fbpx

– Отже, мій колишній прибіг додому розтривожений і виклав усе, мов на сповіді: «Наталка при надії. Її батьки уже все знають і обіцяють підняти такий шум, що я позбудуся не тільки роботи. У мене один вихід: терміново розлучитися з тобою й одружитися з Наталкою. Тоді, може, все притихне».

Моя співбесідниця, зітхнувши, набирає повітря перед тим, як знову пірнути у глибини пам’яті, й продовжує розповідь:

– І тоді я вирішила сама поговорити з нею. Вдалося!

Перед тим довго обмірковувала, як і що їй сказати. Дійшла висновку, що найкраще буде спілкуватись, як жінка з жінкою, впливати на її розум та емоції, аргументуючи власним досвідом. Звичайно, це далося мені нелегко, але це варте було того. Адже йшлося про те, жити чи не жити крихітці, яка ще не з’явилася…

За матеріалами – Уют.

У тому, що чоловік невірний мені, я переконалася з півроку тому. Спрацювала, мабуть, інтуїція, відтак я почала пильніше придивлятися до його поведінки, детальніше цікавитися, де він був, чому затримався після роботи, прийшов додому з чужим запахом. Він, звичайно, щось пояснював, переконував мене у подружній вірності, але через кілька днів я знову поверталася до цієї теми, а чоловік, забувши, що казав, висував іншу версію. На той час у нас уже було двоє дітей. Руйнувати сім’ю, звісно, не хотілось, однак і жити далі разом із ним, знаючи, що він обманює, – не могла. Дедалі частіше заводила мову про розлучення, але він усіляко уникав цієї теми. Продовжував присягатись у вірності, вигадував бозна-що і робив своє. То було для мене так важко і противно. Безсонні ночі, сльози в подушку, розчарування.

І раптом із мішка вилізло шило! Мій тоді ще законний сам попросив розлучення.

Люба на кілька хвилин замовкає й опускає очі. Видно, що їй нелегко даються ці спогади, хоча тепер вона цілком успішна жінка, задоволена й собою, і дітьми, й другим чоловіком, якого син та дочка сприйняли дуже добре, і він їх – як рідних. Зібравшись із духом, Люба знову піднімає погляд:

– Отже, мій колишній прибіг додому розтривожений і виклав усе, мов на сповіді: «Наталка при надії. Її батьки уже все знають і обіцяють підняти такий шум, що я позбудуся не тільки роботи. У мене один вихід: терміново розлучитися з тобою й одружитися з Наталкою. Тоді, може, все притихне».

Виявилося, що Наталці – шістнадцять років, навчається у коледжі. “Повелася” на вроду мого чоловіка (а він таки красивий, коли я виходила за нього заміж, то була закохана, як мовиться, по вуха). А може, на компліменти повелася – він на них мастак.

Звичайно, я погодилася на розлучення, і колишній щез із хати. По сплині кількох днів випадково дізналася, що Наталка не планує ставати матір’ю. І батьки її наполягають на цьому, бо, мовляв, дитина не дасть змоги закінчити коледж, і мій колишній не горить бажанням утретє стати батьком. Тож відважилася на розмову. Набрала номер Наталки, домовилася про зустріч.

І – почала переконувати. Яке це щастя, кажу, тримати на руках свою крихітку. Потім тішитися, дивлячись, як підростає синочок чи донечка. Радість материнства ні з чим не порівняти. А ти, Наталю, ще юна, не розумієш цього. Та й хтозна, чи зможеш колись пізнати радість материнства здійснивши те, що задумала. А раптом зашкодиш собі і вже ніколи не станеш мамою. В інших сім’ях звучатимуть дитячі голоси, сміх, а в тебе вдома буде тиша. А в душі – запізніле каяття. Але вже нічого не зможеш змінити…

Ще багато подібних слів я тоді підшукала, бачачи, як тане холод у її очах, як вона бореться сама з собою. І таки переконала її. Наталка не зробила задуманого! Через кілька місяців стала матір’ю прекрасної дівчинки. Нині їй уже п’ять років, і щоразу, коли бачу її, радію: дитина живе завдяки мені! Більше того: ми з Наталкою стали майже подругами. Вона ж усвідомлює, що могло б повернутися зовсім по-іншому, якби не ота наша розмова.

Слухаючи Любу, я міркував, чому вона відважилася на відвертість. Урешті прямо запитав жінку про це. І ось що вона відповіла:

– Звісно, не бажаю нікому такого. Але, можливо, у ситуацію, у якій тоді опинилась я, потрапить хтось із читачок. Тож хай ця історія утвердить їх у думці: «Треба боротися до кінця, діючи по-християнськи. Адже йдеться про те: чи жити людині. Заради цього можна і треба пересилити власну образу, переступити через гординю».

Із словами Люби можна лише погодитися. Чи не так?

Автор – Богдан Мельничук.

Фото – ілюстративне.

Передрук матеріалу без гіперпосилання на Intermarium.news заборонений!

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook.

You cannot copy content of this page