fbpx

Наука каже: у батьків таки є діти- “любимчики”. Оcь хтo сaме

Упередженість чи закономірність?

Батьки ніколи в цьому не зізнаються, навіть самим собі, але у них завжди є улюблена дитина. Так що не витрачайте свій час на допит. Вони будуть це заперечувати, і говорити, що люблять всіх вас однаково. Джерело

Та й діти ніколи не вважають себе найулюбленішими. Старший завжди думає, що батьки більше люблять молодшого, а молодший такої ж думки про старшого.

Було проведено докладне дослідження, щоб дізнатися раз і назавжди, хто ж все-таки має рацію. У ньому брало участь 384 брата, а різниця у віці між ними становила не більше 4 років. Їм поставили низку запитань.

Одне з питань стосувалося того, як, на їхню думку, до них відносяться батьки. Їх запитали, чи вважають вони, що батьки висловлювали явну перевагу одному з них, і чи відчували вони цю різницю. Якби відповідь була так, учасників попросили, чи вважають вони, що це вплинуло на їх впевненість в дитинстві, а потім і в дорослому віці.

У дослідженні брали участь не тільки підлітки. Батьків теж попросили розповісти, як вони дійсно відносяться до своїх дітей.

Це дослідження виявило собою вражаюче одкровення: у більшості батьків дійсно є улюбленець. 70% батьків і 74% матерів зізналися, що вважали за краще одну дитину над іншим.

Однак результати були зовсім іншими, коли мова заходила про дітей. Молодші брати і сестри часто відчували, що їх мати і батько були упередженими, коли справа доходила до старшого. Це впливало на самооцінку цих дітей, оскільки вони відчували себе нездатними досягти рівня свого старшого брата (сестри).

З іншого боку, старші брати і сестри говорили, що вони відчувають себе трохи краще з точки зору впевненості, оскільки домоглися більшого, ніж їх брати і сестри. Старші діти визнали, що відчували себе фаворитами батьків.

Звичайно, багато що залежить від ситуації в родині. Старшому не завжди гарантована роль улюбленця. Проте, будучи першими, хто пережив різні періоди в житті, вони з більшою ймовірністю будуть мати більш тісні відносини з одним або обома батьками.

Читайте також: НЕ ЛЕЖІТЬ ГОЛОВОЮ НА ПІВНІЧ, КОЛИ ХВОРІ: ПРОСТІ ПОРАДИ СХІДНОЇ МЕДИЦИНИ, ЯКІ ПРОДОВЖАТЬ ЖИТТЯ

Це не означає, що батьки не роблять помилок, коли виховують первістків. Адже раніше вони не мали дітей і не знали, як діяти правильно. Тому виховання другої дитини вже не здається таким складним.

А ви були улюбленцем у своїй родині?

You cannot copy content of this page