fbpx

Мені захотілося спекти штолен; це щось на зразок масляного кексу з сухофруктами, який готується до Різдва. Правильний штолен божественний. Але мій спосіб приготуваннянайкращий

Мені захотілося спекти штолен; це щось на зразок масляного кексу з сухофруктами, який готується до Різдва. Правильний штолен божественний. Він солодкий; він важкий; він просякнутий пахощами кориці і ванілі, імбиру і апельсина. І хересу! – так-так, хересу, хоча можна взяти і ром, і настоянку на горобині. Він вилежуєтий папір, і зріє, як чудовий плід.

Готувати штолен легко.

Розповім, як це робила я.

Взяла два види родзинок, темних і світлих, курагу, зацукровану вишню, інжир і жменьку чорносливу, а ще апельсинові цукати і трішки журавлини, теж зацукрованої – всього з півкіло або трохи більше. Порізала їх на шматочки, залила хорошим кoньякoм і відставила в бік.

Розм’якшила двісті грам вершкового масла.

Одсипала в чашку сто п’ятдесят грам цукру.

Виклала з холодильника чотири яйця, щоб вони нагрілися.

Просіяла через сито півтори склянки борошна.

Звірилася з рецептом. Рецепт радив збити цукор з маслом, а потім додати яйця, борошно, вологу фруктово-хересову суміш, перемішати, випекти кекс, і коли він охолоне, від душі просочити його ромом.

Раптово на мене зійшло умиротворення. Я взяла миску, в якій плавали сухофрукти, і великою ложкою вичерпала і з’їла: два види родзинок, курагу, зацукровану вишню і інжир; ще я з’їла чорнослив, апельсинові цукати і трішки журавлини, теж зацукрованої – всього з півкіло або трохи більше. Напій, що залишився на дні я випила через край.

Масло і яйця засунула в холодильник.

Борошно висипала в банку.

Цукор кинула де стояв.

І помчала геть, регочучи як птаха Алконост, про яку хоч і кажуть, що вона стримано сміється, але насправді обманюють.

Рекомендую всім цей прекрасний рецепт. Він досить нескладний у виконанні. Можливо, спочатку вам здасться, що ви не вип’єте вісімдесят грам кoньяку без закуски, але повірте, це легше, ніж здається! А результат подарує вам багато приємних хвилин.

P.S. Таким же чином готуються млинці з начинкою і капустяний пиріг.

Автор: Олена Mихалкова.

Фото – ілюстративне.

You cannot copy content of this page