fbpx

«Та добре, що в армію забрали, а то так би й ходив по селі, а так пенсію буде мати», – то так жінки говорили про Сашу, ще доволі молодого чоловіка, але доля не була до нього доброю чи то він не дуже нею переймався

Звичайна сільська родина та дитинство на пасовищі біля корів та ватаги хлопців, сяке-таке навчання, училище і служба в війську. Та служба його ніби підвищила в очах дівчат, як не як, моряк, он яка форма гарна і такий став кремезний, статний. Багато тоді дівчат вперше на Сашу й подивилися. А він все за Надійкою очима заглядав, що за красуня – дивився б на неї весь вік.

Надійка собі ціну добре знала і те, що Сашко за нею упадає, тільки додавало їй гонору, «бач, яка я?». Але серце її тремтіло і тріпотіло зовсім від іншого хлопчини, як тоді казали «міського і перспективного». І, наче, Роман любить її, але заміж не бере…

А там й чутки пішли, що має в місті наречену. О, такої б ганьби Надійка не стерпіла, то поки чутки не дійшли до села – вискочила заміж за Сашка. І все б нічого, але ж серцю н накажеш… Минуло трохи часу і зрозуміла Надія, що ніякої нареченої в Романа й близько не було. Темної ночі ходив він під її вікнами та просив вийти, поки Сашко на роботі:

– Нема і не було в мене нікого. Люблю тебе сильно, тікай від нього і будемо жити разом!

Втекли від осуду в місто, залишивши все на Сашкову голову. Він би й сам радий кудись податися, та мати руки заломила:

– Чим я так прогнівила Бога, що маю від себе сина відпустити, куди ти підеш в світи між чужі люди? Тут ти вдома, біля мене, все мине, сину, мине.

Не минало хоч роки й пролетіли. Коли почав у чарку заглядати, то наче легшало, а далі звик та втягнувся. Коли прийшла повістка, то пішов служити – хай якась з нього користь.

А мати молиться та просить Бога змилосердитися над її сином, бо надто тяжку долю дав він йому.

Надійка не дуже цікавилася Сашком ні тоді, ні тепер. Вона щаслива з Романом, виховують донечку.

You cannot copy content of this page