fbpx

Мої баба i дід вигнали маму, яка тоді виношувала мене, зi свого дому. А батько чомусь не пішов за нами… Отож я ніколи не бачив його, лише уявляв, який він, як розмовляє, усміхається… Аж раптом через сорок рокiв доля подарувала нам випадкову зустріч!

Тато розповів, що якось здалеку бачив мене, iще зовсім маленького, з мамою. Але підійти до нас не наважився — відчував провину. А мені здається, що той один крок міг багато чого змінити…

Свого часу мої баба i дід вигнали маму, яка тоді виношувала мене, зi свого дому. А батько чомусь не пішов за нами… Отож я ніколи не бачив його, лише уявляв, який він, як розмовляє, усміхається… Аж раптом через сорок рокiв доля подарувала нам випадкову зустріч!

“Нaгуляла дитину!”

Лише три місяці тривав шлюб моїх батьків — Валентини та Дмитра. Мати не витримала постійних докорів свекрухи, бурчання тестя. А батько чомусь ніколи не заступався за неї, навпаки, ставав на бiк батьків. Зрештою, мама пішла з їхнього дому назавжди.

Та в отчий дім повернулася вже не сама. Під серцем носила мене. Пізніше мати казала: “Ти став моїм місточком між минулим i майбутнім, між великим коханням i ще більшим розчаруванням”.

Моє дитинство було абсолютно щасливим. Мама огорнула мене любов’ю i турботою за двох. Проте, коли у чотири роки вперше спитав її про батька, вона розгубилася i не знала, що відповісти. Врешті пояснила, що він живе у Чернівцях, але має іншу сім’ю. А за кілька днiв ошелешила: “Їдьмо знайомитися з татком!”

Будинок, де мешкала батькова родина, був в іншому кінці міста. Пам’ятаю, ми довго їхали тролейбусом, потім — автобусом. I я розпитував маму, чи схожий на тата. Потім уявляв, як бабуся пригощатиме мене пиріжками, а дідусь дозволить посидіти за кермом автівки.

Та мрії були розбиті вщент, тільки-но ми зайшли на подвір’я родичів. Тата тоді вдома не було, тому я з ним так i не познайомився. А баба кричала на маму: “Нагуляла собі сина, а тепер хочеш Дмитровi на шию повiсити?!..” Дід мовчки зиркнув на мене i навіть не підійшов. Менi було дуже шкода маму…

Дорогою додому вона мовчала. Ми дивилися у вікно автобуса, падав сильний дощ. Я спитав: “А якщо тато саме зараз вертається з роботи, він змокне?..” Мама відповіла: “Про твого тата я більше не хочу чути жодного слова”.

Плакав, мов трирічний хлопчик

Минали роки. Я закінчив школу, здобув дві вищі освіти: історика i музиканта. I зустрів свою долю — Тетяну. Хоча в нашому домi протягом усіх цих рокiв ніколи не згадували про батька, перед весіллям я розповів усе своїй нареченiй. Вона уважно вислухала мою історію, погодилася iз тим, що не варто зайве тpавмувати матір пошуками тата. Принаймні поки що…

Ми з Танею жили душа в душу. А мати тішилася, що у мене справжня міцна сім’я. Я працював учителем однієї з чернівецьких шкіл. Все було б добре, але мати моя занeдужала. Щодня після роботи мчав до неї, аби допомогти, розрадити, поговорити. I саме в цей час у наше життя несподівано увірвалася звістка про батька.

Якось Тетяна поверталася з роботи додому. В автобусi до неї підсіла жінка з дитиною. Хлопчик виявився дуже жвавим та балакучим, він без угаву розповідав про своїх родичiв. Коли ж проїжджали повз невеличкі будиночки на околицi Чернівців, малюк показав пальчиком на один iз них i сказав: “А тут живуть Вірні. Це мої дядько i тітка. У них бiля хати — город!” Почувши рiдне прізвище, дружина не мала сумніву, що йдеться про родину мого батька. Відтоді думка про це не давала нам спокою.

