fbpx

Після 10 років роботи, квитки на польоти належаться довічно: українка розповіла про роботу стюардеси в Йорданії

За правилами, стюардеси не можуть літати більше ніж 7-8 днів поспіль. Між ними повинен бути один вихідний. Про особливості та умови своєї роботи Gazeta.ua розповідає Наталія Ізюменко з Києва. Дівчина 14 років працює стюардесою Йорданських авіаліній. За цей час побувала в 30 країнах.

“Наша компанія не надає житло безпосередньо в Аммані. Але одна зі складових зарплати називається home allowance – гроші на оренду житла для іноземців. У сумі це – 300 доларів. Працівник сам вирішує, як ними розпоряджатися. Одній знімати пристойну квартиру в хорошому районі на ці гроші неможливо. Хіба що десь у віддаленому кварталі, але нам це не підходить. Всі намагаються жити в найближчих районах від аеропорту, що б економити час на дорогу. Нас забирає автобус прямо з дому і привозить назад після польоту”, – говорить Наталія Ізюменко.

Якщо рейс із зупинкою в інших країнах, компанія надає стюардесам 4 чи 5 зірковий готель.

“Часто знімають готельний номер прямо в центрі міста. Іноді зі сніданком, але не завжди. Під час польотів в Америку кожному дають свою окрему кімнату. На на всіх інших рейсах – ділимо її удвох. Що б не було проблем з сусідкою, є можливість вибрати собі team bid – це людина, з якою в основному літаєш весь час. Я літаю вже 13 років з дівчиною на ім’я Лінда, яка стала мені як сестра. Її мама з Боснії, а тато йорданець”.

“Величезний плюс і водночас мінус нашої роботи в тому, що є 5 вихідних на місяць. Вони даються разом. З одного боку, за 5 днів можна і відпочити злітати. Особливо якщо взяти їх в кінці місяця і спочатку іншого, то вийде 10. З іншого боку, весь інший місяць ти в роботі майже кожен день. Крім тих 5 вихідних разом, бувають ще розкидані вихідні по одному дню. Їх неможливо передбачити через те, що постійно змінюється розклад. В кінці кожного місяця виходить розклад на наступний, але він дуже плавучий через брак людей. Відпустка – 26 днів на рік, які можна розділяти і додавати до вихідних. Але її не так легко отримати. А в літні місяці просто неможливо”.

Читайте також: Чесно кажучи, була шoкована, Америка мені не сподобалася взагалі: укранка про роботу, освіту та кохання у США

В середньому у Наталія Ізюменко має 10-12 польотів на місяць. Близько 3-4 з них із зупинками в інших країнах.

“Форму нам видають раз в рік від А до Я. Я розмовляла з дівчинкою з іншої авіалінії і була в подиві від того, що сорочки, ремені, взуття, валізи вони повинні купувати за свій рахунок. Нам видають абсолютно все. Самі купуємо тільки капронові колготки і косметику. Але на це теж виділяють гроші в прибавку зарплати – близько 30 доларів в місяць”.

“Штат дівчат – міжнародний, хлопці всі йорданці. Ми отримуємо фіксовану зарплату. Йде погодинна оплата роботи після зльоту і до посадки, а також за кожен день простою в іншій країні. Старі контракти для іноземок були набагато кращі (я до цього часу на ньому). Зараз дівчата з інших країн отримують набагато менше. В їх зарплату вже не входять гроші на оренду житла і вона взагалі якось по іншому рахується. Ще один дуже крутий плюс – це безкоштовні і акційні квитки мені та моїй родині не тільки на нашу авіалінію, а на всі які входять до складу альянсу. Плюс на авіалінії з якими у нас є окремі контракти. По закінченню 10 років роботи, ці квитки належаться нам довічно”.

You cannot copy content of this page