fbpx

Я що багато їм? Об’їв тебе? Ти просто не вмієш готувати! Ти всього кілька страв готуєш, бідно! Пирогів не печеш! А їх готувати – раз плюнути! Що тобі заважає прийти з роботи, приготувати вечерю, одночасно поставити бульйон на завтра, тісто замісити на пиріжки? Втомилася? Та я теж працюю, теж втомлююся!

Яно, вітаю. Можна з вами поділитися своїм, особистим? Просто вчора знову посварилася з чоловіком, вислухала про себе і вирішила це законспектувати.

Я повинна зберігати домашнє вогнище. Ну там їжу готувати, посуд мити, прати, прасувати, пил протирати, вікна мити, підлоги мити, прибирати. І якщо прибирання і прання, це хоч періодично (можна раз в тиждень), то приготування і миття посуду – кожен день. Але таке селяві, назвалася жінкою – не нарікай на долю. Чоловік, два сини – вони чоловіки, не з руки їм жіночими справами займатися, хоча старший мені допомагає багато в чому, і пропилососити, і в магазин зганяє, і картоплі почистить. Чоловік і молодший син – вони на іншому рівні, це чоловічища! По дому щоб нічого абсолютно! Чоловік, він і в Африці чоловік! Це старшого я зіпсувала своїм жіночим вихованням, а молодшого не чіпай! Не псуй юнака! І давай там скоресенько поїсти приготуй, та накрий, та прибери за нами!

Що грошей не вистачає? То йди, працюй! Раніше ж ти працювала? І тепер іди, працюй. Твоя зарплата плюс твоя пенсія – це ж вигідно як! А мені навіщо розвиватися? Я вже розвинувся! У мене хороша робота, гарна зарплата! Що? 2500 не вистачає, щоб мене годувати? Не вигадуй! Я тобі 10000 щомісяця переказую, ну і що, що не сам? Ну і нехай це аліменти на дітей! Я що багато їм? Об’їв тебе? Ти просто не вмієш готувати! Ти всього кілька страв готуєш, бідно! Пирогів не печеш! А їх готувати – раз плюнути! Що тобі заважає прийти з роботи, приготувати вечерю, одночасно поставити бульйон на завтра, тісто замісити на пиріжки? Втомилася? Та я теж працюю, теж втомлююся!

Ремонт зробити? Це службова хата! Зі стелі сиплеться штукатурка? Підмети! Не мені ж тебе вчити! Вода не йде? Виклич сантехніка, це ж тобі службову квартиру дали, а не мені – займайся! В туалеті ремонт? Унітаз працює? Працює! Змиває? Змиває! От і добре! А що інше так собі, так це службове житло! Чого його ремонтувати? І так, мені не соромно було перед другом, я йому пояснив, що це службове житло, чого в нього вкладатися! І взагалі, ти хочеш за мій рахунок ремонт зробити? Ось це жінка знахабніла! Ах, за твій рахунок? Тоді давай! А як я повинен здогадатися, що тобі ремонт потрібен? Ні, сам не бачу! Діра на стелі? Так я туди не дивлюся! І ти не будеш дивитися! Стіни не такі в туалеті? Тобі потрібен ремонт візьми, скажи мені, потім закупи матеріали, підготуй все!

Які мої обов’язки? Ну та сина народити, дерево посадити, дім збудувати! Сина зробивив, аж два! Дерево? Посадив! Дім? Ну що ти починаєш? Є ж службове житло! А дім побудую! Ось уже будую! Бачила вагонку на дачі? Ось! Камінь вже закладено! Ось ще трохи і почнемо жити! Ну і що, що нам вже за 40, в 40 років ще все попереду!

А ти анітрохи мені не допомагаєш в будівництві будинку! Зовсім вже розлінилася, шубу собі купила! Що? Це премія була? Ти б ці гроші краще б в фундамент нашого будинку майбутнього внесла! Заробила вона, а я що? Не працюю? Все в дім, все в дім! 2500 їй мало, а ще шуби купує!

Звільнилася на пенсію, отримала розрахунок, а грошей не дає! Ми ж сім’я! Я ж в справу вкладу! Мед закуплю! Ти з сестрою торгувати ним будеш! Навар буде! Ех, не тямиш ти своєї вигоди! Тому що жінка!

***

Ви знаєте, коли я тільки отримала ваш лист, я деякий час ходила з кутка в куток, як би це літературніше висловитися, в глибокій задумі. Теоретично, варіантів вирішення проблеми під назвою «апатичний, небажаючий покращувати життя сім’ї чоловік» існує безліч. А на практиці – це один з найскладніших психологічних запитів. І працювати з ним складніше, ніж з горем, зайвою вагою чи віковими кризами приблизно разів в сто.

Такі чоловіки, які не бачать облуплені стелі, щілини в підлозі, дірки в лінолеумі, що не чують скрипучих дверей і уявляють, що за 2500 гривень на місяць можна не тільки нагодувати здорового чоловіка, а й побудувати цілу безкоштовну їдальню для малозабезпечених, мають дуже велику стійкість до різноманітних впливів. У цьому вони перевершують всі організми, що живуть на землі, включаючи тарганів.

Безініціативний апатичний чоловік також є одним з найстабільніших елементів всесвіту. Пластикові вироби розкладаються від 400 до 700 років, період напіврозпаду Теллура – 2,2 септілліони років, період напівзлізання з дивана безініціативного чоловіка – вічність. Якщо чесно, мені деколи навіть здається, що саме ця дивовижна стабільність дозволяє таким чоловікам в принципі «парувати» – зі спостережень за живою природою я зробила висновок, що вони часто знаходяться в найбільш міцних і стійких шлюбах, незважаючи на свої негативні якості.

Нам же з дитинства вселяють, що чоловіка треба вибирати надійного, стабільного, того, який не втече до іншої і залишиться поруч у найважчій ситуації. І ось хіба це не наш з вами випадок? Чоловік надійний? Надійний! Практично зі стовідсотковою впевненістю можна припустити, що він робить, і де. Швидше за все, валяється на дивані. Або вдома з телефоном, або на дачі. Хіба не стабільний чоловік? Вже куди стабільніший. Свій перший камінь у фундаменті майбутньої дачі він уже років 20 закладає, і щось мені підказує, що ще стільки ж буде займатися тим же. На рахунок тікання до іншої, у мене теж є дуже великі сумніви, хоча б тому, що для цього треба а) встати з дивана, на цьому етапі зазвичай все і гальмується.

Правда, виникає закономірне питання. Як цю стабільну систему взагалі можна раціоналізувати, змінити, полагодити, налагодити так, щоб отримувати від неї вигоду, чи хоча б знижувати збитки? І питання це саме до вас, тому що з того боку такої потреби немає, і, ймовірно, не буде. Якщо чесно, найкращий результат я бачила у тих жінок, які мінімізують свій внесок в систему. Починають безсоромно витрачати гроші і час на себе. Не надто паряться, працюючи по дому. І емоцій на всякі закиди і викрутаси витрачають по мінімуму. Ці жінки часто отримують головне – час задуматися хто вони, і чого хочуть. І енергію для власної привабливості. Чоловік підсвідомо розуміє, що треба його комфортним спокійним існуванням нависла загроза. І починає повііііііііільно рухати ногою в бік тапка…

Автор: Moрена Moрана.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page