fbpx

Лежав в окремій палаті, вередував, вимагаючи постійної уваги Світлани. Тішився тим, як вона хвилюється. Думав про нього турбується. Але одного разу, коли дружина була впевнена, що він міцно спить, почув, як Світлана шепотіла в трубку: “Я теж дуже скучила. Він як дитина став, розумієш? Так, постараюся. І я. Цьом”

У дверному замку повернувся ключ. Це нашкодившою кішкою повернулася дружина. Станіслав Андрійович, який лежав на дивані, забувши про ниття в нозі, швидко відвернувся до стіни. І все одно “побачив,” як Світлана зморщила носик, відчувши різкий запах мазі, привезеної приятелем Стаса з В’єтнаму. Начхати!

Колись його дуже надихала їх різниця у віці. У 18 років Світлана – тростинка з копицею білявого волосся, виглядала старшокласницею. До Стаса, на 15 років старшого, вона навіть після весілля іноді зверталася по імені-по батькові. Напевно, тому що мало не вчора, Станіслав Андрійович був її класним керівником. Він згорав від кохання до своєї учениці три роки – таємно, без всяких натяків і знаків уваги.

У почуттях зізнався на її випускному – сімнадцятирічній. Світлана прошепотіла: “Так не буває! Ви подобалися навіть Ірі Сосновській”.

Про Сосновську, що вважалася першою красунею школи, Станіслав Андрійович згадував тільки викликаючи до дошки. Але ось це “навіть”, прозвучало зі змістом. Боячись, як пацан, уточнив: “А тобі, Світлано?”.

Вона стала його дружиною через рік після обережних і “чистих” залицянь, подолання сумнівів батьків Світлани і розставання з Любою. Власне, він поставив крапку в стосунках зі своєю першою жінкою – багаторічної коханою, через кілька днів після зізнання в почуттях колишній учениці.

Докоряти йому важко – Люба увійшла в життя Стаса, коли він, студент-першокурсник, прийшов до неї замовити, здається, реферат. За оголошенням. Йому 19, позбавлених будь-якого досвіду років. Їй 33. Самотня розлучена. Яскраво красива, фігуриста і зовсім без гальм.

Стас ніколи не обтяжував Любу питанням: “А скільки нас, таких студентів, було?” Але твердо знав, що став єдиним. Всі довгі 15 років. Він то місяцями жив у неї, то повертався до матері, що крізь пальці дивилася на його “забави.”

Мабуть, і без Світлани, був готовий ось-ось забути до Люби дорогу. Роки приходив за звичкою. Не занадто часто. І завжди окремо проводив відпустку, залишаючи за собою право на час з іншими. Так довго стосунки трималися на тому, що Люба не напружувала, нагадуючи тепле, прогріте сонцем озеро. І він, молодий хлопчисько, не відмовлявся від нагоди в нього зануритися.

Чи любив Стас цю жінку? Обіймаючи – любив. І тільки. Люба, здавалося, теж ніколи не уявляла між ними більшого, ніж гостьові стосунки. Відпустила легко. Правда ще кілька років надсилала смс привітання з днем ​​народження. Станіслав Андрійович не відповідав, але і з номером телефону колишньої не розлучався.

Шлюб Стаса зі Світланою був без діток. Значно пізніше, вона йому зізналася, у гріху, який зробила потихеньку. Поруч з чоловіком – “учителем” Світлана відчувала себе інфантильною і материнство її лякало. Але не обов’язково батьківство робить шлюб щасливим. Так їм обом здавалося. Грошей вистачало, задоволень теж – подорожували, гостей приймали.

Станіслав Андрійович давно зі школи пішов, відкривши агентство з нерухомості. Світлана спочатку з ним разом метушилася, а потім влаштувалася в турфірму. Мабуть, тоді і почалися її “дівич-вечори.” Негаразди їх сімейного королівства відкрилися, коли Стас, який отримав серйозне пошкодження ноги на гірськолижному курорті, надовго потрапив до стаціонару.

Лежав в окремій палаті, вередував, вимагаючи постійної уваги Світлани. Насолоджувався тим, як вона хвилюється. Думав про нього турбується. Але одного разу, коли дружина була впевнена, що він міцно спить, почув, як Світлана шепотіла в трубку: “Я теж дуже скучила. Він як дитина став, розумієш? Так, постараюся. І я. Цьом”.