А день 17 серпня 2002 року став для нас ще одним сімейним святом. Хоча починався доволі звично: зранку Тетяна пішла на ринок за овочами, а я мав її зустріти i допомогти донести сумки. Планували зробити деякі закрутки на зиму. Придбавши усе потрібне, Тетяна чекала мене. Аж тут побачила охайно вдягненого дідуся, який повільно йшов їй назустріч. Мою Таню кинуло у жар: у його ходi, рисах обличчя, поглядi вона відчувала щось неймовірно рідне, близьке i знайоме. “Це ж тато мого чоловіка!” — зрозуміла вона i підбігла до незнайомця.

— Пробачте, ви — Дмитро Іванович? — спитала, червоніючи.

— Так. А ми хіба знайомi?

Саме у цей момент до них підійшов я. Тут, бiля гамірного ринку, відбулася така несподівана, але така бажана наша зустріч. Скільки ночей снилася вона мені у дитинствi! Скільки уявлялася! Коли зрозумів, що сталося, розридався. Не міг мовити анi слова — плакав, мов трирічний хлопчина, i дивився на батька. А стільки всього хотiлося сказати!

А мама так i не дізналась…

Через тиждень ми з дружиною уперше переступили поріг батькової хати. Дуже переживали. Двері відчинила татова дружина. Її усмішка вже з порогу склеїла розбиту багато рокiв тому родинну чашу. Усi сiли за стіл. Було неймовірно затишно. Про що тільки ми не говорили того вечора! Iз кожною хвилиною я сильніше відчував, що тепер не сам: у мене є сестра Тамара, племінники, а головне — батько!

Виявилося тоді, що доля уже кілька разiв єднала нас, проте ми не змогли це вчасно розгледіти. Тетяна тривалий час працювала iз двоюрідною сестрою Тамари, а я рік прослужив на Закавказзі зi своїм швагром, звісно, не здогадуючись про це. Коли ж настав час прощатися, батько міцно потиснув мою руку i мовив: “Ти ж не пропадеш на багато рокiв, правда?..”

I я не пропав. Єдине, про що жалію, — я не зiзнався про все мамi. Вона хворiла, а я все відкладав розмову про те, що знайшов тата. За кілька місяців я поховав маму, так i не сказавши їй нічого.

Кожного тижня бачився iз батьком. Ми не могли наговоритися. Тато мав золоті руки — він усе життя пропрацював слюсарем-сантехніком, але при цьому знав іноземну мову i дуже гарно співав. Я і зрозумів, звідки у мене потяг до музики. Тато навчив мене, 40-річного чоловіка, власноруч робити табуретки, кухонні полички. За спільною роботою у майстерні ми багато говорили. Тато розповів, що якось здалеку бачив мене, iще зовсім маленького, з мамою. Але підійти до нас не наважився — відчував провину. А мені здається, що той один крок міг багато чого змінити…

Якось увечері ми попрощалися. А вранці пролунав дзвінок: батька більше немає… 25 місяців — лише стільки часу подарував нам Господь для спілкування. Серце розривалося від бoлю.

Читайте також: Три дні весілля гуло на все село, а потім молодята поїхали у місто, але через 10 місяців Микола повернувся до батьківської хати. Нічого не пояснював, нічого не розповідав, тільки пообіцяв, що візьме за дружину найбіднішу, найскромнішу, некрасиву дівчину зі свого села

Після cмертi тата ми не перестаємо спілкуватися з його родиною. Часто телефонуємо одне одному, ходимо в гості. А ще разом ідемо до батькової мoгили. Коли стою там, в уявi завжди з’являється татова постать. I слова: “Ти ж не пропадеш на багато рокiв, правда?..”

За матеріалами – Жіночий Порадник.

Фото ілюстративне.

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями на Facebook!

You cannot copy content of this page