fbpx

Чоловік попросив упакувати ка у витончену коробочку, а сам попрямував до каси оплатити покупку. Кілька хвилин він з подивом намагався знайти портмоне в кишенях — нічого! Портмоне зникло

Зарплату у приватній фірмі, де працював Максим, завжди видавали вчасно. Директор Віктор Сергійович вважав це справою честі. А тут сталося непередбачене: через невелику помилку гроші не встигли переказати в банк. Бухгалтерія стояла на вухах. Попереду два вихідних дні. Що робити?

Віктор Сергійович знайшов вихід: видати персоналу частину зарплати готівкою.

─ Раптом люди мали якісь плани на вихідні. Ми не можемо їх підвести, — твердо сказав він і розпорядився з цього приводу.

Максим отримав свій конверт, поклав гроші в портмоне і вирушив до ювелірної крамниці. Він вже пригледів колечко, яке збирався купити дружині на честь річниці весілля.

Наталя любила срібло, тому готівки цілком вистачило б на подарунок та букет квітів. Чоловік попросив упакувати ка у витончену коробочку, а сам попрямував до каси оплатити покупку. Кілька хвилин він з подивом намагався знайти портмоне в кишенях — нічого! Портмоне зникло.

Сказати, що Максим засмутився – нічого не сказати. Адже там були не лише гроші: усі банківські картки, документи. На їхнє відновлення потрібен час. А скільки незручностей! Словом, настрій був зіпсований.

— Треба пошукати, — подумав Максим і вирішив пройти весь шлях від фірми до магазину ще раз
Він ішов, уважно дивлячись під ноги, намагаючись розгледіти хоч що-небудь у сутінках.

Нічого!

Максим метнувся назад і знову пробігся шляхом.

Нічого!

Втомлений від безглуздої біганини, він сів на лавку в парку.

У голові була справжнісінька каша: миготіли думки про втрачені гроші, картки. О ні! Треба ж їх заблокувати, поки що…

Максим набрав відповідний номер. Так тепер ніхто не зможе розрахуватися моєю карткою в магазині.

Перед очима виникло засмучене обличчя дружини. Оце так привітав. Ні подарунка, ні квітів, ні грошей. У гірких роздумах Максим не помітив, як пролетіла ціла година.

Несподівано до нього підійшов безхатько в брудному плащі, дірявих черевиках і з відповідним амбре. Він присів на невеликій відстані і запитав:

─ У вас щось трапилося?

Розмовляти з ним не було жодного бажання. Але чоловік був наполегливим, виявляв щиру зацікавленість, тому Максим сам не помітив, як усе йому розповів.

У відповідь чоловік тихо посміхнувся і сказав:

─ Хіба це проблема? Подивися на себе, потім на мене: одразу заспокоїшся.

Максим на мить замислився. Контраст, дійсно, був разючим. Дивно, але йому справді стало легше. Щоб якось віддячити новому знайомому, Максим запропонував йому перекусити шаурмою – у кишені було трохи грошей.

Чоловіки поїли, поговорили про те, про це, а на прощання безхатько поплескав Максима по плечу:

─ Не хвилюйся, брате. Все у тебе буде добре.

Промовивши це, він пішов.

Максим теж подався додому.

Дружина, дізнавшись про те, що трапилося, не дошкуляла докорами, а навпаки: підтримала і заспокоїла чоловіка. Вони чудово провели вихідні, відклавши вирішення проблеми на наступний тиждень.

В понеділок вранці, у Максима, який домовився, що трохи затримається, задзвонив телефон:

─ Привіт, тобі на рецепцію принесли портмоне.

Максим за півгодини був в офісі.

Портмоне мало жахливий вигляд: мокре, брудне. Проте: документи, банківські картки були на місці. Дивно, навіть гроші нікуди не зникли.

─ А хто приніс портмоне? ─ запитав Максим.

─ Якийсь чоловік, схожий на безхатька.

Максим завмер. Потім кинувся до охоронців та подивився відеозапис. Він мало не розплакався, побачивши чоловіка, з яким їв шаурму в парку.

─ Спасибі, друже. Я навіть не знаю твого імені. Але я тебе обов’язково знайду.

Максим шукав кілька тижнів. Показував іншим безхатченкам фотографію свого знайомого. Дивно, але ніхто ніколи його не бачив.

Olena Sushkо.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page