малюка заберуть до сиротинця.

І Сашко почав діяти. Спершу домігся побачення з Ольгою. Побачив і стрепенувся: пригнічена, знесилена і при надії. Сашко тоді пообіцяв, що коли з’явиться малюк, він забере його, а вона лише мовчки плакала.

Оля стала матір’ю сина, Сашко ж усякими правдами і неправдами таки зумів забрати дитину до себе. Тепер, він був “татком-одинком”. Оля назвала сина Ярославом. Новоспечений батько учився пеленати, прати, купати і просто няньчити дитину. Час од часу їздив до Ольги і брав малого з собою. Так і жив із Славиком та з коханням до Олі. Усі навколо казали йому: “Навіщо тобі чужа дитина, навіщо марнуєш свої роки, усе ж дарма. Ольга повернеться і забере в тебе хлопчика, що будеш тоді робити, адже он як ти його любиш”.

Відповідав: “Не знаю. Як буде, так буде, побачимо”.

І ось на черговому побаченні Ольга сказала: “Я пропоную тобі свою руку і серце. Візьми мене заміж. Візьмеш? Тепер, Сашко, я знаю, що таке справжнє кохання. То яка твоя відповідь?

“Відповім — так! Беру тебе за дружину”.

Їхній шлюб реєстрували за сталевими гратами. Та їм було байдуже, головне, вони були разом: Сашко, Ольга, Славко.

Невдовзі Ольга таки повернулася і вони разом поїхали зі свого міста, заради малого Славка. Він не мав знати історію своєї появи, не мав знати нічого, мав знати лише свого тата Сашка і маму Олю. Поїхали туди, де їх не знав ніхто і вони теж не знали нікого. І тут почали своє життя з чистої сторінки — з кохання!

Усе що було, вони не забули, бо це була їхня ціна родинного щастя, ціна їхнього теперішнього життя. Мабуть, усе ж помилявся класик у своєму твердженні, що усі щасливі родини схожі одна на одну. Не схожі. Бо у всіх свої цінності, а вони різні, як і те, якою ціною кожна родина здобуває своє і лише своє щастя.

Автор – Анфія ПЕТРОВСЬКА.

Фото – ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page