fbpx

Я свекрушині закрутки минулорічні викинула влітку, а тепер прийдеться й цьогорічні викидати, бо вона намірилася знову в гості приїхати

Моя свекруха думає, що вміє готувати, а такі закрутки робить, що всі у неї рецепт питають. Я в цьому дуже сильно сумніваюся, бо таке з’їсти, то пряма дорога вперед ногами.

Слава Богу, що ми живемо далеко і вона не так часто до нас приїздить, але як вже приїде, то як сніг на голову і з такими сумками, що ще треба силачів пошукати аби їх підняти. Але головне питання – навіщо?

– Та ти минулого разу мариновані огірки в магазині брала, я як на чек подивилася, то мало не впала. Та за такі гроші я тобі десять банок можу продати. А ти за якісь манюсінькі скільки грошви відвалила!

– Я їх купила лише тому, що ви захотіли зробити олів’є з огірками, а ми мариноване не їмо.

– Як це не їсте? А ти знаєш, скільки всіляких хімікатів в отих твоїх «свіжих» овочах? А у мене все з грядки. Все натуральне та корисне. Що ти в тому розумієшся?

Я тільки мовчу, бо їй щось пояснювати, то просто нема сил. Але ж вона жінка зовсім ще молода, бо шістдесят років, то не є вік… Але таке враження, що вона вилізла з минулого століття.

Ми були у неї і я бачила ті екологічно чисті продукти і такі самі екологічно чисті банки з екологічно чистою пліснявою.

– А що тут такого? Ложкою верх зняв і їсти можна, – вона не лише казала, але й демонструвала як це робиться.

Звичайно, що я такий салат до картоплі їсти не буду. Мені моє життя дорожче.

– Ой, яка ти ніжна, – казала вона з туалету.

А деякі банки з її колекції мають трохи менше років, ніж їй, бо кришки вже розсипаються.

– Та ти подивися на колір, там все добре, – при цьому запевняє вона.

Закриє як-небудь, а потім ображається, що я те їсти не хочу.

– Ну плаває в соку грибок… і що? Процідила і п’єш, можеш води перекип’яченої додати, то й на довше стане.

Мене від такої думки просто в піт кидає. Я лише мовчу, бо переконати її я не можу. Як її власні очі переконати не можуть, то я з цим теж не впораюся.

Минулого разу вона те все нам привезла.

– Ось, купу грошей вам зекономила на продуктах. Ти носом не крути, – каже мені, – Івасик це все моє любить. Не все вам всілякі люксуси виїдати.

Вибачте, про яку економію мова, коли за таксі туди й назад на вокзал прийшлося платити подвійну ціну за багаж. Плюс Іван дав матері гроші за закрутки. Звичайно, я розумію, що матері треба допомагати грошима і не маю нічого проти цього. Але не слід тоді говорити про якусь економію. На ці гроші ми могли накупити тих продуктів, які ми любимо.

Тим більше, що ми так не харчуємося і в Івана немає звички пити розсіл з огірків чи помідорів, нема бажання наїстися салату з кабачків… Ми не їмо таке, а все стараємося свіже їсти. Та й як їсти такий кисляк?

Хто моїй свекрусі сказав, що вона смачно готує? Мені, чесно, здається, що вона дуже добре знає, які на смак її салати, тому вона й роздає всім аби самий не їсти.

А так нема в коморі, то значить, салат вдався і треба на наступний рік знову робити.

У нас немає комори, тому ми тримаємо як не в холодильнику, то на балконі банки, звісно, що вони лиш займають місце і викинути їх рука не піднімається.

Я довго не хотіла виглядати в очах Івана невдячною невісткою, але потім не витримала і в один момент все повикидала.

Найсмішніше, що він нічого не помітив, бо мені нічого не говорив.

Ці так само викину або складу біля смітника. Думаю, мене зрозуміють такі ж невістки.

Фото Ярослава Романюка

Автор Ксеня Ропота

You cannot copy content of this page