fbpx

Ну таку вже причину невістка для сварки видумала, таку вже причину, що смішно й сказати. наче мені її одної мало, то я ще маю з її матінкою породичатися та брата свого, мов те ягнятко їй до обіду подати?

Моя невістка Оксана у нас не довго, лише чотири роки, але за цей час я розумію, що яблуня від яблуні далеко не падає. Вона мені ще з самого початку своїм характером не сподобалася, а, коли я зі свахою познайомилася, то зрозуміла звідки ростуть ноги.

Сваха Юля жінка своєрідна, але я кажу, що вона природжена базарна баба – там зазове, там зарегоче, там жарт недоречний кине, галаслива у неї не лише душа, але й зовнішність. Ми виховані зовсім по-іншому, люди доволі замкнуті і тихі, може, це пішло від батьків, які були вчителями і не вважали крикливість за прояв малої дитини, а ознаку невихованості.

Але я не стала синові перечити щодо Оксани, може, йому такого й треба, щоб з ізюминкою, чи як то там кажуть. Але ж я не зобов’язана при цьому терпіти її матінку!

Тому всі наші сімейні свята ми проводили без свахи і вже тоді невістка супилася:

– А чого ви на своє день народження не кличете мою маму?

– Тому, що це моє день народження, – спокійно відповідала я, – і я хочу бачити тих, хто мені приємний.

– То моя мама вам не приємна?

– Твоя мама не має мені бути приємною чи не приємною, я просто не хочу тісно спілкуватися з людьми, з якими не хочу. Я не маю такого права?

Вже тоді вона синові моєму жалілася на таку мою поведінку і він навіть просив аби я матір таки запросила. Ви уявляєте? Я вже дійшла до того розуміння людей, що я нікому нічого не винна, а тут он який поворот – або синові добре і сваха у мене на застіллі, або всім не добре. Я сваху не запросила і тоді не прийшла й невістка, а я тому була тільки рада і ми провели дуже затишний і теплий вечір, мій черговий чудовий ювілей.

І ось недавно мій брат овдовів, йому лише п’ятдесят п’ять років і ми запросили його у нас пожити, бо діти його за кордоном, а людині потрібна підтримка.

Як про це Оксана з матір’ю пронюхали – не відомо, але вони нагрянули до нас на дачу, де був брат і сваха була вся, наче той індіанець, що зібрався на полювання.

– Ви ж не будете проти, якщо ми породичаємося, – зареготала Юля і мені аж ноги похололи, бо я дуже проти, – Бо я такого гарного чоловіка не залишу тут сумувати.

Мій бідний брат вже втікав від неї, а та й далі зі своїми жартами та базарними плітками.

– Ми на наступні вихідні знову будемо у вас, – запевнила що невістка, що сваха і я зрозуміла, що треба щось робити!

Звичайно, що братові не до якихось амурних справ, але вони просто не знають слова «ні», не розуміють, що людина хоче бути сама.

Я тоді запросила свою подругу, яка була одинокою і дуже просила просто всіма силами відволікати сваху. Та так і зробила, бо розуміла, що брата треба рятувати. А тут невістка до мене з претензіями:

– Ви спеціально так робите? Не хочете аби моя мама була щаслива?

– Ти про що?, – дивуюся я.

– А про те, що мамі ваш брат давно подобається, ще на нашому весіллі вона його запримітила, а тепер просто дякує Богу за можливість і хоче теж бути щасливою! Невже ви настільки її не любите, що готові на все аби зруйнувати її щастя?

– Оксано! Для щастя потрібні двоє і я бачу, що мій брат більше має спільного з моєю подругою, ніж з твоєю мамою.

– Що ви розумієтеся!, – каже вона мені! мені!

На щастя, брат вирішив рятуватися втечею від такої надмірної уваги, а я вийшла в цьому винною.

Історія написана з реальних подій, імена та обставини змінені в інтересах головних героїв.

Фото Ярослава Романюка

Автор Ксеня Ропота

You cannot copy content of this page