fbpx

Вірочка була люб’язна, мило посміхалася, і з апетитом навертала картоплю з м’ясом. Ростик мовчки дивився на неї. – Віро, який у Вас апетит чудовий. Ніколи не бачив, щоб дівчина так багато їла. Вам адже фігуру треба берегти

Вірочка була “дівою у літах”. Так у них називали дівчат, які не вийшли заміж до 30 років. Раніше це був вік до 23 років, але з часом зрушився в більшу сторону.

А Вірочка ніколи і не прагнула до заміжжя. Їй більше подобалося завалитися після роботи в крісло з томиком віршів, включити класичну музику, укутатись пледом, і читати.

Мама Вірочки мріяла про онуків, які розносили б будинок, про зятя, який приходив би до тещі на млинці. Їй хотілося традиційного весілля, вона навіть зібрала Вірочці придане, щоб не гірше, як у людей.

Женихи теж уникали Вірочку, ніби відчували, що не потрібні вони їй. Віра доглядала за собою, завжди була охайно одягнена, стежила за зачіскою, і навіть трохи фарбувалася. Робила все це вона виключно для себе.

Коли мама сказала Вірочці, що хоче познайомити її з сином своєї подруги, Вірочка скривилася. Не вистачало їй ще звідництва.

– Мам, що ще за кавалера ти мені там знайшла? Син якої такої подруги хоче познайомитися?

– Вірочко, пам’ятаєш тітку Зіну, ми з нею працювали колись, так ось, її синок Ростик приїхав жити до неї в квартиру. А тітка Зіна переїхала в будинок своєї мами.

Ростик дуже перспективний, пристойно заробляє, і квартира геть своя є тепер. Йому потрібна господиня. Він один, ти одна, чому б вам не поспілкуватися?

– Мам, одне те, що його звуть Ростик, вже смішно. Скільки йому років, Ростику?

– Його повне ім’я Ростислав, але Зіна кличе його Ростиком. Йому 45 років, він не красень, звичайно, але хіба це головне в чоловікові?

Вірочка мало не поперхнулася, 45 років, а їй 30. Різниця у віці пристойна, і що вона буде робити з цим Ростиком, ще трохи, і йому на пенсію пора.

– Нє, мам, не хочу я знайомитися, мені і одній непогано.

Мама зітхнула, і похитала головою. Але від свого не відступила. Через кілька днів, Вірочка прийшла з роботи, і почула на кухні голоси.

За столом сиділа мама, її знайома тьотя Зіна, і якийсь чоловік. В костюмі, з краваткою. Виявилося, що тітка Зіна з Ростиком були недалеко від них, і вирішили зайти в гості, привітатися.

“Ну так, ну так, чисто випадково прям зайшли, Ростик в костюм вирядився, ох, мама, вирішила все-таки по-своєму зробити…”.

Вірочка була люб’язна, мило посміхалася, і з апетитом навертала картоплю з м’ясом. Ростик мовчки дивився на неї.

– Віро, який у Вас апетит чудовий. Ніколи не бачив, щоб дівчина так багато їла. Вам адже фігуру треба берегти…

– А чого її берегти, фігуру цю? А поїсти я і справді люблю, мама не встигає готувати, борщ, сало уплітаю, пельмені, а ще люблю червону ікру, щоб завжди у нас в холодильнику стояла, половину зарплати витрачаю на неї.

Тітка Зіна з Ростиком перезирнулися. Вечеря швидко закінчився, і вони почали збиратися додому.

– Віро, ну що ти несла таке, яка ікра, коли вона у нас була останній раз, на Новий рік? Не сподобався зовсім Ростик? А як на мене, пристойна людина, серйозна, за таким, як за кам’яною стіною.

Віра посміялася, і пішла читати чергову книгу. На наступний день їй подзвонив Ростислав, і запросив в ресторан, щоб поспілкуватися без присутності мам. Віра була здивована, вона думала Ростик заспокоївся.

Віра одягла просту сукню, фарбуватися не стала, і пішла в ресторан. Ростик помітно нервував, раз у раз потираючи спітнілі долоні. Їм принесли меню, і Вірочка почала замовляти страви, назви яких вона навіть не розуміла. Ростик слухав з квадратними очима, як вона перераховує страви.

Він замовив собі м’ясо і овочі. Вірочка була в хорошому настрої, і розпитувала його про роботу, про захоплення.

– Працюю я в архітектурному відділі. Заробляю не дуже багато, тому зайвого собі не дозволяю. Раз на рік їжджу на Чорне море з мамою, живемо там у її знайомих, навіщо витрачатися на житло, у них окремий будиночок. Беремо з собою з дому мамині закрутки, локшину швидкого приготування, і харчуємося цим, бо там все дуже дорого, навіщо переплачувати за їжу.

А Ви, Вірочко, молодець, що не фарбуєтеся, мені подобаються такі дівчата. Не розумію, навіщо викидати стільки грошей на косметику, коли є природна краса, безкоштовна. І сукня  у Вас хороша, добротна така, можна багато років носити.

Вірі було досить, щоб зрозуміти, що за людина Ростик. Вечеря підійшов до кінця, і принесли рахунок. Очі Ростика округлилися, і Віра подумала, що йому зараз потрібно буде викликати швидку. Обличчя розчервонілося, очі бігали, і він заявив Вірі:

– Віро, що Ви наробили, навіщо такі дорогі страви замовляли, я ж не розраховував на таке. Думав, поїмо картопельки з м’ясом і все. Платіть самі тепер за себе, думати треба було.

Віра як відчувала, і взяла з собою в ресторан гаманець, якраз сьогодні вона отримала зарплату. Віра мовчки оплатила свої замовлення, і пішла до виходу.

– Вірочко, Ви не подумайте, я не жадібний, просто я економний, не люблю зайвих витрат. І ще, можна я заберу з собою те, що Ви замовили, і не встигли з’їсти, все-таки це грошей коштує, навіщо ж залишати тут, тим більше вже заплачено.

Вірочка кивнула, і вийшла з ресторану. У вікно вона побачила, як Ростик смиренно чекав біля столу, коли офіціант упакує її страви. Її розбирав сміх, ось це наречений попався ..

P. S. Ростик більше її не турбував. Вірочка на концерті класичної музики познайомилася з приємним молодим чоловіком, її віку, музикантом. Вони відразу знайшли спільну мову, і через півроку одружилися. Вірочка їздила з ним на його концерти, і була щаслива.

Де та межа, що відрізняє жадібність від економії? Від чого це залежить, від характеру, або виховання батьків? Думаю, і те, і інше.

Автор: Тетяна, “Нотатки оптимістки”, Дзен.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page