fbpx

Рита спокійно вилила свій келих червоного прямо на голову Валентини. Яскраві струмки потекли по волоссю, обличчю і новій сукні Валі. А Рита, розвернувшись, як ні в чому не бувало, пішла до виходу і зникла на очах здивованої компанії

Валя працювала в школі вже кілька років. В їхньому колективі було багато незаміжніх жінок. «Специфіка нашої роботи, – посміхалася молода і теж незаміжня завуч Маргарита, яка стала Валі подругою. – Ніякого особистого життя: школа – дім, школа – дім». Але Вале така перспектива була не до душі, їй хотілося мати сім’ю, коханого, дітей. Тим більше, що дівчина була миловидною і розумною.

Але, занурившись в роботу, вона скоро зрозуміла, що Рита була права. Приходячи зі школи, Валя, нашвидку перекусивши, поринала в перевірку зошитів, а потім готувалася до завтрашніх уроків. Потім вечірній похід в магазин – і спати. Ні на що не залишалося ні часу, ні сили.

Тому, коли вона випадково познайомилася з Євгеном на дні народження сусідки, то їй здалося, що ось воно – здається, прийшов той самий, довгоочікуваний… Хлопець їй сподобався. Вони кілька разів сходили в кіно і Женя запросив Валю в ресторан. Там збиралася невелика компанія його друзів. «Захопи з собою подругу, є вільні місця».

Звичайно, Валя покликала з собою Риту. Рита була на кілька років старша від Валі, за плечима був і невдалий перший шлюб. Але Рита не впадала у відчай. Весела і активна жінка шукала собі пару.

У ресторані було багатолюдно. Компанія близько десятка приятелів відзначала ювілей колеги Євгена за окремим накритим столом. Виголошували тости, розповідали байки, сміялися і жартували.

Валя відразу помітила, що Рита з особливою увагою та інтересом поглядає на її нового товариша – Женю. Не міг цього не помітити і сам хлопець. Компанія була трохи напідпитку, коли стали танцювати. Валя дещо зніяковіла, коли Рита раптом встала і запросила на танець Євгенія. «Ніби інших чоловіків тут немає. Що це вона? Адже прекрасно знає, що він зі мною»,- подумала вона.

Під час танцю Рита виказувала явні знаки уваги Жені, вона обвила його плечі руками, заглядала в очі і хотіла сподобатися. Як в народі кажуть: «повисла на хлопцю».

Валя ледве стримувала своє розчарування. «Запросила подружку на свою голову» – думала вона.

Вечір тривав. Ресторан гудів, люди веселилися. Тільки Валі вже не було весело. А Рита, сидячи за столом, навіть присунулася до Євгена і затіяла розмову, ніби це був її давній друг. Потім вона знову потягла Женю на танець. Женя танцював з Ритою, стривожено поглядаючи на Валю. А Валю запрошували танцювати приятелі Жені, все змішалося в компанії. Незабаром Жені набридла нав’язлива Рита, і він запросив на танець Валентину.

«Що ж ти залишив Риту? Вона до тебе так вже прив’язалася. Глянь як невдоволено дивиться», – пожартувала Валя.

«Так, – посміхнувся Женя, – тільки таких ніхто не любить. – Тим більше, коли відразу в гості на ніч кличуть».

Валя закусила губу. Їй стало прикро за себе. Вона промовчала, не знаючи що й відповісти.

Коли вони повернулися до столика, Валі не хотілося навіть дивитися на Риту. Здається, та зрозуміла, про що Женя і Валя тільки що говорили.

Тому, коли знову заграла музика, Женя піднявся, і подав руку Валі, але тут Рита, посміхнувшись, сказала: «Вона танцювати з тобою не піде!»

“Це чому ж?” – здивувався Женя. Валя теж запитливо подивилася на Риту.

«Тому що не зможе!» – і Рита спокійно вилила свій келих червоного прямо на голову Валентини. Яскраві струмки потекли по волоссю, обличчю і новій сукні Валі. А Рита, розвернувшись, як ні в чому не бувало, пішла до виходу і зникла на очах здивованої компанії.

Валя заплакала і пішла приводити себе в порядок. Їй не було шкода зачіски і сукні. Вона соромилася людей. Що вони подумають?

Вчинок Рити був низьким, вона зіпсувала вечір. Вона зіпсувала їх добрі стосунки назавжди.

Женя заспокоював Валю як міг. Він провів її до будинку. Вони продовжували зустрічатифся і їх стосунки тільки зміцнилися після того випадку. Незабаром вони подали заяву в РАЦС, і Валя перевелася працювати в іншу школу. Не хотіла більше бачити свою суперницю-невдаху і працювати разом з нею.

Валя і Женя були щасливі. Двоє синів були їх гордістю і радістю. А у Рити так і не склалося особисте життя. Нескінченна низка прихильників, в тому числі і одружених, не зробили її щасливою. Як не старалася вона, але ніхто не покликав її в дружини. Немов зачароване коло. Або закономірність…

А Валя відтоді жила своєю сім’єю, роботою, зустрічами з рідними. Тільки ось подруг вже у неї ніколи не було.

Автор: Olena Shalamonova.

Фот ілюстративне.

You cannot copy content of this page