fbpx

Чому Енергодар не Чорнобиль

В світлі останніх подій, люди кинулися панічно пити йод, чим перевантажують й без того перевантажену медичну систему України, адже опіки і отруєння ніяк не додають здоров’я.

Здоров’я додає знання, тому ми вирішили трохи розповісти вам наскільки прорахована безпека на сучасних атомних станціях.

Про Чорнобиль вже багато сказано – халатність і будівництво до святкової дати, збіг обставин і страшний наслідок.

Світ зробив висновки і міжнародна організація МАГАТЕ слідкує за тим аби атомні електростанції були технологічно безпечними. Тому поточні реактори в Україні вода-водяні: 14 реакторів ВВЕР-1000 та 2 реактора ВВЕР-440.

Вони двосторонні. Це означає, що вода, яка контактує з радіоактивними елементами, залишається в такому великому бункері – термальній І не виходить за свої межі. Це вода першого контуру.

Вода, що випускається на турбіни, нагрівається у великих бочках – парогенераторах там. Це вода другого контуру. Вони спочатку обміняють тепло з водою, але вони ніколи не змішуються.

Це, до речі, ключова відмінність від Чорнобильської АЕС – там були старі канальні одноконтурні реактори без герметичної оболонки. А герметична оболонка – це куб бетону довжиною 50-60 метрів. Товщина бетону близько метра. В якому щільно забиті пристрої першої схеми. А в самому його центрі знаходиться сам реактор.

Реактор – це акуратна бочка шириною 4,5 м та висотою активної зони 6 метрів. Товщина цієї бочки 200 мм з найміцнішої сталі.

Навколо реактора є багато інших пристроїв, які його прикривають, плюс ложе самого реактора. Реактор неможливо підірвати! Там низько збагачене пальне, подвійні системи управління потужністю – через управляючі стержні, так і через розчин борної кислоти, що вприскується у воду першого контура.

У будь-яких аварійних ситуаціях реактор автоматично вимикається, а потім його можна увімкнути лише через тиждень. Навіть якщо ви спробуєте, автоматизація не дозволить вам цього зробити.

Окремо виділю, що з реактора неможливо зробити ядерну бомбу, навіть теоретично. Максимум, що можна отримати – це розплавлення ядерного палива і його зливання в спеціальний піддон під реактором. Все.

Щоб його розбити, треба дуже довго бити прямим новодаком. А потім ще пробивати захист першого кола.
Випадкові постріли і бомбардування герметична оболонка навіть не помітить.

Вони можуть потрапити в турбіну і таким чином її пошкодити. Але там немає радіоактивності – блок просто зупиниться і все.

Про депо використаного ядерного палива, але вони теж добре захищені.

Просто для довідки, що для трагедії на Фокусімі знадобився неймовірно сильний землетрус з прискорення коливань до 3,43 м/с² і велетенське цунамі 5.7 метра.

За дописами Андрія Брацюка, атомного енергетика.

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page