fbpx

Моя матір виставила фото до дня доньки, наше спільне фото, яке зібрало кілька десятків сердечок, а мені написала: «Я так розумію, що від тебе такого фото не діждуся?»

Я нічого не відповіла, бо я не наважилася зробити тоді той крок, коли вона обговорювала зовсім інше фото, яке знайшла в моїх речах:

– Він надто гарний для тебе і тому забудь. Шукай собі пару під стать.

О, юність! Така самовпевнена і така вразлива! Я справді була не така вродлива, як інші, але, коли ти такий молодий, то хіба це було аж так важливо?

Тим більше, коли то було перше кохання, тремтливе і ніжне з такими прекрасними листами! Їх теж довелося викинути разом із фото!

Ні, не тому, що так сказала мама, а тому, що неможливо було його забути, хотілося на нього дивитися ввесь час, а листи перечитувати і перечитувати!

Ми познайомилися з Дімою на студентській практиці в таборі, він з юридичного, я з природничого і обоє безглуздо себе почували в клоунських нарядах на святах у таборі. Я геть не вміла бути смішною, як і він!

Слово за слово і вже ми розуміємо, що нам тепло разом, зручно разом, приємно разом!

Не могла дочекатися навчального року аби знову з ним зустрітися, а поки ми листувалися! Почуття тільки зароджувалося в нас, тому вже на наступне літо ті листи були сповнені пристрасті і любові.

І саме в цей момент слід було моїй матері влізти зі своїми любовними порадами. Не знаю чи вона хотіла як краще. Не знаю.

Вона завжди мене критикувала:

– Нащо ти це вдягаєш – воно тебе старить! ( це в двадцять років!)

– Тобі краще ховати чоло!

– Тобі слід набрати вагу. Не так помітний ніс!

І ось після такої шквали безперестанних зауважень, я теж почала сумніватися чи справді Діма мане кохає.
Розумієте, відстань перевіряє почуття, це так, бо саме після розлуки хочеться аби то був якийсь фонтан емоцій.

Я їхала на навчання з вірою, що Діма покаже, що кохає. А він якийсь був не такий. Ні. Говорив, що любить і таке інше, але щось я вже не відчувала тієї щирості.

Закралася думка – а, може, мама була права?

Якщо в цьому права, то й в іншому теж?

Я болісно пережила наш розрив. А потім вже й не зустріла нікого, кого б так любила.

Я продовжувала працювати, а мама все чекала від мене якихось успіхів на сімейному поприщі.

– Ти когось маєш? Вже всі твої в візочках возять, а ти сама!

Далі я вийшла заміж аби вона вже перестала мене діставати, бо вона не радила мені знайти людину з якою треба в мирі і злагоді прожити життя, а вимагала мене та осуджувала.

– Так і знала, що ти сама лишишся! Бо хотіла кращого, ніж заслуговуєш! Ніколи мене не слухала, хотіла бути понад люди! А тепер маєш! Для цього я тебе ростила?

Це не скінчилося й після того, як я переїхала від неї до чоловіка, бо тепер вона вже мене повчала, як я маю з ним жити і заводити дітей.

Може, й добре, що їх у мене немає. Особливо донечки. Як уявлю, що я б ї подібне говорила і вчила як жити, переливаючи в неї свій «безцінний досвід», аж руки холонуть.

Ніколи не хочу бути як мама.

І фотографію її зі мною не вподобала – навіщо ця показушність, жити для чиєїсь думки? Змушувати інших жити заради іншої думки.

А з чоловіком я довго не прожила, бо і він, і я зрозуміли, слава Богу, що нам треба простору. Я тепер знімаю квартиру і забезпечую себе сама.

Не знаю, що чекає мене на старості, чи подасть мені хтось ложку води… Але заводити дитину лише заради цього вважаю величезною помилкою.

І самотність не така вже й погана я вам скажу, бо можна жити з кимось і при тому неймовірно одиноким!

Фото Ярослава Романюка.

You cannot copy content of this page