fbpx

Мама мене просила аби я не зустрічалася з Богданом, казала, що він багатий і я йому не пара, але я й слухати не хотіла, адже стільки казок про Попелюшок у світі, вони ж з когось написані, то чом би не з мене?

Проте, його батьки були категорично проти мене, адже я не знала, як себе з ними вести, а свекруха такі вистави влаштовувала щодо того, що я брала щось без дозволу. Я думала, що Богдан стане на мій захист, але хлопець насолоджувався тим, як його батьки до мене ставляться і тоді я вперше зрозуміла, що він вибрав мене не для ролі Попелюшки, а для того аби батькам дошкулити.

Надто пізно я це зрозуміла, бо натішився Богдан виставою і сказав, що більше мене бачити не хоче і я маю вернутися туди, звідки прийшла.

А я ж не могла! як я мамі в очі гляну, що про мене будуть говорити, тим більше, що я при надії!

Я кинулася до свекрів, просила наді мною змилосердитися, а як не наді мною, то над майбутнім онуком.

– Так і знала, що цим закінчиться, – не витримала свекруха, – Поїдеш до моєї сестри в іншу область, вона одинока і тебе прийме, я їй напишу. Дитину ми будемо забезпечувати. Але на щось більше не розраховуй.

Я була згодна на все, лиш би не додому під материн погляд.

Тітка мене зустріла нормально.

– Не думала я, що сестра аж так про мене згадає, але буде мені гроші платити і те мені добре.

Не була вона милою тітонькою і велося мені у неї дуже погано, бо характер мала сестрин, лиш грошей не мала.

Я дитину віддала в ясла, а сама пробувала себе на фермі в ролі доярки. Отак, з Попелюшки і в доярки.
Важко мені було, але приходила до сина і оживала біля нього, його усмішка мені замінювала цілий світ.

Думала, що мама не може не любити свою дитину і думала про свою маму, адже я їй писала, що щаслива дружина і мама. Вона просила про зустріч з онуком, а що могла я на це відповісти?

Тому вирішила таки поїхати сама, бо мама у мене така, що до свекрів може без попередження прийти.

Зустріли мене батьки радо, онука з рук не спускали і натішитися не могли. Я плела, як мені добре живеться, яка я щаслива, а мама тоді й каже:

– Досить, Лесю, небилиці плести. Знаю я все. Богдан по селу гуляє по нашому і по сусідніх селах, за тебе всяке говорить. Вертайся до нас і будемо собі жити, а вони хай пропадуть пропадом!

Я обійняла маму і зраділа, що не прийдеться вертатися до тієї тітки. Вдома таки найкраще.

Я працювала, знайшла гідного чоловіка, який прийняв мене з дитиною, у нас з’явилося двійко діток. Потім моєму Петрові залишили в іншому селі спадок і ми переїхали до нього. В рідному домі я бувала кілька разів на рік, вже мої діти й вчитися пішли, а щастя моє з чоловіком було таким же спокійним і глибоким.

Колишня свекруха мене й там відшукала і сказала, що Богдана не стало давно, а вони тепер шукають своїх онуків по усіх усюдах, щоб хоч комусь залишити свої статки.

– Ми знаємо, що Василько поступив і вчиться, то міг би у нас жити і доглядати нашу старість. А потім все ми йому залишимо.

Я сказала, що подумаю, бо не могла їм того простити, як вони до мене ставилися. Поговорила з чоловіком і сином. А вони мені й кажуть:

– Мамо, то ми так бідно живемо, що маємо йти до них на поклін? Не хотіли тебе в молодості, то хай і тепер забудуть.

Я теж такої думки, що треба було бути завжди людьми і тоді б до них теж по-людськи поставилися.

Історія написана з реальних подій, імена та обставини змінені в інтересах головних героїв.

Фото Ярослава Романюка

Автор Ксеня Ропота

You cannot copy content of this page