fbpx

От і зроби людині добро! Взяла знайому на роботу, довіряла, раділа, а вона просто користується моєю добротою

У мене є свій бізнес – кілька невеликих магазинів в центрі міста з брендовими речами. Точки хоч і маленькі, зате прохідність велика. Тому коли працює хороший продавець – прибуток теж виходить хороший. Так співпало, що одна продавщиця вирішила звільнитися, і я не могла знайти їй заміну, а приблизно в цей же час моя добра знайома потрапила під скорочення. Будучи впевненою в тому, що вона стане хорошою заміною старому працівнику, я запросила її до себе.

Я була рада, що тепер в моєму магазині з’явиться перевірена людина, якій я зможу довірити частину своїх обов’язків. Однак жінка, бачачи моє добре ставлення до себе, стала цим зловживати. Продавці з сусідніх відділів розповідають, що вона часто йде з робочого місця і просить їх приглянути за товаром, спізнюється або розмовляє на робочому місці по телефону.

За ті три місяці, що вона у мене пропрацювала, я помітила різке зниження продажів. У другого продавця, яка чергується з нею на точці, справи йдуть відносно непогано. Щоб перевірити, чи дійсно справа саме в моїй знайомій – я кілька разів просила її вийти на іншу точку і продажі в ці дні падали.

Пробувала навести порядок на точці і навіть встановила відеокамеру – в цілому дисципліна стала кращою, однак на виконанні плану це ніяк не позначилося: я бачу, що вона підходить до клієнтів і розмовляє з ними, але люди найчастіше йдуть не зробивши покупки. Її робота приносить мені збиток, але звільняти мені її шкода – ця жінка допомагала мені, коли у мене були сімейні проблеми і ми багато років були з нею в хороших стосунках. Зараз вона, думаючи, що її стан стабілізувався, вирішила взяти кредит для ремонту в квартирі і каже мені, що хотіла б рости в даній сфері…

Через неї мені довелося сплатити своїм працівникам навчання у тренера з продажу, але в тому, що результат себе окупить я сумніваюся. Була думка запропонувати їй перейти на посаду прибиральниці, але мені здається це поставить крапку на нашому дружньому спілкуванні. Також замислювалася над тим, щоб знизити основний оклад і зробити акцент на відсотки. В цьому випадку вона найймовірніше сама б пішла, але інші продавці цього не зрозуміють. Не хотілося б через одну людину втрачати весь колектив, а якщо зробити такі умови тільки для неї – інші дівчинки проговоряться. Система штрафів у нас існує, але я завжди ставилася до працівників лояльно і практично не застосовувала її. Шкода, що близька людина так мене розчарувала… Якби б це був хтось інший – звільнила б ще на першому тижні.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page