Ось з цього моменту Стас став “пильним” чоловіком. Зрозумів, що дружина йшла до “подруг” в строго певні дні. Значить суперник одружений. І скільки триває ця тяганина невідомо. Чому досі він з цим не розібрався? Спочатку одужати хотів, не було сил. Потім, профільтрувати свої почуття до дружини, зрозумів, що ні ревнощів, ні пожежі в ньому немає.

Постарів? Та начебто зарано віком трохи за 50. І Світлана, до якої підбирався четвертий десяток, виглядала привабливою жінкою. Але всередині стало ліниво й порожньо). Дружина, молодець, все встигала – їжа, порядок. Але було неприємно. Стас не знав наскільки ще його вистачить.

І раптом подзвонила Люба. Та сама, “перша жінка”. Її тон – жорсткий, якийсь відчайдушний, здивував. Він пам’ятав її теплим, тихим озером, а тут гуркіт гірської річки. “Нам терміново необхідно зустрітися, Стасе. Припустимо, в суботу. З другої до четвертої мені буде зручно. Не у мене. Ні, кафе не підходить. Цілком влаштує твоя машина. Припаркуй біля під’їзду, я вийду”.

Ого, чи не побачення вона йому призначає?! Вже скільки їй? За дивним збігом, Люба була старша від Стаса на 15 років, як він від Свєти. Тобто, Любаші не так багато до сімдесяти років залишалося. Зрозуміло чому не погодилась в кафе. Їй би, напевно, впору до його машини дійти! Так, злегка жартуючи над своєю колишньою, Станіслав Андрійович приїхав у зазначений час до її під’їзду.

Якщо б вона повз пройшла – не впізнав би. Зав’язана без кокетства в хустку, валянки на ногах! Люба вийшла, спираючись на тростину. Станіслав Андрійович, оманливо відчувши себе молодим, вискочив їй назустріч: “Любо, здрастуй. Я допоможу”. Нарешті, обоє сіли в машину. Він очікував пауз, розгубленості, але Люба одразу почала викладати все чітко, по справі.

На момент розставання з ним, вона шостий місяць стояла на обліку – була при надії. “Пам’ятаєш, ти мені ще радив спортом зайнятися, мовляв повніти почала?”. Народила для себе дочку. Від коханого чоловіка. Тому й не пред’являла претензій, жити не заважала. (У Стаса всередині йокнуло). Спочатку мила дитина, в підлітковому віці дівчинка відбилася від рук. І все менше в ній гальм залишалося.

У 16 років її вже знав в обличчя дільничний. Школу покинула. Після умовного терміну, отримала реальний. Там стала матір’ю дівчинки. Три роки тому. З великими труднощами бабуся домоглася над онукою опіки. Дівчинка до неї потрапила в півтора року. “Вік, говорили, ненадійний”, – пояснювала Люба.

Доньки тиждень тому не стало. “Вперше прошу, Стасе, адже це і твоя донька теж. Мені колготня ця не до снаги і не по кишені. Відмовишся – нехай Наташку як хочуть відспівують!”. Мати вперше назвала ім’я дочки.

“А… дівчинка? Внучка твоя, тобто наша?” – запитав Станіслав Андрійович. Люба гірко покивала. Це найбільше її турбувало. Матері не стало, вона – опікунка літня. Запросто віднімуть дівчину і віддадуть до сиротинця. “Ти рідний дід, Стасе. Хочеш тест роби. Бачу – міцний чоловік і не останній шматок доїдаєш. Прикрий собою Олечку, га?”. І раптом глянула на нього такими очима – безодня хвилювань така в очах!

…У Наталі було його батькові, хоча в графі батько стояв прочерк. Станіслав Андрійович, після паперових клопотів, разом з Любою попрощався, нарешті, з незнайомою йому донькою. Не запам’ятав її, чомусь вона так і залишилося для нього розмитою плямою. А ось Наталя з фотографії – зовсім дівчинка, з його очима, в серце увійшла. Що згубило доньку? Можливо, відсутність батька?

Внучка Оля в садок ходила і для бабусі Люби це було полегшенням. Стас вже знав, що жінку давно зачекалася лікарня – хоча б на кілька тижнів. Обговорили: він збере довідки, переведе на себе опіку над онукою. Неодмінно доб’ється.

З дружиною Світланою ні про що не радився. Він для неї, як би пропав. Приходив – йшов. Вона щось було бовкнула, але Стас порадив: “Сходи зайвий раз на дівич-вечір, кішко нашкодивша”. Світлана спалахнула і вийшла з кімнати. Думав, думав, звичайно, як все це буде виглядати після розлучення зі Світланою. І чи віддадуть Олю одинокому діду? Переїхати до дівчинки з Любою?

