fbpx

“Маївки”, травневі молебні — значення і традиції

Травневе набоженство в Україні запровадили монахи-кармеліти понад 150 років тому. Відтак в Греко-Католицькій Церкві щороку в травні відправляється улюблена урочистість, присвячена Пречистій Діві Марії – Цариці мая.

У цьому місяці католики в усьому світі намагаються якнайкраще прославити Матір Божу, перепросити Її за холодність і невдячність та повернутись у Її обійми.

На традиційних парафіях маївка (молебень до Матері Божої) відправляється щоденно в церкві, а також біля хрестів, капличок і фігур Матері Божої.

Вірні прикрашають Марійські престоли квітами й обрусами. Якщо немає змоги брати участь у спільних парафіяльних набоженствах, то традиційні родини приватно вдома моляться молебні, літанії, вервиці чи інші молитви на честь Матері Божої.

Читайте також: День Святої Трійці 2018: якого числа в Україні

Урочиста щоденна маївка на традиційних парафіях – це благання нашого серця і душі:

“О Марія Мати Божа, молися за нами”. Просімо у Марії заступництва і опіки: “О Марія Мати Божа, молися за нами! Молися, Маріє, за мою родину! Молися, Маріє, за моїх батьків! Молися, Маріє, за моїх хворих, немічних, терплячих! Мати Божа, твоїй материнській опіці поручаємо всі наші терпіння, всі наші випробування, всі наші хрести, всі наші невдачі, тобі поручаємо і просимо, щоби Ти, як добра і любляча Мати, провадила нас дорогою життя тут, на землі, щоби колись ми з Тобою могли радіти там, в Небесній Батьківщині”.

Джерело.

You cannot copy content of this page