fbpx

Нещодавно добудували нарешті будинок. Чоловік раптом заявив, що частину будинку треба оформити на його маму, адже вона допомагала нам під час будівництва. А чим допомагала

З онукою сиділа, поки ми гарували? Та й моя мама теж із онукою сиділа, і набагато частіше, але їй чомусь частина дому не пропонується.

Коли ми з чоловіком одружилися, то одразу вирішили, що хочемо жити у своєму домі. Щоб ніяких галасливих сусідів за стінкою, тупотіння над головою і дрилі над вухом у вихідні. Свою мрію ми змогли здійснити лише за десять років шлюбу.

Що я, що чоловік – ми обоє зі звичайних сімей, тому розраховувати нам не було на кого. Мої батьки виховували ще молодшого брата, а свекруха одразу заявила, що в неї немає грошей, допомоги від неї можна не чекати. Ми й не чекали. Хотілося добитися всього самим.

Працювали ми з чоловіком не покладаючи рук. Відпустка була раз на три роки, намагалися брати підробітки. Ми розуміли, що без кредиту не витягнемо, але дуже хотіли зробити все, щоб брати меншу суму.

Про дітей тоді думалося у віддаленій перспективі, адже спочатку хотілося придбати житло. Про який декрет могло йтися, якщо ми відпустки собі не дозволяли? Але коли ми вже почали будувати будинок, зрозуміли, що це може розтягнутися на дуже довгий термін.

У результаті я народила дитину. Мої батьки пораділи появі онуки, а свекруха похитала головою і журилася, що тепер її синові одному доведеться працювати, щоб і будинок будувати, і сім’ю забезпечувати. Чоловік постарався якось перевести це все в жарт, але мені було дуже неприємно.

Зі свекрухою я особливо не спілкувалася. Сама вона до нас не лізла, мені було не до неї. Після появи онуки вона почала з’являтися частіше, але це було більше схоже на те, що їй просто потрібно поставити галочку – відзначилася, поцікавилася. Основна увага була спрямована на життя старшої сестри чоловіка. Там свекруха і з онуками сиділа, і грішми помагала. Але чоловік цього ніби не бачив, а мені все одно було.

За півтора роки я вирішила виходити на роботу, бо чоловік один не витягував. У декрет тоді пішла моя мама. Свекруха хоч і була вже на пенсії, але свою допомогу пропонувала дуже рідко, і це звучало так, що завжди хотілося відмовитися.

– І голова третій день тріщить, і ноги не носять, адже вік уже, але якщо хочете, я можу з онукою посидіти.

Ви б після такого залишили дитину? Я ось ні, тому що зрозуміло, що найменше людина хоче сидіти з дитиною, просто не каже прямо, адже це неввічливо. Так що в основному з дитиною сиділа моя мама, а свекруха зрідка у своє задоволення забирала внучку.

Траплялося це рідко, і лише з ініціативи свекрухи. Дзвонити їй, коли була гостра потреба, було марно – у неї одразу було мільйон причин, чому вона не може.

Минулого року з величезним скрипом ми таки завершили будівництво будинку. Звичайно, там ще купа дрібних недоробок, але це вже дрібниці, за великим рахунком. Тепер я, чоловік та наша чотирирічна донька живемо у своєму домі. Начебто все, можна видихнути, але чоловік тут підкинув тему для переживань.

Він заявив, що частину будинку буде чесно оформити на його маму. Я взагалі не зрозуміла про що мова і до чого тут його мама. Вона ж жодної копійки не вклала у це будівництво.

– Не обов’язково вкладатись грошима. Вона допомагала нам завжди, без неї нам було б набагато складніше. Тому, я вважаю, що буде чесно, якщо частина будинку буде оформлена на неї. Тоді кожному буде по одній чверті будинку – тобі, мені, дочці та мамі.

– Ти мариш чи що? Це моя мама взагалі сиділа з онукою в декреті. А твою маму про допомогу навіть не просили ніколи, бо знали, якою буде відповідь. Те, що на своїй ініціативі брала до себе онучку, це не допомога. Давай тоді на мою маму оформляти частину будинку!

Чоловік зав’язав нудну суперечку, в якій нагадував кожен найменший натяк на допомогу своєї матері. Але я мала аргументи проти його теорії.

– Мама молодша не стає, не виключено, що скоро постає питання про те, що вона не може жити одна, – почав заходити він з іншого боку. – Нам доведеться забрати її сюди. Але мама не хоче бути приживалкою. Вона каже, що їй буде некомфортно у чужому домі, де вона не господиня.

– І ти вирішив зробити її господаркою? Гарно придумав. І взагалі, чому обговорюється питання, що свекруху маємо забирати саме ми? У тебе ще старша сестра є, яку твоя мама так любить. Нехай вона забирає.

– Сестра живе у квартирі, а у нас будинок. Їм там на головах сидіти один у одного?

– А ти не думав, що якщо ми відпишемо твоїй мамі частину будинку, то після того, як її не стане, половина її частки успадкує твоя сестра? Їй потім гроші за власний будинок віддавати?

Чоловік заявив, що я несу нісенітницю, його сестра так ніколи не вчинить. Наївний, як теля. Його водять навколо пальця, а він не бачить. Але я проти, і не збираюся відступати.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page