fbpx

«Й він, прийшовши до тями, відкинув стіну убік, вибрався до нас із палаючих руїн, чемно так привітався й показав, де інші постраждалі», – франківський хірург розгорнув цілий мобільний госпіталь на передовій

Івано-франківські піхотинці можуть похвалитися винятковим медпунктом на передовій, який їм забезпечив хірург на позивний «Медик», що й є начальником цього медпункту.

Шлях у 6 років навчання медуніверу, 3 роки спеціалізації на інтернатурі, кілька років на кафедрі і, разом з тим, 8 років черговим хірургом у клініці швидкої допомоги на Івано-Франківщині, вилився у дуже скрупульозний підхід до своєї місії на передовій.

«Медик» створив навколо себе кваліфіковану команду франківських медиків і за допомогою благодійників та волонтерів створити повноцінний стабілізаційно-евакуаційний медичний заклад.

У цих приміщеннях біля кожної кушетки стоять столи зі всіма засобами для екстреної допомоги пораненим, тому команда здатна стабілізувати важких поранених за лічені 7-10 золотих хвилин: “Наш великий плюс – усі лікарі мають великий професійний досвід, кілька з них мають вищу медичну категорію, – розповідає Медик. – Тобто ми вміємо не тільки надавати екстрену допомогу, а й лікувати. А вже тут ми опанували так звану медичну розвідку, навчилися вибудовувати ефективні маршрути вивозу поранених із передової та після стабілізації евакуйовувати у стаціонарні лікувальні заклади”.

Щоб зберегти ці «золоті хвилини» лікар тренує і самих військових.

“Хлопців та дівчат на моє прохання навчають навіть реаніматологи, тому що будь-яка помилка під час невідкладної допомоги зробить усі інші речі бездієвими, людина загине”, – акцентує «Медик».

Окрема гордість – волонтерський позашляховик, що може за раз вивезти кілька поранених і мчати з великою швидкістю.

“Був цікавий випадок, − продовжує розповідь Медик. – Не буду уточнювати, скільки саме було поранених. Але коли ми примчали до місця обстрілу, першим нас зустрів наш силач, назвемо його Геркулес. Його привалило стіною розбомбленого будинку. Й він, прийшовши до тями, відкинув її убік, з перебитою гомілкою вибрався до нас із палаючих руїн, чемно так привітався й показав, де інші постраждалі. А ще двоє контужених не в адекватному стані після травми ще й гасили пожежу, доки ми їх не затягнули в автівку. Ну як заради таких людей не піти на все?..”.

За матеріалами АрміяІнформ.

Фото: колаж.

You cannot copy content of this page