fbpx

Мама відвадила від брата всіх наречених, а тепер побивається, що він сам без дружини та діток

Кожна наша з мамою розмова зводиться до одного – нещасного життя брата, який на п’ятому десятку живе самотиною без сім’ї. І голосить так, ніби не вона сама приклалася до цього. Але варто лише заїкнутися про це, як вона кидає слухавку.

У мене є старший брат Михайло. Він від мене старший на десять років, завжди з ним добре ладнали, він був тим старшим братом, про якого можна тільки мріяти.

Зараз йому вже сорок три роки, він ніколи не був одружений, і я вважаю, що тут на дев’яносто відсотків маминого вина. Саме вона свого часу вставляла йому палиці у колеса.

Я пам’ятаю, як брат вперше привів дівчину до хати. Вони зустрічалися вже близько року і були готові побратися, але мама зробила все, щоб їх посварити. Робила це не буквально, а так, що ніби вона тут ні при чму. А вони молоді, вперті, поступатися ніхто не хотів.

– Ти уявляєш, знайшлася мастачка! Сама з якогось далекого села, а тут вчепилася за хлопця з квартирою. Без слів ясно, шо Михайло то  лиш ширма – вона лиш хоче вселитися в квартиру, швиденько народити і потім, як знайдеться кращий варіант, так вильнути хвостом, – розповідала мама по телефону своїй подрузі.

Я була надто мала, щоб розуміти все повністю, у мене була дитяча впевненість, що мама мудра, мама знає краще. Он як швидко розкусила такий хитрий план.

Потім через кілька років брат знову привів дівчину. Тут усе зайшло ще далі, брат жив із цією дівчиною у тій квартирі, що дісталася йому від діда. Мама запросила їх пожити у нас, нібито щоб швидше наскладати на весілля, здаючи ту квартиру.

Вони погодилися, бо мама була на тій зустрічі просто неначе мед із цукром. А коли дівчина переїхала, почала методично прискіпуватися. Все робилося з милою посмішкою і начебто з найкращих спонукань.

Дівчина протрималася три місяці, тому вони з’їхали з гучним скандалом, а ще за кілька місяців вони розійшлися. Мама святкувала чергову перемогу.

Таких історій було ще кілька. Я вже сама відучилася, вийшла заміж та переїхала з ним до його батьків. Я до останнього приховувала все від мами, знаючи, що і мені вона “з найкращих спонукань” може завдати неприємностей. Але вона банально не встигла нічого зробити, а тепер до мене дістатися не може(я в іншій області живу).

З братом зв’язок не втратила. Спілкувалися ми часто, я йому радила не надто пускати маму у своє життя, але він сміявся і казав, що рветься там де тонко. І він все одно розійшовся б зі своїми дівчатами, не раніше, так пізніше. Маму він ні в чому не звинувачував.

Коли ми з чоловіком поїхали, до мами раптово дійшло, що дітки вже виросли. Дочка хоч і молодша, а заміж уже вискочила, а син досі холостякує. Кинулася мама влаштовувати Михайлове особисте життя. У брата почалася ціла серія “оглядин”.

Мама зазивала на вечерю подружок, які мали незаміжні доньок, але брат уже звик жити сам, він не готовий обтяжувати себе якимись тривалими стосунками. Тому всім претенденткам він давав ввічливу відмову.

Мама потім якийсь час пилиляла його, а потім робила нову спробу. Мені він розказував, що вже боїться до матері зайвий раз приходити, раптом там на нього знову чекає краса неземна, націлена на довге і щасливе життя в шлюбі.

Нині братові сорок три, він непогано заробляє, живе насиченим життям та багато подорожує. Часто заїжджає і до нас, у мене двоє синів, які просто готові вище голови стрибнути, коли дізнаються, що скоро в гості приїде дядько Михайло, вони його обожнюють, як і він їхній.

Брат почувається щасливим, але для мами це не є аргументом. На її думку, бути щасливим без дружини та дитини просто неможливо.

Вона вважає доля брата невлаштована, про що не втомлюється мені скаржитися. Але я тепер щоразу їй нагадую, що вона сама приклала руку, щоб брат жив саме так.

Хоч Михайло й каже, що і без маминих інтриг він би не збудував сім’ю, але я вважаю, що це не так. Притерлися б, звикли, не все приходить відразу.

Але мама не давала можливості стосункам зміцніти. А тепер братові вже всього цього не треба. Свою батьківську ніжність він напрявляє на племінників, а періодичні стосунки не дають йому нудьгувати. Чи він щасливий? Ну, з його слів, так.

You cannot copy content of this page