fbpx

Краплею, що переповнила чашу терпіння дружини, став лимон, якого не було в пакеті з продуктами після повернення Гната з магазину

Ти не посмієш! — Аліса зухвало підняла підборіддя і про всяк випадок зробила крок назад, хоча чоловік не виявив наміру до неї наблизитися. — Тільки спробуй! Я попереджала, що буде!

Гнат притулився плечем до дверної рами, схрестив руки і зітхнув. За рік подружнього життя він вже встиг звикнути до регулярних концертів дружини, але щоразу терпіти безпідставні звинувачення на свою адресу ставало дедалі складніше.

Він ніколи не ображав Алісу ні словом, ні ділом, просто у неї був такий характер — їй нудно жити без сварок. Назбирає у собі за кілька днів пристойний запас негативних емоцій, потім посвариться сама із собою, і знову якийсь час у домі мир та спокій. Такою він її і покохав. З такою і намагався налагодити сімейне щастя — про тихе мріяти не доводилося, тож хоч якесь. Ось і тепер він мовчки чекав, коли фонтан негативу вичерпається.

Цього разу краплею, що переповнила чашу терпіння дружини, став лимон, якого не було в пакеті з продуктами після повернення Гната з магазину. Аліса хотіла приготувати курку, яку слід натерти лимоном, а пустоголовий чоловік не зміг виконати навіть таке маленьке і просте доручення, як покупка одного лимона.

«Тобі нічого не можна довірити. Ти навмисно його не купив, щоб зіпсувати мені настрій». Далі — більше. Ти затримуєшся на роботі, бо в тебе там роман із секретаркою. Ти мало заробляєш. Ти байдикуєш вдома. Ми так і не з’їздили у відпустку влітку і не зробили ремонт.

Аліса все йому пригадала, кожну дрібницю, яка так чи інакше її дратувала. А що не пригадала, то вигадала, накручуючи себе з кожною хвилиною все сильніше. В якусь мить вона вирішила, що чоловік збирається на неї накинутись, хоча він точно ніколи б цього не зробив, і навіть не мав такого наміру. Він взагалі під час подібних концертів намагався мовчати і не робити зайвих рухів, щоб не розлютити кохану ще більше.

— Все, Гнате, з мене досить! Я йду від тебе! — Вигукнула дружина і демонстративно почала виймати свої речі з шафи в спальні, кидаючи їх на ліжко.

Це був стандартний фінал, і Гнатові потрібно було підійти до дружини, обійняти її за плечі, притиснути до себе, приголубити, вибачитися за злощасний лимон, через який розгорівся весь цей конфлікт. Однак він вирішив цього не робити. Як стояв, схрестивши руки і мовчки спостерігаючи за дружиною, так і залишився стояти.

— І ти не збираєшся мене зупиняти? — розлючено блиснула на нього очима Аліса.

— Ні, — спокійно відповів Гнат.

Дружина у відповідь кинула йому ще кілька звинувачень у всіх мислимих і немислимих гріхах, після чого сіла на край ліжка, закрила обличчя руками і розплакалася. Гнат ще трохи постояв, дивлячись на її тремтячі плечі, а потім пішов у передпокій, вийняв з кишені куртки два лимони і поклав їх на покривало поруч з Алісою. Він купив їх, просто не поклав в пакет, а повідомити про це дружині не встиг, бо вона влаштувала спектакль мало не з порога.

Цього вечора Гнат вперше замислився над тим, чи вистачить його кохання для того, щоб їхній шлюб не тріснув по швах. Аліса завжди була такою — і до весілля, і після. Такою і залишиться, якщо й надалі потурати її забаганкам. Є люди, які не здатні змінюватися навіть собі на користь. Нічого особливого з себе не представляють, але хочуть, щоб їх любили такими, які вони є, і ніяк інакше. Аліса була саме з таких, і Гнат дуже сумнівався, що його надихає перспектива прожити з нею решту свого життя в такому ж емоційному напруженні. Він сказав їй про це. Вперше знайшов у собі сили образити кохану жінку правдою, розраховуючи, що вона замислиться над тим, яким буде їхнє спільне майбутнє.

Курку з лимоном Аліса так і не приготувала. Тієї ночі подружжя спало в різних кімнатах, а зранку жінка сказала:

— Гнате, ми повинні розлучитися. Ти маєш рацію, це не сім’я, а якийсь цирк. Я цілий рік жила з тобою, свято вірячи, що ти мене кохаєш, а, виявляється, ти просто мене терпів. Знайдеш собі тиху, слухняну мишку, яка буде перед тобою стелитися і терпіти всі твої витівки. Он, одружишся зі своєю секретаркою, вона буде щаслива.

Згодом подружжя таки подало на розлучення, вказавши банальну причину — не зійшлися характерами. Щоправда, Гнат пожартував, що причиною розлучення став лимон, але співробітниця РАЦСу та Аліса його гумор не оцінили.

Можливо, все склалося б інакше, якби Гнат ще до весілля озвучив, що йому не дуже до вподоби поведінка Аліси. Можливо, вони мали б щасливу сім’ю, якби Аліса не вважала, що світ повинен обертатися навколо неї. Можливо… Якщо… Але все було й закінчилося саме так, а будувати теорії та шукати винних тепер пізно.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page