fbpx

Крізь шибку кав’ярні Віра побачила свого чоловіка. Спочатку зраділа. Хотіла вже було набрати його номер і сказати, що вона сидить в кафе поряд, але тут він повернув голову і комусь посміхнувся. Віра перевела погляд на його супутницю. Можливо, просто випадково йде поруч? Ні. Він посміхається саме

Віра ходила по магазинах, приглядала подарунки до Нового Року. Чоловікові вона давно вибрала красивий блакитний джемпер. У нього сірі очі і колір джемпера підійде до них неймовірно.

Мамі вона пригледіла сумочку, а то у неї пошарпана вже. Вона купувала всякі корисні необтяжливі дрібниці для друзів. Синові вибрала набір «Пожежна станція».

Подарунків набралося два пакети, які відтягували руки. Мерехтіння яскраві вітрини, натовпи народу, передсвяткова суєта порядком вимотала. Вона йшла по величезним торговим центром і згадувала, чи не забула кого. Захотілося посидіти і набратися сил для дороги додому. Сина з садка забере мама, ще вранці домовилася.

Запах кави привернув її увагу, і вона побачила маленьке затишне кафе на виході з центру. Не роздумуючи, звернула туди і сіла за вільний столик.

На сусідній стілець поставила пакети з подарунками. Ноги гули від утоми. Кілька митей вона насолоджувалася приємним відчуттям, коли скутість і напруга в м’язах минають, перестають нити від навантаження кісточки ступень.

Підійшла офіціантка привіталася і поклала на столик перед нею меню.

– Мені кави і… – Віра відкрила меню на сторінці з десертами і зупинила палець на рядку зі словами «тістечко« Тірамісу».

Офіціантка пішла. Віра оглянула напівпорожнє кафе. На склі, що відгороджувало столики від широкого коридору між магазинами, за яким проходили покупці і просто бездіяльно гуляли парочки, висіла гірлянда з вогниками. Крізь неї вона і побачила свого чоловіка.

Спочатку зраділа. Хотіла вже було набрати його номер і сказати, що вона сидить в кафе поряд, але тут він повернув голову і комусь посміхнувся. Віра перевела погляд на його супутницю. Можливо, просто випадково йде поруч?

Ні. Він посміхається саме їй. І вона, закинувши голову, дивиться на нього і посміхається у відповідь. Вони пройшли повз скляну перегородку з вогнями. Віра полегшено видихнула. Але тут чоловік і його супутниця зупинилися, мить радилися і пішли до входу в кафе.

Віра не знала куди сховатися. Побачать. Раптом усвідомила, що їй нема чого ховатися, ховатися чи тікати. Вона одна тут. А ось її чоловік з подружкою. Вони жили разом вісім років, і жодного разу у неї не було ніякого сумніву в його вірності.

Коли її подруги в сльозах розповідали, як застукали невірних чоловіків з іншими, прочитали компрометуючу переписку, вона для себе вирішила, що ніколи не буде перевіряти телефон чоловіка, шукати підтвердження своїм здогадкам, якщо такі виникнуть. Навіщо? Менше знаєш міцніше спиш.

Може, це колега. Робочий день тільки закінчився. Вони могли випадково зустрітися в магазині, куди прийшли обоє за подарунками. Віра розуміла всю марність своїх виправдань чоловіка. Пара між тим, не звертаючи уваги ні на кого навколо, сіла за столик в самому куточку кафе. Та ж офіціантка підійшла до них і поклала перед кожним меню.

Віра спочатку хотіла підійти. Але потім вирішила подивитися, як буде поводитись чоловік з дівчиною. Вона не ховалася. Але й не дивилася пильно. Офіціантка принесла каву і тістечко на блюдечку. Віра надпила гарячий напій і знову подивилася на кутовий столик.

Чоловік обхопив руки супутниці своїми, потім підніс їх до губ і став тулитися до кінчики пальців.

Вони дивилися один одному в очі. Неозброєним оком було помітно, що це закохані. Їхні стосунки з цукерково-букетних, вже давно переросли в щось більше.

Віра хотіла плакати, підійти і влаштувати розбір польотів. Її захлеснула хвиля образи, силою в дев’ятий вал. Стало нестерпно душно. Перехотілося пити каву і їсти «Тірамісу». «Підійти і облити обох кавою. Ага. І покажу себе у найвигіднішому світлі. Ні. Але сидіти і дивитися не можу, не стримаюся і влаштую бучу. У них це напевно бути давно триває.

