fbpx

Надумала я батьківську хату продавати. А що? Я все своє життя прожила в місті, до зручностей звикла, що в магазин пішла і купила, а не виорала, посадила, висапала, викопала і вже їж через чотири місяці. Прогрес!

Та й навіщо мені та хата? Це я ще онуків до мами возила, бо тоді село ще було велелюдне, адже квартир в місті так не було, та й в селі була ферма. А тепер он поля позаростали, дорога вся в вибоїнах, так і чуєш, як водій автобуса на кожному камінчику дякує Богу за свою професію.

Як я хотіла з цього села втекти, ще малою! Пам’ятаю, як не гуси треба було пильнувати, то каченята, то козу пасти, то корову, то город полоти…

– От виросту і ніколи сюди не вернуся!, – казала я мамі на черговий наказ щодо роботи.

– От як виростеш, тоді й поїдеш, а тепер бігом трави нажала кролям!

Вчилася я гарно, бо вчителька сказала, що тільки так я зможу вийти в люди, а для мене «вийти в люди» означало навіки покинути остогидлу працю і обов’язки.

Тепер я аж усміхнулася, бо стільки в моєму житті було остогидлої роботи, що нарвати кролям трави – то просто мрія нероби… Робота і робота, зранку біжиш, ввечері теж біжиш, щоб щось купити і приготувати поїсти. Дітей забрати з садка, чоловікові вгодити і мовчки закрутити шуруп, засиліконити кран, прибити вішак.

Адже чоловік виходив з себе, що я його такими дурницями хвилюю, а він втомився на роботі. Та всяке було, не знаю, як я з ним і життя прожила, бо вже наприкінці не мав спину.

Діти мої одружилися і онуків мають, але де ті онуки села хочуть? В телефон втупляться і все, їм нікого не треба, ні села, ні друзів, навіть поїсти можуть забути з тими своїми іграми.

Там на гурток відведу, там зі школи дочекаюся і так мені день в клопотах проходить. Яке мені ще село?
Мама он, ніяк не могла з тієї своєї хати виїхати, вже старенька, вісімдесят два роки, а ніяк не хотіла в мене жити.

– А що я в тебе там буду робити, – каже мені.

– Город сапати, – сміюся я, – а ви тут що робите? Соваєтеся по оборі.

– Та я ще в церкву ходжу, до Килини йду в неділю.

– Мамо, тут церков ціла купа, ходіть хоч цілий день туди-сюди.

І отак я її переконала переїхати, бо мені було важко й на роботу і до неї в село їздити. Проте, аргументом стало, коли вона послизнулася.

– Все, вже мене ноги не слухаються, дитино, – каже вона, – Вже я слута стала.

– То не дивино і такі роки!

– Вже треба вибиратися, – з сумом казала вона і хоч дивилася на свою хату, але я розуміла, що не про господу мова.

Пожила вона у мене два роки і її не стало. Тоді я останній раз і була в селі, коли ми її там наряджали та відспівували. Закрила хату і попросила сусідів дивитися аби хтось не заліз.

Коли мене спитали чи я туди переселенців не хочу впустити, то я радо згодилася, бо ж хата пустує й так.

Навіть не цікавилася, хто там живе і не приїжджала. А тепер донька мені каже, що навіщо вона буде пустувати, то треба продати.

– Поїдь, забери дещо та пофотографуй і дамо оголошення, – каже.

От я й поїхала. Перші обриси викликали в мені якийсь трепіт, наче в дитинство вертаюся кожного разу і бачу, де я бігала з прутом за каченятами, а де обіймалася з хлопцями… От же згадалося.

І ось моя хата, як би сказала мама, весела: вікна чисті, навколо прибрано, немає того сирого і вогкого занепаду, який буває, коли люди виїжджають.

Видно, що там хтось живе. Я аж не подумала, що треба буде людей виселяти, а, може, й вони куплять самі?

Здригнулася від того, що на мене, на моєму подвір’ю загавкав пес!

– Тихо, Рябко, – на вулицю вийшов чоловік моїх років, – Вам кого?

– Я тут взагалі-то живу… жила! Я власниця!

Чоловік замнувся і запросив до хати. Все було, як при мамі – порядок і чистота, піч тепла, фіранки білі і вазони на підвіконниках… ні, то розсада! Я вражено роззиралася на все і чекала, коли ж вийде жінка.

– Ви щось шукаєте?

– Та вашу дружину, хочу їй подякувати, що все так в чистоті тримає. Геть як при моїй мамі…

– Я сам живу, – каже він сухо, – А садити люблю.

Поставив на каву, розповів, що немає тепер у нього ні жінки, ні дітей. Сам ледве одужав і тепер тут живе і за все Богу дякує. Мені не повернувся язик сказати щось про продаж. Вийшла на вулицю і сіла на лавочці якраз під хатою, за моєї пам’яті вона була прогнила, бо затікала вода, а ця нова, вимальована і суха… Просто Толик зробив довший навіс біля хати.

– Ви приїхали, щоб що?, – спитав насторожено.

– Та так, перевірити як хата, бо хочу на літо з онуками приїхати. Ви не проти?

– Ні, це є ваша хата, я в одній кімнаті живу…

І отак я передумала, не знаю чого, може через те, що коли хтось любить дім, то він і оживає, гріє і який варвар таке знищить?

Історія написана з реальних подій, імена та обставини змінені в інтересах головних героїв.

Фото Ярослава Романюка

Автор Ксеня Ропота

You cannot copy content of this page