fbpx

Цікаво. — подумала вона. — Чому в нього така стара машина? Одне з двох. Або грошей не бере, чесний дуже. Або зарплата маленька

Всі хто за кермом, та й не тільки, чудово знають, що медичний огляд для посвідчення водія справа хоч і не дуже клопітна, однак час займає. Не минуло це і Тетяну Анатоліївну, водія з двадцятирічним стажем. Наша героїня, свою, майже нову Audi дуже любила і берегла. Їздила виключно містом, іноді на дачу.

Тетяна Анатоліївна була здоровою людиною, вона швидко пройшла всі необхідні обстеження, залишився лише психіатр та терапевт. Підійшовши до кабінету психіатра, вона тяжко зітхнула. Перед нею сиділи і чекали своєї черги троє людей. Нічого не вдієш, доведеться чекати.

— Підкажіть, будь ласка, лікар довго веде прийом? – поцікавилася жінка.

— Десь приблизно хвилин п’ятнадцять на людину йде, — зітхнув чоловік.

— Відповідальний, — зареготав хлопчина, — Будь-кому не підпише.

Двері відчинилися і з кабінету вийшла дівчина. Її обличчя було червоне, а на очі, навернулися сльози. Всі, з подивом, дивилися на неї.

— Підписав? — не витримав хлопчина.

— Він сам ненормальний, — хитнула головою дівчина, — підписав, але діставав мене питанням про пожежу.

— Яку пожежу? — не зрозумів хлопець.

— Ну типу, якщо в машині трапиться пожежа, кого я першу рятуватиму дитину чи кішку. – знизала плечима дівчина. — А в мене немає ні дитини, ні кішки, тільки собачка маленька. Я її в машині не вожу, бо її захитує. То як я йому відповім? Бовдур якийсь.

Черга посміхнулася. Чоловіки виходили з кабінету лікаря досить швидко, мабуть його каверзні запитання не застали їх зненацька. Настала черга Тетяни Анатоліївни.

Після вітання та знайомства лікар уважно оглянув свою пацієнтку.

— Скільки років за кермом? – поцікавився лікар.

— Близько двадцяти.

– А скільки це місяців? – швидко запитав він.

— Двісті сорок. Я дружу з математикою, – спокійно відповіла Тетяна Анатоліївна.

— Добре. Наразі буде питання на логіку. Відповісте, одразу підпишу. Отже, уявіть, що Ви повертаєте ліворуч. Яке колесо у вашому автомобілі не крутиться?

Тетяна Анатоліївна замислилась. Під час повороту задіюються всі чотири колеса і кермо. Лікар від нетерпіння не міг спокійно всидіти на стільці.

— У Вас завдання логічне, а не технічне, —перервав мовчання він. — Уявіть свою автівку. Ось Ви повертаєте кермо. Яке колесо не крутиться? Підказую, воно одне в автомобілі перебуває в спокої.

— Значить, це не коліщатка на радіо? — знітилася Тетяна Анатоліївна.

— Ні, не коліщатка, — почав втрачати терпіння лікар, — Це колесо знаходиться не в салоні. Думайте, бо не підпишу.

Тетяна Анатоліївна трохи занервувала. Вона не розуміла, що за колесо може знаходитися в машині? У неї є тільки чотири колеса і всі вони крутяться.

— Може в двигуні щось? Але я не розбираюся. — Трохи заїкаючись від хвилювання, припустила вона. — Якщо щось трапляється з машиною, я її відганяю у автосервіс.

— Подивіться у вікно, — трохи підвищивши голос, продовжив лікар, — Ось мій автомобіль. Придивіться. Уявіть, він повертає, всі чотири колеса крутяться, одне ні. Що це за колесо?

Тетяна Анатоліївна визирнула у вікно. На узбіччі дороги стояв старенький, пошарпаний жигуль. Вона здивовано подивилася на лікаря. Її підборіддя трохи затряслося.

— Гаразд, повторюйте за мною. За.

— За, — повторила Тетяна Анатоліївна і подивилася на лікаря.

– Па, – продовжив лікар.

—  Па, — тремтячим голосом промовила вона і закліпала очима.

— Запасне колесо, — не витримав лікар, — Запасне! Запасне колесо лежить собі та й лежить. Воно не крутиться. Ні коли ви їдете, ні коли повертаєте. Зрозуміло?

Тетяна Анатоліївна шморгнула носом. Трохи заспокоїлася.

— Лікарю, — тихо сказала вона, — Справа в тому, що у мене немає запаски.

— Як це немає? – здивувався лікар.

– Комплектацією не передбачено. У мене не запаска, а докатка.

Лікар уважно подивився на Тетяну Анатоліївну. Повільно взяв ручку та підписав. Махнув рукою.

Тетяна Анатоліївна вийшла з поліклініки і ще раз глянула на стареньке авто, яке самотньо стояло серед крутих іномарок.

«Цікаво. — подумала вона. — Чому в нього така стара машина? Одне з двох. Або грошей не бере, чесний дуже. Або зарплата маленька. Напевно, того він і не знає, що зараз на нових авто запаски часто бувають не передбачені».

Тетяна Анатоліївна ще трохи постояла, підійшла до своєї машини та відчинила багажник. У багажнику лежала докатка, невелике колесо.

«І все одно, я права. Хоч це і колесо, і не крутиться при повороті, але воно називається докатка, а не запаска».

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page