fbpx

За яким правописом наступного року здаватимуть ЗНО випускники, та скільки ще функціонуватиме старий

Новий правопис української мови набере чинності, коли його опублікують.

“Кабінет міністрів має постановити, як впроваджуватимуть новий правопис. Кілька років будуть функціонувати 2 правописи. У кулуарах кажуть, що це буде 2-3 роки”, – каже мовознавець Олександр Авраменко. Пише Газета ua

Наступного року ЗНО учні складатимуть за старим правописом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьки, НІКОЛИ не викидайте молочні зубки своєї дитини. Одного разу вони можуть врятувати їй життя

“Вони з першого класу вивчали таку українську. Але якщо вже десь чули про новий правопис і починають його використовувати, це не буде помилкою”, – додав мовознавець.

Пропонується кілька варіантів написання слів грецького походження, де зазвичай звук [th] передається літерою “ф”: “анафема” – “анатема”, “ефір “- “етер”, “міф”, “міфологія” – “міт” і “мітологія”, “Афіни” – “Атени”.

Звук [j] у сполученні із голосними буде передаватись буквами “є”, “ї”, “ю”, “я”: “проєкт”, “проєкція”, “траєкторія”, “фоє” тощо.

Слова з першими іноземними частками слід писати разом – “попмузика”, “вебсторінка” “пресконференція”, “експрезuдент”.

Невідмінюваний числівник “пів” слід писати окремо: пів Києва, пів яблука, пів години. Разом із “пів” писатимуться лише ті слова у називному відмінку, що виражають єдине поняття: “півострів”, “півзахист” або “півоберт”.

Правопис пропонує по-різному передавати буквосполучення “au”: “аудієнція” і “авдієнція”, “аудиторія” та “авдиторія”, “пауза” та “павза”, “фауна” та “фавна”.

Жіночі форми від іменників пропонується утворювати за допомогою суфіксів -к, -иц(я), -ин(я) та -ес: “авторка”, “дизайнерка”, “майстриня”.

Слова з анти-, віце-, екс-, контр- пишуться разом: антивiрус, віцепрем’єр, експрезuдент, контрyдар. Раніше екс-презuдент писався через дефіс.

You cannot copy content of this page