fbpx

Фермери СТОВ “Надія” рятували весь Ніжинський район під час окупації

Чернігівщина була під навалою окупантів 56 днів і за ці дні фермери роздали людям 150 тонн молока. В час, коли неможливо було купити не те, що дитячі суміш – хліба не вистачало, молоко рятувало цілий Ніжинський район.

Ігор, начальник зміни пригадує, що в перші дні було страшно не лише людям, а й тваринам. Вони намагалися втекти від гучних вибухів або, навпаки, завмирали на місці і їх неможливо було відігнати в безпечне місце. Чоловік пригадує, що в перші дні він був змушений вилити 47 тонн молока.

– Руки тряслися, коли це робив, – пригадує він, – Але що було робити – всі мости зірвані, всі заводи відмовилися приймати молоко…

Селяни з Красносільського брали молоко безкоштовно, але його було багато, адже на фермі близько 1600 голів худоби.

Фермери вирішили розвозити молоко самі по найближчих селах – Мала Кошелівка, Смоляж, Комарівка. Проте, на третій день їхній молоковоз попав під обстріли, господарство вирішило просити голів громади надати свої транспортні засоби аби розвозити молоко далі. Фермери поставили єдину умову – молоко мають роздавати безкоштовно, а людині, яка розвозитиме молоко, вони будуть платити зарплатню.

Звісно, що фермерське господарство понесло збитки, але жоден працівник не залишився без зарплати в той час. Директор підприємства Дмитро Свистільник каже, що не робив чогось надзвичайного, впевнений, що люди, які мали надлишок борошно – ділилися хлібом, вони – молоком, автотранспортний бізнес – машинами.

«Ми – українці і ми одна сім’я. Кожен робив свою справу», – каже він.

Фото: uezd.com.ua.

09/19/2022

You cannot copy content of this page