fbpx

Мене виховував батько. Він любив мене, але часу для мене завше бракувало, заважала одвічна зайнятість. Коли я увійшла у “важкий” підлітковий вік, батько прийшов і приголомшив мене звісткою

Подруга днями розповіла мені історію. Мені це здалося неймовірним та абсурдним. Вона в розмові згадала, що з мамою навіть не розмовляє, бо тій усе життя було начхати на доньку, вона займалася лише своїм особистим життям.

У моїй голові це просто не вкладається. Адже мама — найближча людина і вона не може бути чужою.

Я втратила маму у восьмирічному віці. Завжди заздрила дівчаткам, яких після школи зустрічала мама. Навіть коли подружки скаржилися на прочухана від мами, я заздрила. Не розуміла, як можна злитися на рідну матусю.

Мене виховував батько. Він любив мене, але часу для мене завше бракувало, заважала одвічна зайнятість. Коли я увійшла у “важкий” підлітковий вік, батько прийшов і приголомшив мене звісткою.

— Наталю, у мене є жінка і я збираюся одружитися.

Ну що могла сказати дівчинка-підліток, яка щовечора розмовляла з фотографією мами?

– Ні, я не згодна.

– Чому?

– Чому? – Зі сльозами на очах обурено перепитала я, – Якась тітка прийде до нас жити?! І я її маю мамою називати? Хіба нам погано вдвох?

— Наталко, ти доросла і маєш зрозуміти. Мамою нікого називати не треба. Мама в тебе одна та Олена не збирається займати її місце.

Але я вперто стиснула зуби та озвучила ультиматум:

— Якщо вона сюди прийде, то я звідси піду.

І гордо пішла до себе. У кімнаті лила гіркі сльози. Мамина фотографія дивилася на мене ласкаво, але все ж з осудом.

Наступні кілька днів батько намагався заговорити, але я казала, що втомилася після гуртка та домашніх завдань, і мигцем гнала до своєї кімнати.

Однак у вихідні мені все ж довелося поговорити з батьком.

– Наталю, ну ти хоча б познайомся з нею. Мамою вона тобі не стане, але може зможете потоваришувати?

Батько безпорадно подивився на мене і я погодилася.

– Гаразд. Запрошуй свою Олену. Подивлюся хоч, хто там тебе обкрутив.

Звичайно, на той момент я твердо вирішила, що виживу цю пані з нашого дому. Малювала собі ситуації, як підсипаю в чай сіль чи ще щось гірше.

Вранці принципово не готувала їсти, хоча зазвичай це був мій обов’язок.

Коли таткова подруга прийшла, я всім виглядом демонструвала, що їй тут не раді. Олена почала мене розпитувати:

— Наталю, тато сказав, що ти на гурток ходиш. А на який?

– А тато не сказав? — уїдливо запитала я, але таки згадала про виховання і буркнула, — плаваю.

– Ух ти, як класно! І як успіхи?

— Нормальні у мене успіхи, спортивні, — не забувала я огризатися.

Олена виявилася дуже тактовною і почала збиратися додому.

Усередині мене зазвучав гімн перемоги, але зарано Через кілька днів уранці на кухні, я зустріла Олену.

— О, нічого собі. А щ ви тут робите?

— Привіт, Наталко. Тато втік, а мені пізніше треба. Може тобі приготувати сніданок?

— Ще що, — невдоволене обличчя відповіло за мене. І я дістала вчорашню піцу.

— Наталю, ти ж спортсменка, навіщо ти це їси? Та ще й на сніданок. Тобі для поповнення сил потрібне повноцінне харчування. Давай я тобі на обід салат з овочів приготую і в мене смачний коктейль є для поповнення сил.

— Ні. Ідіть куди йшли. Ви мені не мама, – досить грубо відповіла я.

— Звичайно, не мама, і ніколи нею не стану. Але дружити з тобою я дуже хотіла б. Ти розумна та цікава дитина. А ще ти дуже добра, хоч і добре приховуєш це.

Олена пішла, а я мимоволі згадала розмову. Моя свідомість начебто роздвоїлася: одна частина з підозрою поставилася до незнайомої жінки і підказувала: “Підлизується. Ти їй не потрібна. Вповзе як змія до хати і сама знаєш. що буде далі. Казку про Попелюшку читала? Ось так будеш підлоги мити”.

Друга частинка, яка безмежно сумувала за мамою, казала: “Та нормальна жінка. Що батько має бути один усе життя? Ти, Наталко, егоїстка”.

Ось у таких сумнівах я й пішла до школи.

Коли повернулася, на столі стояв салат із овочів, скибка житнього хліба та склянка білкового коктейлю. А поряд маленьке плюшеве ведмежа.

І знаєте, сльози самі покотилися з очей. Після того, як мами не стало, про мене ніхто так не дбав. Тато був завжди зайнятий і йому було байдуже, яка їжа в моєму раціоні. Він казав, що я вже доросла і сама можу приготувати обід.

Я могла, але цей обід був приправлений любов’ю та ніжністю. Це допомогло прийняти правильне рішення. Увечері я сказала татові:

— Гаразд, одружуйся, а там побачимо.

Спочатку я з побоюванням ставилася до мачухи, але згодом побачила, що всі її вчинки щирі. Вона підтримувала мене у всьому. Приходила на змагання, на батьківські збори, навчила правильно харчуватись.

Мачуха стала для мене близькою і рідною людиною, з якою можна обговорити всі дівочі секрети.

You cannot copy content of this page