Яка я сліпа була. Адже затримувався на роботі, у вихідні під будь-якими приводами кудись ішов. Усе. Потім буду розбиратися. Зараз треба встати і піти. Краще непомітно. Або він буде обманювати, а я радісно повірю».

Віра пошукала очима офіціантку і поманила її рукою. Розплатилася і вийшла з кафе. Вона наостанок озирнулася на чоловіка, але пара, як і раніше була зайнята тільки одне одним.

Всю дорогу додому Віра намагалася згадати, чи дивився коли-небудь на неї чоловік так, як на свою супутницю. І не могла згадати. Їй було так погано, що здавалося, якби сталося, щось погане з нею, вона сприйняла б як порятунок від важких думок.

Але нічого не сталося. Вона благополучно доїхала до будинку. Залишила пакети в передпокої і, не роздягаючись, пройшла в спальню і лягла на ліжко.

Раптом згадала, як зовсім недавно прийшла з роботи, а ліжко заправлене ​​не так, як вона це зазвичай робить. Тоді не стала шукати пояснення цьому. А зараз? Тепер вона знала, що чоловік був з іншою в їх спальні, на їх ліжку… Стало ще важче. Віра схопилася з ліжка, як з розжареної печі.

«Звичний світ рухнув. Нічого вже не буде як раніше. Щасливі невідаючі правди. А я знаю. Бачила. І як давно він мене, обманює? Та й яка різниця”.

Вона не знаходила собі місця, металася по квартирі, вирішуючи як вчинити. «Пробачити? Ні. Він пішов з нею в торговий центр, де напевно можна зустріти знайомих, мене, в кінці кінців. До всього готовий? Або від почуттів втратив розум і пильність? »

У неї вже йшла обертом голова, коли заскреготав ключ у замку. Віра сиділа за кухонним столом і чекала.

– Привіт. Я так втомився, що навіть їсти не хочу, – сказав чоловік, заглянувши в кухню.

– Сядь. – Віра кивнула на стілець навпроти. – Давай поговоримо.

– Щось трапилося? До ранку не може почекати? Я втомився… – Але він все-таки сів на стілець.

– Я все знаю. Поясни.

– Що пояснити? Я тебе не розумію… – Натрапивши на погляд Віри, замовк. – Звідки?

– Годину тому бачила в кафе в торговому центрі. Я сиділа там. Що робити будемо?

– Це не те, що ти думаєш…

Віра розуміла, що він намагається виграти час, придумати пояснення. Їй раптом стало смішно. Вона, звичайно, розуміла, що більшість чоловіків невірні своїм дружинам. Але думала, що з ними цього не станеться, що вона ніколи не відчує подібного.

– Я не зможу жити з тобою як раніше. Іди. Мені треба їхати до мами за сином. Коли я повернуся, щоб тебе тут не було.

– Віро, послухай. – Чоловік узяв її за руку.

– Давай поговоримо потім, коли емоції вщухнуть. Або я зараз наговорю всілякого. – Вона вирвала руку, забрала з кімнати пальто і пішла в передпокій.

Вдома у мами не витримала і розплакалася. Притихлий син дивився злякано. Своїм дитячим розумом він відчував, що трапилося щось погане, непоправне.

Артем боявся питати, де тато. Бачив, що мама часто замислювалася, застигнувши з тарілкою в руках. Або наливала гарячий чай і не пила. Він остигав, вона виливала, гріла чайник знову і знову забувала випити чай

Чоловік пішов до тієї, іншої, щоб через три місяці повернутися.

Як не склеїти розбиту чашку, так не можна повернути колишні довірчі стосунки між чоловіком, що вчинив так низько і дружиною.

Скільки людей роблять одні й ті ж помилки, наступають на одні й ті ж граблі. Чому одним вдається зберігати вірність, сім’ю, а інші нескінченно стрибають із шлюбу в шлюб? Чому шальки терезів з коханням десь на боці часто переважують інші – з дитиною, сином?

Напевно людство ніколи не знайде відповіді на ці питання. Крім сумнівного виправдання нормальності такої поведінки, є таке поняття, як порядність і відповідальність.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page