Поки збиралися папірці, познайомився з Олечкою. Накупив солодощів, фруктів і вибрав з купи м’яких іграшок чудового, розкосого зайця. Станіслав хвилювався: “Яка вона, моя внучка?” Оля уявлялася йому дрібненькою, кучерявою, з пальчиком в роті. Вибіжить, запитає: “Ти хто?” А він їй: “Дідусь. Будемо дружити?”. Нема про що турбуватися.

Оля дивилася на нього з-під лоба, притулившись до бабусі. Худа, неприваблива дівчинка. З легким порушенням координації рухів, явно тривожна. Тааак. Яблуко від яблуні, від лободи чекай біди…

Станіслав Андрійович простягнув дівчинці зайця. Оля засмикала куточком рота – посміхнулася. Бабуся дбайливо її підштовхнула: “Олечко, візьми зайчика”. Взяла дбайливо, капловухого, пригорнула до себе і пообіцяла:

“Ніколи не покину”. Новоявлений дід неймовірно зрадів: “Любо, вона причинно-наслідкові висновки робить запросто! Це складніше, ніж просто сказати: “Зайчика кинула господиня, під дощем залишився зайчик. І букву “р” чудово вимовляє!”.

Він і без підказки Люби розумів, що внучка потребує серйозного догляду і спеціалістів. Обов’язково море. Впевнено говорив: “Ти, Любо, вільно тепер дихай. Обов’язково займися своїм здоров’ям. А про Олечку я подбаю”. Люба, коротко знаючи про негаразди в його сімейному королівстві, висловила сумнів:

“Досить твоєї опіки над Олею і матеріально трохи допомогти. Можеш відвідувати її в будь-який час. Але оформлення дозволу без допомоги твоєї дружини Світлани, неможливо. Те, що ти про Олю недавно дізнався – з’ясують, а розлучення і відсутність власних дітей насторожить. Домовся зі Світланою пограти в сім’ю до оформлення твоєї опіки над Олею”.

…Світлана слухала чоловіка уважно і з напругою. Колишня кохана, яка невідома донька, маленька внучка. І все це має безпосередній стосунок до її чоловіка і чомусь до неї. “Може тобі просто одружитися зі своєю Любою, якщо вас пов’язують такі нитки?” – тремтячим голосом запитала Світу.

Станіслав Андрійович терпляче пояснив: “Люба в моїх очах лише бабуся моєї внучки. І цим мені дорога. Зацікавлений я в Олі. Дуже сумую. Ось прямо бачу, як вона бігає по кімнатах за смугастим котом!”.

“Але у нас його немає. І для дитини краще яскраво рудого котика, як апельсин”, – включилася дружина. І додала: “Я… я б теж це хотіла побачити. Все зроблю для Олечки. А вона яка?” Станіслав Андрійович, показуючи фотографії внучки в мобільнику, уважно дивився на дружину, чекаючи розчарування – так, Олечка не лялька з кучериками. А Свєта, некрасиво скривившись, заплакала. Щиро, не турбуючись, як виглядає.

Заговорила про “дівич-вечори”, які закриті назавжди, про порожнечу, що накопичилася всередині. Про байдужість чоловіка до неї – це після такого кохання! Про благання перед ликами святих в церкві, про покаяння і проханнях відпустити їй давній гріх. Вражений Стас і не здогадувався, що душа його, як він вважав, безтурботної дружини – метелика, була переповнена хвилювань. І про відвідини Храму чув вперше. Вимовив: “А про що ти молилась, Свєтко?”

“Щоб дитинку Бог нам послав. Хоч мою, хоч в капусті знайдену. Хотіла поговорити з тобою, але не наважувалася. Ти ж, як задоволений м’ячик стрибав по життю. Комфорт, стабільність, звичка – ось твої кити”. Дружина говорила, а сама, не помічаючи, гладила личко Олечки на фотографії.

У Стаса теж клубок до горла підступив. Зрозумів, що ця розмова – одкровення, не одного вечора. Але підсумок його вже на долоні. Обійняв дружину, поцілував в мокру щоку: “Вважай, знайшлася для нас капуста з дитиною. Просто благословення якесь. Тільки і Любу потрібно буде взяти під крило, не чужа”. Вони довго неголосно про дуже важливі речі говорили,щиро бажаючи, прискорення часу: щоб бігала по кімнатах весела Олечка з апельсинового кольору котом.

Автор: ЛінаSвамі Ефект попутника.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page